Gazi Kars Şehrengizi’nin önemi

AK Parti Kars Milletvekilleri Prof. Dr. Yunus Kılıç ve Ahmet Arslan, birlikte geliştirilen bu medeniyete sahip çıkmanın herkesin boynunun borcu olduğuna işaret ettiler.

Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu Özel Temalı Uluslararası Kaşgar’dan Endülüs’e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları Gazi Kars Şehrengizi programında konuşan AK Parti Kars Milletvekilleri Prof. Dr. Yunus Kılıç ve Ahmet Arslan, birlikte geliştirilen bu medeniyete sahip çıkmanın herkesin boynunun borcu olduğuna işaret ettiler.

Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Bizim için bu topluluk çok kıymetli. Kars şehrinin kıymetlerini, değerlerinin, güzelliklerini ortaya çıkartmak için yapılan bir toplantı. Bu güzellikleri bilmeyi, tanımayı isteyen bir topluluk. Biz inanıyoruz ki birlikten sonra da buraya katkı sunmayı, değer katmayı, korumayı ve geliştirmeyi de düşünen bu yüzden burada olan bir topluluk. Burası Türk topluluklarının Kaşgar’dan Endülüs’e giderken oralara bekçilik yapmış, korumuş, kollamış geçitlik yapmış bir şehridir. Geçidi bin yıllardır beklemişiz. Bu geçidin kıymetini bilmek ve katkı sunmak için artık geçitten geçenler tekrar bu şehre dönerek bu şehre katkı sunmak için bir araya gelmiş bulunuyorsunuz. İnanıyoruz ki bu duyarlılık şehrimize tekrar önemli şekilde katkılarla dönecektir.” dedi.

Yöre milletvekili olarak buradan farklı bakış açılarının olduğunu da belirten Kılıç, “Ülkeyi yönetenler, önemli şahsiyetler bugün çok büyük bir katılımla buraya geldiler. Bu şehri onurlandırdılar. Bizler Ankara’dan bu kuruluşlardan şehrimizin sıkıntılarıyla ilgili, bu şehirde var olan değerlerle ilgili sürekli katkı sunmak için bütün kurumları ziyaret ediyoruz. Ben bu toplantı düzenlenirken Ankara’da yaptığımız ilk toplantılarda şöyle bir şey arz etmiştim; bütün katılımcıları Kars’ta Kars Kalesine çıkararak Kars’ı bir kez yukarıdan göstermek bu şehrin sahip olduğu değerleri göstermek ve bu şehrin bu değerlerinin öne çıkartılması, sahiplenilmesi, yok olmaya mahkum olmamaları için yapılması gerekenleri kaleden bizzat göstermek istiyordum. Bunu yaptık. Bütün toplulukları kaleye çıkartıp şehrimizi gösterdik. Gördünüz ki gerçekten medeniyet geliştirmek zor bir iş. Ama önemli olan bu geliştirilen medeniyetlere sahip çıkmak. Bu sadece Kars ve Karslıların sorumluluğunda olan bir şey değil. Bu medeniyet Kaşgar’dan Endülüs’e yaşamış bütün toplulukların evlatları olarak, şu anda 28 ülkeden buraya sahiplenmek üzere gelenler var. Amaç, soyumuz, ceddimiz birdir. Bu medeniyeti birlikte geliştirdik. Buna sahip çıkmak da hepimizin boynun borcudur.” diye konuştu. 

Milletvekili Ahmet Arslan da, Kars’ın geçidi bekleyen şehir olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“Kars Serhat şehir olmuş. Ancak artık değişen dünyada küresel ekonominin herkesi sanki kapı komşusuymuş gibi bir hale getirdiği bir dünyada biz bu özelliğimizi geçidi bekleyen şehir veya şehirler olarak değil, geçit konumundan yararlanan şehirler haline getirmeliyiz. Birincisi ulaşımdan geçiyor. Aşıklar geleneği olan Kars’ta tabi ki sazın, sözün sahibi. Bu anlamda Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım her zaman olduğu gibi bugünde Kars’ın yanında. Kars bin yıllık Hasan Harakani’den başlayan ve ilk camiyi Ani ören yerinde kuran ondan sonra da Kars’ta kültürel bir miras bırakmış. Kars yine 30 Ekim 1920’den işgalden kurtulduğunda bugün onun 91. yıldönümünü kutluyor. 1855’de yine Karslı birlikteliği, gücü, kendine güveni göstermiş ve o tarihte gazilik madalyası almış. Kars’ın sahip olduğu birçok değerin sadece birine sahip olan bir Avrupa ülkesi bunu çok iyi satıyor ve bundan yararlanıyor. İşte biz kültür turizm anlamında bunlardan ziyadesiyle yararlanmalıyız. Biz sadece Türkiye’nin doğusunda bir şehir değil, Kafkaslarda bu anlamda ekonominin de baş şehri haline gelmeliyiz. Ardahan, Iğdır Valiliklerimiz her ne kadar üç ilsek de biz bir Kars’ız deyip birbirinden ayrılmayan bu üç şehir yine biliyor ki, birlikte güçlü olurlarsa bölgesel kalkınma sağlanırsa bu bölgede hep beraber çok daha güçlü oluyoruz.”