Sarıkamış harekatında en fazla zayiat verilen 26 Aralık gecesi, gönüllü üniversite öğrencileri Allah’u Ekber Dağları eteğindeki birer saat aralıklarla sabaha kadar şehitlik anıtında nöbet tuttular.
kşam saatlerinde Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sarıkamış kampüsünden yürüyüşle başlayan etkinlikte KAÜ Sarıkamış Meslek Yüksekokulu ve BESYO öğrencilerinden oluşan 250 öğrenci, Öğretim Görevlisi Murat Kılıçbey’in öncülüğünde Sarıkamış şehitlerinin 100. Yılı anma etkinlikleri çerçevesinde Kars yolu üzerindeki şehitlik anıtında gece saygı nöbeti tuttular.
26 Aralık tarihi, Sarıkamış Harekâtı’nın en fazla zaiyat verildiği gece olması sebebiyle ayrı bir önem taşıyan saygı nöbetinde asker kıyafetli, tüfekli öğrenciler dondurucu soğuğa rağmen atalarına olan saygı ve minneti nöbet tutarak ortaya koymuş oldular.
Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasından sonra nöbet listesi okundu. Sembolik asker aşı pişirme ve nöbet değişiminde sembolik bayrak devir teslimi de icra edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer devlet erkanına bir de çağrı yapıldı. Öğretim Görevlisi Murat Kılıçbey; Sarıkamış harekatı sırasında Çerkezköy, bu günkü ismiyle yukarı Sarıkamış bölgesinde Rus kuvvetleriyle yapılan mücadelede 87. Alayın tamamının şehit düşmesi sonucu 29. Tümene bağlı 87. Alayın sancağının Rus kuvvetlerine geçtiğini söyledi. Kılıçbey, “Burada bir şeyi çok iyi belirtmek gerekir ki, alayın tamamı şehit düştükten sonra sancak sahipsiz kaldığından el değiştirmiştir. Askerimiz Sarıkamış’ta dünyada başka örneği olamayan bir kahramanlık mücadelesi göstermiştir. Moskova kızıl meydandaki 1812 Vatan Severlik savaş müzesinde (museum of the patriotic war of) 1812 Moskova bulunan 29. Tümenimize bağlı 87. Alayın sancağının gençliğimize emanet edilmesini istiyoruz. Bu konuda ilgili devlet kurumlarının gerekli görüşmeleri sağlayıp gençliğimize ve özelliklede Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Meslek Yüksekokulu sahipliğinde gençliğe emanet edilmesini istiyoruz.” dedi.
Saatler ilerleyip havanın soğumasıyla birlikte Sarıkamış/Kars karayolu üzerindeki Sarıkamış Şehitliği’nde nöbet tutma başladı. Öğrenciler birer saat aralıklarla nöbet tuttular. Bu sırada nöbetten çıkan öğrenciler alanda kurulan çadır ve varillerde yakılan ateşte ısınıp dinlendiler. Şehitlik anıtı çevresinde ateş yakıp, kar eriten öğrenciler, türküler söyleyip ağıt yaktılar, asker mektupları okuyup hüzünlendiler.
Öğrenciler eksi 17 derece soğukta nöbet tutarken tir tir titrediklerini ve özellikle de sabit durdukları için çok üşüdüklerini söylediler. Tam bir acı hissettiklerini de ifade eden öğrenciler, organizasyonu düzenleyen yetkililere de teşekkür ettiler.
Nöbet tutanlar arasında bayanlarda vardı. Antalyalı Figen Yüksel, Antalya’nın sıcak havasından Kars’ın donduran havasına geldiğini ve ilk defa bu gece nöbet sırasında çok üşüdüğünü, hayatı boyunca böyle soğuk görmediğini belirtti. Yüksel, “Antalya’da iklim sıcak halen denize girdiklerini söylüyorlar. Ama burada iklim koşulları oldukça zor. Şu anda şehitlerimizin yaşadığı acıyı yaşayabiliyorum. Çok etkilendim:” dedi.
Doğukan Çağlar Atlaş da, “Şu anda çok duyguluyum. Tekrar tekrar o günleri yaşayarak başka duygular içine giriyorum. O zamanki şartlarda askerlerimiz burada soğuktan ve açlıktan donarak öldüler, şehit oldular. Buradan 90 bin şehidimize Allah’tan rahmet diliyoruz, ruhları şad olsun. Şu anda bu topraklar üzerinde yaşıyorsak onların sayesinde yaşıyoruz. Şu anda hava sıcaklığı eksi 17 derece ve sabaha karşı eksi 22 olması bekleniyor. Bizlerde burada sabaha kadar temsili nöbet tutacağız. Saatte bir nöbet değiştireceğiz.” diye konuştu.
Gökhan Göğdaş ise, “Geçmişte atalarımızın yaşmış olduğu fedakarlıklar sayesinde buradayız. Onların anısına burada sabaha kadar nöbet tutuyoruz. Okul hocalarımıza bizlere böyle bir fırsat sundukları için teşekkür ediyoruz. Onların yapmış olduğu fedakarlığın şu anda yüzde 1’ini bile yapamıyoruz ama onların anısına sabaha kadar burada bekleyeceğiz. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum.” şeklinde konuştu.
Şehitlik anıtında kar üstünde namaz kılanların da görüldüğü saygı nöbeti etkinliğinde öğrenciler zaman zamanda hep bir ağızdan marşlar okudular.