Gürcistan’dan ot ithalatına kolaylık

AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr Yunus Kılıç, Gürcistan’dan ot ithalatının önündeki engelleri tamamen ortadan kaldırdıklarını açıkladı.

AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Gürcistan’dan ot ithalatı yapıla bilinmesi için ithalatçı belgesinin yerine, artık Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesinin yeterli olacağının müjdesini verdi. Kılıç, ayıca Gümrük Bakanlığı’nın Gürcistan’dan ot ithalatının daha da kolay yapılması için Gürcistan’da daimi bir memur bulundurulacağını da kaydetti. Kılıç, bu memur marifetiyle ot veya kaba yem ithal etmek isteyen vatandaşların artık Gürcistan’dan Erzurum veya Kars’ta ki mücavir firmaya bir faks çekecek bütün işlemleri halledeceklerini ve bunun için bir daha Erzurum’a kadar gitmelerinde de gerek kalmayacağını da açıkladı.

Eskiden ithalat için Kars, Ardahan ve Iğdırlı çiftçilerin gümrükleme işlerinin Erzurum’da yapılması nedeniyle de büyük sıkıntılar yaşandığını da kaydeden Kılıç, bu sorununda bölge milletvekilleri ve Bakanlığının çalışmaları sayesinde ortadan kaldırıldığını da belirtti.

Gürcistan’dan ot girişi için kapalı olan sınır kapısını açtırmak içinde yoğun çaba sarf ettiklerini de belirten Kılıç, “Gürcistan sınır kapımız, teknik olarak buna hazır durumda olmadığı için bazı sıkıntılar yaşandı. Bu sorunu çözmek için çok büyük çabalar sarf ettik. Ama önceleri çok radikal tedbirler alınamadı. Bu nedenle de vatandaşlarımız kaba yemi çok kolay bir şekilde Kars ve bölgeye getiremedi. Ama bu yönde Sayın Kars Milletvekilimiz Ahmet Arslan, Ardahan Milletvekilimiz Orhan Atalay, Erzurum ve Ağrı Milletvekilimiz ile beraber büyük gayret sarf ettik.” dedi.

HAYVAN FİYATLARI ARTACAK

Tarım Bakanlığı ile birlikte bölge milletvekilleri tarafından alınan bir dizi tedbirler soncunda öncelikli olarak ithalatın yasaklanması ve ithal hayvana uygulanan fonlar sayesinde yazın hayvan fiyatlarının artacağının da müjdesini verdi.

Bazı kesimlerde Tarım Bakanlığının ve kendileri gibi bölge milletvekillerinin tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların öncelikli olarak kuraklıktan kaynaklı sorunlarına duyarız kalmadıklarını belirten Kılıç, daha sonra şöyle konuştu.

Bu yılın tamamında başta bölgemizde olmak üzere hayvancılıkta bazı sıkıntıların çekildiğini hepimiz biliyoruz. Kaba yem ihtiyacında sıkıntıları çok olması ve karşılanmasında sıkıntıların yaşanması ve fiyatının çok yüksek olması çiftçilerimizi de bizleri de üzdü. Buna karşın hayvan fiyatlarının bunlara rağmen yükselmeyip düşük kalması tarım ve hayvancılığa umudu bağlamış vatandaşımızın ne yazık ki bu yıl kuraklığında bölgede yaşanmasıyla beraber ciddi sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Bizlerde bölgemizde yaşanan bu sıkıntıları bölge milletvekilleri olarak ben ve AK Parti Kars Milletvekilimiz Ahmet Arslan, gerekse Tarım Bakanlığı ve hükümetimiz tamamen farkındadır. Bölge insanımız sanki hükümetin ve bizlerin çektikleri bu sıkıntılardan hiç haberi yokmuş gibi kaygıları olabiliyor. Hiç gayret etmiyorlar mı? Diye sorabiliyorlar. Bunu açık yüreklikle söylüyorum ki bizler Kars, Erzurum, Ardahan Muş ve Ağrı milletvekillerimizde Bakanlığımız ve Hükümetimiz nezdinde çok ciddi faaliyetlerimizi var. Gecemiz gündüzümüz budur. Kars halkının bunu özellikle bilmesini istirham ediyoruz ki tarım ve hayvancılıkta son zamanlarda ülkede alınan tedbirlerin içerisinde bizler varız. Bu sıkıntıların çözülmesi içince ilk mücadeleyi de veren bizleriz. Ama tarım Bakanlığının halkın çektiği bu sıkıntılardan haberdar olmama durumu olamaz. Bakanlığın bu konuda bilgisi ve çalışmaları var. Zaten bizler bölge milletvekilleri olarak bakanlığımızı her an bilgilendiriyoruz.

FONLAR SAYESİNDE HAYVAN İTHALATI DURDU

Besiciye hayvan başına 300 Lira et desteği verilmesi, Kurban da hayvan ithalatının yasaklanması, kaba yem ithalatı için sınır kapıların açılması, son günlerde de bizlerin emek ve yoğun çabalarıyla kesimin 14 liradan 15 liraya çıkartılması da önemli tedbirlerimizden biridir. Ama tabi ki bunların hepsi sıkıntılarımızın tamamen ortadan kalktığını göstermez. Bunlardan biri de ithalatın fonlarını yükselttik. Bunu da bizler Kars milletvekilleri olarak kamuoyunun gündeminde daha önce de taşımıştık. Bizlerde bu konuyu açıkladık ve ülkemizde arkasından geldi. Buda gösteriyor ki bu da bizim bölgedeki sıkıntıları çok iyi bildiğimizi gösteriyor ve ayrıca da bizleri mecburi bir gayrete de sevk ediyor. Bu fonlar uygulanınca da ithalat şu anda durdu. Ama bu durum çok hızlı bir şekilde insanımızın cebine tam olarak yansıyamadı.

ÖNCEDEN GELEN VE ELDE KALAN İTHAL HAYVANLAR VAR

Çünkü önceden gelen ve elde kalan ithal hayvanlar vardı. Ve şükürler olsun ki bu da durdu. Vatandaşımızda kurak geçen yazın ardından bu kez de ağır bir kış şartları yaşamakta olduğunu görüyoruz. Tarım Bakanlığımızın başka destekleriyle birlikte bu kışı rahat atlatırlarsa, yazında ithalatının durmuş olmasından dolayı hayvan fiyatlarında çok ciddi yükselişler bekliyoruz. Yani bu tedbirler, üreticinin çekmiş olduğu sıkıntıyı bir şekilde telafi edecek ama ne yazık ki şu anda her kes ciddi bir sıkıntı içerisindedir. Bunun farkındayız. Ciddi gayretler içindeyiz.

4 ÜST DÜZEY BÖLGEMİZDE HAYVAN PAZARLARINDA İNCELEMELER YAPTI

Daha iki gün önce Tarım Bakanlığımız 4 üst düzey bürokratını genel müdürler de olmak üzere biz bölge milletvekilleri ve Bakanlınızın inisiyatifiyle gölgeye geldiler. Hayvancılıkla ilgili olarak hayvan pazarlarını dolaşarak sorunlarını yerinde gördüler ve döndüklerinde tekrar bizimle istişare ettiler. Bu nedenle bakanımız ile birlikte çalışıyorlar. İnşallah bölgeye katkısı olacak. Öncelikli olarak kaba yem temini noktasında faaliyetlerim de var. Bu çalışmalar sonuçlandığı zaman halkımıza duyuracağız.”