Hacı adayları uğurlandı

Karslılar Kutsal Topraklara Uğurladıkları Yakınları İçin Sevinç Gözyaşı Döktü…

Kars’tan 94 hacı adayı sevinç gözyaşları, alkışlar, dualar ve konvoy eşliğinde kutsal topraklara uğurlandı. Uğurla töreninde izdiham yaşanırken yaşlı bir vatandaş hareket halindeki otobüsün altında kalmaktan son anda kurtarıldı. Yaşlı-genç, kadın-erkek herkesin gözyaşı döktüğü törende babaannesinden ayrıldığı için ağlayan bir çocuk güçlükle susturuldu.

94 hacı adayını uğurlamak için törenin düzenlendiği Fethiye Camii’ne gelen yüzlerce vatandaş bayram havası eşliğinde yakınlarıyla son kez vedalaştı. Duaların edildiği, Fatihaların okunduğu cami bahçesinde tam bir şenlik havası yaşandı. Herkes yakınını bulabilmek için alana akın edince adeta izdiham yaşandı. Hacı adayları da bir yandan hareket etmek üzere olan otobüslere binmeye çalıştı diğer yandan da görüşemediği yakınlarına ulaşmaya çalıştı. Köylerden geç gelen vatandaşlar ise otobüse binip yakınlarını görmek isteyince şoförle aralarında tartışma yaşandı. Bir vatandaş otobüse binemeyince sinirlendi ve tartışmaya başladı. Vatandaşların araya girmesiyle tartışma tatlıya bağlandı.

KARSLI ŞEHİDE DUA YAĞDI

Hacı adayları kutsal topraklara hareket etmeden önce Hakkari’nin Şemdinli İlçesinde terör örgütü PKK’nın döşediği mayının patlaması sonucu şehit olan ve dün İstanbul’da gözyaşları arasında toprağa verilen Karslı Piyade Er Ercan Doğrukartal (21) ve tüm şehitler için dua ettiler. Vatanın bölünmez bütünlüğü, birlik ve beraberlik için kutsal topraklarda da dua edeceklerini söyleyen hacı adayları, Türkiye’nin ebediyete kadar huzur içinde olmasını arzuladıklarını ifade ettiler. Merkez Cumhuriyet Köyü’nden Sadık Sakur’un aşk ve şevkle yaptığı dua ise herkesi duygulandırdı.

GÖZYAŞLARI SEL OLDU

Düğüne gider gibi neşelenen ve sevinç gözyaşları döken hacı adayları daha şimdiden kutsal toprakları hissettikleri ve çok heyecanlı olduklarını belirttiler. Adeta çocuklar gibi sevinen hacı adayları otobüs içerisinden yakınlarına el sallarken bile ağlayarak dua etmeyi ihmal etmediler. Yakınları da otobüslerin cam kenarlarında el sallayarak yolculuklarının hayırlı geçmesi dileklerinde bulundular.

BABAANNEYE TORUN GÖZYAŞI

Merkez Cumhuriyet Köyü’nden ailesiyle birlikte Kars’a gelerek babaannesi Nurten Sakur’u kutsal topraklara uğurlayan 3 yaşındaki Hayrunnise Sakur uzun uzun ağlayınca bir türlü susturulamadı. Torun sevgisinin bir kez daha ortaya konulduğu veda töreninde minik kızın hıçkıra hıçkıra ağlaması herkesi duygulandırdı.

İZDİHAM YAŞANDI

Herkesin kendi yakınını görme çabası ve vedalaşma gayreti nedeniyle meydana çıkan izdihamda otobüsün hareket ettiği sırada kalabalıktan dengesini kaybeden yaşlı bir vatandaş az kalsın otobüsün altında kalıyordu. Vatandaşların yardımıyla kenara çekilen vatandaş daha sonra rahat bir nefes aldı.

HACI ADAYI HEYECANDAN PARAYI KİME VERECEĞİNİ UNUTTU

Korna seslerinin adeta sokakları titrettiği, kalabalığın bayram havasına dönüştüğü, izdihamın yaşandığı uğurlama töreninde ilginç görüntülere de rastlandı. Birbirlerinin omuzlarına çıkarak, babalarının kollarında havaya kaldırılarak yakınlarını görme gayreti içinde olanlardan parasını kaybedenlere kadar bir çok ilginçlik yaşandı. Digor İlçesi’nden gelen Ekrem Subaşı isimli hacı adayına bir başka hacı adayı aracılığıyla gönderilen 150 TL bir türlü yerine ulaştırılamadı. Genç hacı adayının izdiham ve heyecandan paranın kime verileceğini unutması üzerine otobüs durduruldu ve paranın sahibi arandı. Bir vatandaş parayı eline alarak vatandaşlar arasında parayı kimin gönderdiğini bulmaya çalıştı. Otobüs içinde de paranın sahibi arandı. Paranın kime gönderileceğini hatırlayan genç hacı adayı bir daha unutmamak için emanetin sahibini bir kağıda not aldı ve aramaya koyuldu.

Hacı adayları daha sonra müftülük yetkililerinin duaları, alkışlar ve araçların korna sesleri eşliğinde yakınlarını uğurladılar. Kars’tan hareket eden iki otobüs önce Erzurum’a, buradan da havayoluyla İstanbul’a, oradan da kutsal topraklara gidecekler.