Volkan KARABAĞ
Kars’ta kombi bakımın önemine değinen Yerdelen, “Günümüzde, sobaların yerini alan ve artık her evde bulunan kombiler, bakımları düzenli olarak yapılmadığı zaman aşırı gaz tükettiği için adeta vatandaşların cebini yakıyor. Bakım yapılmadığı takdirde sağlık açısından da tehlikeli olabilen kombilerin bacalarında ayrıca boru kullanılması gerekiyor.” dedi.
Yerdelen, kombi ve tesisatının sağlıklı çalışıp uzun ömürlü olması için düzenli olarak bakım yapılması gerektiğini belirterek, “Bakımı yaptırılmayan kombi ve tesisatın verimi düşer ve ömrü kısalır. Verimi düşen kombi daha fazla doğalgaz tüketir ve evinizi daha az ısıtır. Bunlar da size soğuk algınlığı ve kabarık doğalgaz faturaları olarak geri döner. Kombilerin kış ayına girmeden bakımlarını yapılması gerekir. Kombinizin bakımını yaptırdığınız takdirde eski kombinizin verimi artar, kombinizin de ömrü uzar. Kombi ve tesisatınızdaki arızalar kış mevsiminin en soğuk dönemlerinde doğalgaz faturanıza yansımaz. Bakımı yaptırılan kombiler sürekli arıza yapmayacağı için size beklenmedik masraf çıkarmazlar. Sonuç olarak daha az dogalgaz faturası ödeyerek daha çok ısınırsınız.” ifadesini kullandı.
“Kombi bakımı sırasında filtre temizliği önem taşıyor”
Aşırı kirlenen ve hasar gören tesisat parçalarının kombinin ömrünü kısalttığını, bakımı yapılmayan kombinin doğalgaz tüketimini arttırdığına dikkat çeken Yerdelen, sözlerine şöyle devam etti.
“Kombi bakımı sırasında filtre temizliği önem taşıyor. Filtre temizlenmediği zaman sıcaklığı 50 dereceye ayarladığınızda radyatöre giden sıcaklıkta aynı dereceyi bulamazsınız. Bu da kombinin daha fazla yakıt tüketmesine sebep oluyor. Kalorifer peteklerinde özellikle su zamanla zift halini alır ve ısı yapmaz Aynı zamanda filtrelerin tıkalı olması dolayısıyla sirkülasyon pompası zorlandığı için zamanla sirkülasyon pompaları da arızalanır. Bakımın yetkili servis ve uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor. Aynı zamanda kalorifer peteklerinin de bakıma ihtiyacı vardır. Kalorifer peteklerinin iç ve dış temizliği ısı iletimini büyük ölçüde arttırarak daha az doğal gaz tüketilmesini sağlar. Doğalgazlı mekanda havalandırma menfezi kesinlikle kapatılmamalı. Doğalgaz tüketiminde ve kombi kullanımında vatandaşların kullanılmayan odaların petek vanalarının kapatılarak doğal gaz tüketiminden kar edileceği düşüncesinin yanlıştır. Kullanılmayan odaların kalorifer peteklerine sıcak su gönderilmeli veya termostatlı vanalar kullanılmalı. Termostatlı vana ile kalorifer peteklerine kombi sıcaklığında bağımsız olarak belli bir sıcaklıkta su gönderilir. Bu sayede peteklerin içindeki suyun donmaması ve tesisatın zarar görmesi önlenmiş olur.”