Fitre kardeşliği güçlendirir

Sarıkamış Müftüsü Uzunharman, “Ramazan ayındaki kazanımlardan biri de kardeşliğimizin güçlenmesine vesile olan fitre ibadetidir.”

Uzunharman yaptığı açıklamada, manevi atmosferin ruhları kapladığı mukaddes Ramazan ayının akıp gidişinin hüznünü taşırken bu ayda elde edilen kazanımların sevincini yaşadıklarını söyledi.

Bu kazanımlardan birinin de Fitre İbadeti olduğunu dile getiren Uzunharman şunları kaydetti: “Sözlükte orucu açmak ve yaratılış anlamına gelen fıtr ve fıtra kökünden gelen Fitre, Ramazan Bayramına kavuşan ve dinen zengin sayılan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için fakirlere vermeleri gereken belli miktarda mal ya da paradır. Fıtır sadakasına baş zekatı veya beden zekatı da denmektedir. Bu yönüyle fitre, Rabbimiz tarafından bizlere bahşedilen varlık nimetine şükür olarak fakir kardeşlerimize yaptığımız ikramı ifade eder. Dinimizce zengin sayılan bütün Müslümanların, fıtır sadakalarını vermeleri vaciptir. Fitre, evdeki kişi sayısınca verilir. Dinimizde zengin olan kimsenin, hem kendisinin, hem de erginlik çağına gelmemiş olan çocuklarının fitrelerini vermesi vaciptir. Fitre, Ramazan ayında fakirlere verilen bir sadaka olması yönüyle fitrenin bayramdan önce verilmesi en güzel davranıştır. Çünkü fitre vermenin amacı, fakirlerin bayram hazırlığı yapabilmelerini ve bayramı neşe ile karşılamalarını sağlamaktır.”

Fitrenin bayram günü veya daha sonra gecikmeli olarak da verilebileceğini ifade eden Uzunharman,” Bir fakire birden az fitre verilmez ancak birden çok fitre verilebilir. Zekat kimlere veriliyorsa fitre de onlara verilir. Bir özürden dolayı Ramazanda oruç tutmayan kimseler, dinen zengin sayılıyorlarsa ve bu oruçlarını kaza edecek bedenî güce de sahip değilseler, tutamadıkları her bir oruç için fitre vermekle yükümlüdürler “ diye konuştu.

Uzunharman, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yılki fitre miktarı 8.5 TL olarak belirlendiğini, Fitre verirken Allah rızası için ve fakir vatandaşları incitmeden, fitrelerin onların hakkı olduğu bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.