Genelge Uygulansın

Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz 16 Aralık’ta yayımladığı, hastanelere ve muayene hakkına daha kolay ulaşabilmelerini sağlayan genelgenin, İl Sağlık Müdürlükleri ve

başhekimlikler tarafından Kars Devlet Hastanesi ve sağlık merkezlerinde uygulanmasını beklediklerini söyledi.

Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz 16 Aralık’ta yayımladığı, hastanelere ve muayene hakkına daha kolay ulaşabilmelerini sağlayan genelgenin, İl Sağlık Müdürlükleri ve başhekimlikler tarafından Kars Devlet Hastanesi ve sağlık merkezlerinde uygulanmasını beklediklerini söyledi.

 Ocak şunları söyledi: “Genelge, 12 Eylül 2010’da gerçekleşen referandum sonrasında, engellilere yönelik pozitif uygulamaların ayrımcılık olarak yorumlanamayacağı yönündeki maddenin anayasal güvence altına alınması sonrasında çıkartılmıştır. Genelgeye göre hastanelerde asansör, tuvalet, lavabo, müracaat bankosu gibi ortak alanların her engel grubuna hitap edecek şekilde düzenlenmesi öngörülmüştü. Görme engelliler için Braille alfabesi ile yazılmış yönlendirme tabelaları konması, engelli vatandaşlarla ilgilenecek hostes istihdam edilmesi, işitme engelliler için işaret dili bilen personel çalıştırılması zorunlu kılınmıştı.

Hastane başhekim ve İl Sağlık müdürlülüğümüzün duyarlılık göstererek, engellilerin önündeki engelli ortadan kaldıracak genelgedeki maddeleri hayata geçirmelilerini beklemekteyiz.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ imzalı, “Sağlık Bakanlığı’ndan özürlü kişilere yönelik sağlık hizmetleri genelgesi”, bizleri sevindirmişti. Genelge, engellilerin sağlık hizmeti taleplerini, hızlı, verimli, mağdur edilmeden karşılanması ve sağlık bakım kalitesinin yükseltilebilmesi amacıyla yayımlanmıştı. Bizlerinde yani engellilerin de, sağlık hizmetini her vatandaş gibi alabilme hakkı var. Bu imkanın sağlanması için genelgenin gereğinin yapılması beklemekteyiz.

Yapılacak bazı yenilikler şöyle:

- Engellilere yönelik sağlık hizmetlerinin verildiği kuruluşların iç ve dış mekanlarının mimari ve çevresel düzenlemelerinde değişiklik yapılacak.

- Ortak alanlarda ve asansörlerde her özür grubundaki kişilerin algılayabileceği şekilde yazılı, sesli ve görsel yönlendirmeler yapılacak.

- Asansör, tuvalet, lavabo, müracaat bankosu gibi ortak alanlar her özür grubuna hitap edecek şekilde düzenlenecek.

- Tekerlekli sandalye kullanımını kolaylaştıracak tutunma barları hazırlanacak.

- Görme engelliler için ortak alanlarda takip izi oluşturulacak.

- Sağlık kuruluşlarında engelli ve yaşlı hastalara hizmet alımlarını kolaylaştıracak, işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel temin edilecek.

- İşitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak için işaret dili bilen personel görevlendirilecek.