Göç yorgunu Arı şahini doğaya salındı

DÜNYA BİYO ÇEŞİTLİLİĞİ GÜNÜ...

Kars Kent Ormanı’nda geçtiğimiz hafta piknikçiler tarafından yorgun ve bitkin halde bulunan Arı Şahini Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’nde ve bir hafta süren tedavisinin ardından bugün doğaya salındı. Yorgun Şahin doğaya salınır salınmaz etrafında Saksağanlar uçuşmaya başladı. Bir ara dinlenmek için yere konan Şahin’in etrafında toplanan Saksağanlar kuyruğuna saldırmaya başladılar. Şahin daha sonra 1.5 metre uzunluğundaki kanatlarını çırparak gözlerden kayboldu.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, “Muhtemelen göçte yorgun düşmüştü. Beslenmeden de yoksun düşünce uçamıyordu. Bunun için KAÜ Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’nde Onman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile birlikte ortam protokol imzaladık. Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi altına alındı. Beslenmesi sağlandı ve tedavisi yapılarak hayvan sağlığına kavuşturuldu. Bugün de Dünya Biyoçeşitliliği Günü nedeniyle Şahinimizi tekrar doğaya salacağız. Bu bölgede ve Üniversitemizin kampüsündeki 156 kuş türünden birisi Arış Şahini. Bu bölgede görülen bir tür. Daha çok göç sırasında görülüyor ve buradan Avrasya’ya doğru göçlerine devam ediyorlar.” dedi.

Çoban ayrıca, Ulusal Halkalama Programı gereğince bu kuşun ayağına da Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi edildiğini gösteren notların yer aldığı halka takıldığını da belirterek, “Bu şekilde dünyanın başka bir yerinde eğer bu kuş yakalanırsa Türkiye’den geçtiği ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi edildiği bilinmiş olacak. Böylece Arı Şahin’inin göç rotası ortaya çıkmış olacak” diye konuştu.

KAÜ Yaban Hayatı koruma Rehabilitasyon Merkezi müdür yardımcısı Yaban Hayatı Veteriner Hekimi Doç. Dr. Erdoğan Uzlu ise, “Doğa Koruma Milli Parklar ve Üniversitemiz ve KuzeyDoğa’nın ortak protokolü gereği merkezimize geçen hafta itibariyle gelen ‘göç yorgunu’ teşhisi koyduğumuz Arı Şahin’i bir hafta süren yoğun bakım ve besleme sonrasında ilk geldiği günden daha iyi bir hale getirildi. Dünya Biyoçeşitliliği Günü nedeniyle Arı Şahin’ini doğaya bırakmak için bugün bir araya geldik. Umarım bundan sonra göç serüveninde daha dinç ve daha enerjik olarak yoluna devam edecektir. Seneye kendisini yine bekliyoruz ama sağlıklı şekilde ve gezmek için. Hasta olarak gelmese mutlu olacağız” şeklinde konuştu.

Uzlu, Arı Şahin’inin iştahı ve beslenme şekliyle ilgili de, “Bu hayvanlarda temel problemimiz esaret altına girdiklerinde kendi başlarına beslenmeyi pek istemiyorlar. Fakat, Ekiple beraber yaptığımız beslenme türlerinde belli bir noktaya gelip kendi gıdalarını alabiliyorlar. Bundan sonra kendi başının çaresine bakabilecek seviyeye getirildi. Şu anda sağlığı da iyi, fizyolojik bütün verileri de iyi şekilde yolculuğuna devam edecek. Bu hayvanın beslenme alışkanlığı diğer Şahin türlerine göre biraz farklı. Çünkü kendisi etten meyveye kadar bulabildiği bütün gıdaları tüketmekte. Sezonun ilk kayısısından tutun elmaya, muzdan değişik hayvan etlerine kadar bir çok gıdayla besledik. Meyveyi oldukça fazla seviyorlar. Özellikle meyve olmak üzere farklı gıdaların hepsini tüketiyorlar.” dedi.

Orman Su İşleri Bakanlığı Kars Şube Müdür vekili Yusuf Üstündağ ise, “KAÜ Yaban Hayatı koruma Rehabilitasyon Merkezi, KuzeyDoğa Derneği ve üniversitedeki hocalarımızla yaptığımız protokol ve işbirliği neticesinde doğada yorgun düşen, tedaviye muhtaç olan hayvan türlerimizi yniden doğaya kazandırmış bulunuyoruz. Bu şekilde yaptığımız çalışma, ilimizdeki zenginliğin korunması, doğal zenginliğin muhafaza edilmesi amacıyladır. Vatandaşlarımızı da bu konuda bilgilendiriyoruz. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Yaban Hayatı Koruma Kontrol Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burhan Özba da, “Kars bölgesi ve çevresindeki yaralı kuşlar, değişik yaban hayvanları buraya getirip rehabilite edilmeleri sağlanıyor. Tedavileri tamamlandıktan sonra da doğaya salınıyorlar. Bizim vatandaştan ricamız bu tür hayvanları buldukları takdirde merkezimize getirmeleri halinde bu tür hayvanların bakım ve rehabilitasyonu iyi bir şekilde yapılacaktır. Bu yıl şu anada kadar 7-8 şahin tedavi için getirildi. 17 kınalı keklik getirildi, bunlardan 15’i Gaziantep’e gönderildi, 6’sı tedavi edilip doğaya salındı. Geçen hafta da Doğan salındı şimdi de Arı Şahin’ini salıyoruz. Merkezimizin başarılı durumu oldukça yüksek seviyede.” ifadesini kullandı.

KuzeyDoğa derneği Projeler Koordinatörü Önder Cırık ise, Kuyucuk Ve Aras istasyonlarında yapılan halkalama çalışmaları ve doğaya salınan Arı Şahini ile dünya Biyoçeşitliliği Günü’nü kutlamış olduklarını söyledi.

Arı Şahini dana sonra KAÜ Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’nde ve bir hafta süren tedavisinin ardından KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban’ın kollarından doğaya salındı. Yorgun Şahin doğaya salınır salınmaz etrafında Saksağanlar uçuşmaya başladı. Bir ara dinlenmek için yere konan Şahin’in etrafında toplanan Saksağanlar kuyruğuna saldırmaya başladılar. Şahin daha sonra 1.5 metre uzunluğundaki kanatlarını çırparak gözlerden kayboldu.