Kars Dolunay Derneği’nce, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Sosyal Destek Programı (SODES) desteğiyle başlatılan ve Kars Valiliği koordinasyonunda yürütülen “Bilinçli Gençlik Engelsiz Yarınlar” projesi kapsamında açılan Engelli Gençlik Merkezi’nde çiğ köfte günü düzenlendi.
Kars basınına Engelli Gençlik Merkezi’ni tanıtmak ve basın mensuplarıyla tanışmak için düzenlenen çiğ köfte gününde Engelli Gençlik Merkezi’ndeki faaliyetler anlatıldı, Dolunay Derneği’nin dünü, bugünü ve yarını konuşuldu, dernek faaliyetlerinin yer aldığı slayt gösterisi sunuldu, derneğin çevre ve diğer konulardaki etkinlikleri ile engelli ailelere yapılan yardımlar anlatıldı.
Dolunay Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker, Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yücel Sezer, Kafkas Haber Ajansı Kurucusu TRT Kars Temsilcisi Bedir Altunok, KHA Başyazarı İsmail Akyıldırım, Bora Gazetesi Sahibi Muharrem Yerli, Ajans Haber Türk (AHT) Temsilcisi Tacettin Durmuş, Sabah Gazetesi Kars temsilcisi Serhat Eryolcu, Dolunay Derneğinin gönüllü öğrencilerinin katıldığı programda gazeteciler engelli sandalyesiyle ping-pong maçı yaparak empati kurdular.
Engelli sandalyesinde masa tenisi oynayan Bora Gazetesi Sahibi Muharrem Yerli, engelliğin dışarıdan bakıldığı gibi olmadığını belirterek, “Dışarıdan bakıldığı gibi değilmiş. Gerçekten yaşamak lazımmış. Hemen kendinizi sağlıklı hissedip toparlanmak için doğruluyorsunuz. Bunun insanın hayatında en az, yaşamında birkaç defa yaşanması lazım. Kendi yerine koymak. Bu sadece bir oyundu. Bahattin Hoca’yı dinlerken birkaç adım dışarıda gözlerimi kapayıp gideceğim bakalım karda, buzda nasıl yürürüm. Bunları hayatta birkaç kez değişik alanlarda yapmak lazım ki, anlayabilesiniz. Hiçbir zaman hiçbir saatte insanın garantisi yok. Herkes engelli adayıdır. Bunu pratikte yaşayıp görmek lazım. Merdivenleri gözü kapalı çıkmak lazım. Televizyon açıkken gözünüz kapalı dinlemek lazım. Hiç bakmadan sabırla, ancak o şekilde anlayabilirsiniz. Bugün onu anladım.” dedi.
AHT Temsilcisi Tacettin Durmuş da, “Unutmayalım ki her insan bir engelli adayıdır. Bizde toplumun bir yerde kanaat önderleri olduğumuz için zaman zaman bir empati yapmamız lazım. İnsan hayatında, biraz sonra dışarı çıkıp da bir aracın altında kalıp engelli olmak da vardır. Arkadaşlar gibi sandalyeye mahkum olmak da var. Onun içinde biz bizzat paylaşarak onların çektiği sıkıntıları daha iyi anlayabiliriz. Engelliler sadece 3 Aralık’ta hatırlanmamalı.” diye konuştu.
Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak ise şunları söyledi:
“Büyük bir özveri ile derneğimiz çalışmakta. Öğrenci arkadaşlarımız, öğretmen arkadaşlarımız ve halkımızla el ele hizmet veriyoruz. Bizim çok şeye vesile olduğumuzu söylüyoruz. Bunu daha da arttırabilmek için el uzatmak lazım ve biz inanıyoruz ki bu işi doğru bir şekilde yapmaya çalışanlardanız. Eğer bir hatamız olsaydı 2005 yılından bu şartlara gelemezdik. Bir gün bir yerlerden bizi alabora edecek fırtınalar bulurduk. Biz doğru yolda olduğumuza inanıyoruz. Ve halkımızın; ihtiyacı olanlara el uzatmak için bize el uzatması gerekiyor.” dedi.
ENGELLİ DOSTU ALTUNOK’A TEŞEKKÜR
Ocak ayrıca, derneğin kurulduğu 2005 yılından bu yana gece-gündüz demeden desteklerini esirgemeyen ve hep engellilerin yanında olan ayrıca 2006 yılında da Yılın Engelli Dostu seçilen TRT Kars Temsilcisi, Kafkas Haber Ajansı (KHA) kurucu Bedir Altunok’a desteklerinden dolayı teşekkür etti. Ocak, “Bize 2005 yılından beri yardımlarını esirgemeyen Gazeteci Bedir Altunok’a teşekkür ediyoruz. Bu yola onunla başladık diyebiliriz.” şeklinde konuştu.
1000’İN ÜZERİNDE ENGELLİ KARS’A GELECEK
Dolunay Derneği olarak hazırlığını yaptıkları “Doğu ve Güneydoğu’da Engelli Olmak” Kurultayını önümüzdeki yıllarda Kars’ta gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Ocak, şunları söyledi:
“Kars’ta oluşturmak istediğimiz bu kurultayı çok önemsiyoruz. Kars halkımızın bu engellileri misafir edecek konuma gelmesi gerekir. Çünkü hesaplarımıza göre 1000’in üzerinde engelli Kars’a gelecektir. Bu da Kars’ımız için hem turizmi hem de iş olanağını bir şekilde arttırılması demektir. Ve biz Kars’ta hemşehrilerimizin yardım ve desteklerini bekliyoruz.”
Kars engelli dostu bir kent midir?
Kafkas Üniversitesi Kamu Yönetimi araştırma görevlisi, “Kars engelli dostu bir kent midir?” konusunda tez çalışması başlattı.
Kent ve Kentlilik bilinci üzerinde çalışan Dolunay Derneği gönüllülerinden Mehmet Demir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kafkas Üniversitesinde Öğretim Üyesi olan Bahattin Şeker vesilesiyle Kars Dolunay Derneğiyle tanıştım. Yine bu vesile ile Kars’ta 5 bine yakın engelli olduğunu öğrendim. Ancak kent içerisinde dolaştığımda çok az sayıda engelli gördüm ve bunun nedenini sorduğumda engelli arkadaşlarımızın sokağa çıkmadığını öğrenince bunun nedenlerini merek ettim. Kars halkının bundaki payının ne olduğunu sorgulamaya başladım. Bu merak ve sorgulama tez çalışmalarıma yansıdı. “Kars engelli dostu bir kent midir?” konusunu ele almama vesile oldu. Tezimde Kars’ta ne kadar engellilik bilinci olduğunu ve kentlilik bilincinin hangi düzeyde olduğunu ele alacağım. Ve bunun sonuçlarını hep beraber göreceğiz inşallah.” dedi.