Ramsar alanı ilan edilen, Kars’a 40 kilometre uzaklıkta olan Arpaçay ilçesine bağlı Kuş Cenneti Kuyucuk Gölünde, kuş sayısının fazlalaşması ve üremesinin sağlanması için Kars Çevre Orman Müdürlüğünce “Yönetim Plan Programı” projesinin ihalesi yapılarak çalışmalara başlandı.
Çevre Orman Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay, Gölün yeni yönetim plan programına kavuşması ile Göl kenarında gelişi güzel düzenlemelerin yapılamayacağı, Gölün yönetim tarzının daha farklı olacağını söyledi.
Kuyucuk Gölünün bir yönetim Planına kavuşacağını belirten Doğanay, “Gölün bundan sonraki yönetimi Plan dahilinde işlettirilecek. Gölün etrafı çıplak hadi gel burayı ağaçlandıralım gibi bir yaklaşım söz konuşu olamayacak. “Gölün etrafına bir bina dikelim, betonlaştıralım, piknik alanı yapalım” gibi bir takım yaklaşımlara izin verilmeyecek. Burada önemli olan şey; özellikle Kuş gözlem kulelerinin yaptırılması, ziyaretçi tanıtım merkezinin yaptırılması, Su Kuşlarının yaşam alanını genişleteceğiz üreme imkanı çoğalmış olacak. Böylece Kuş sayısında artış gözlenebilecektir. Ama bunu şuan kestirmemiz mümkün değil. 213 kuş türü gölde yaşamakta ve bazı türler sayıları binlerle ifade edilen sayıdadır bu da küçük bir Göl olan Kuyucuk’un cazibesini arttırmış durumdadır”
Doğanay, daha sonra şunları söyledi:
“Kars’a 40 kilometre uzaklıkta bulunan Kuyucuk Gölü, 245 hektar büyüklüğünde önemli bir sulak alanıdır. Kuyucuk 2008 yılında koruma Bölgesi sınırları çizilerek coğrafik haritalara işlenip Ulusal sulak alan komisyonunca onaylanıp yürürlüye girmiştir. Türkiye’nin 13’üncü ve Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı ilan edilmiştir. Ramsar alan ilan edilmesi şu anlama gelmiştir: Artık Kars Kuyucuk Gölü, ulusal anlamda değil, Uluslararası anlamda da korunan özel bir sulak alan statüsüne kavuşmuştur. Yani sadece İlimiz tarafından korunan bir alan değil, taraf olduğumuz Uluslararası sözleşme olan Ramsar gereği Ülkelerinde müdahil hakkı bulunmaktadır. Bu yönü ile Kuyucuk Gölü bir altın madalya unvanı kazanmıştır. Bu Ramsar sürecine gelirken bir takım Sivil Toplum Kuruluşları, özellikle KuzeyDoğa Derneği’nin yaptığı bilimsel çalışmalar önemlidir. 2003 yılından beri halen devam eden bilimsel çalışmalar bizim için çok önemli bir süreç teşkil etmiştir. Bu çalışmalar sonucunda Ramsar sekretaryasına bu bilimsel veriler gitmiştir, değerlendirmeye alınmıştır. Ayrıca Kars Valiliğimiz Kafkas Üniversitemiz, Kars Belediye Başkanlığı göl için gereken hassasiyeti göstermiş, önemli politikalar oluşturmuşlardır. Kuyucuk Gölünü bugünkü haliyle korumak, gelecek kuşaklara bırakmak niyetindeyiz.”
Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay, ayrıca, “Yönetim planının amacı; yöredeki bu önemli doğa alanının neler getirebileceğini, nasıl bir çalışma takvimi uygulanacağı, yöreye nasıl bir katkı sağlayacağını ve bu Gölle ilgili yapılabilecek her tesisle, proje plan programını değerlendirilecek, önemli bir hüküm ortaya koyacaktır. Bizler uygulayıcı olarak bu yönetim planı bittikten sonra bu plan dahilinde gölü yöneteceğiz, bu yönetim tarzımız plan dahilinde olacaktır. Konunun uzmanı hocaların oluşturacağı plan hükümleri bize yol gösterici olacaktır. Bundan böyle çalışmalarımız bu doğrultuda devam edecektir.”