Uçmak üzere olan evi, içeriden onlarca odun direkle ayakta tutmaya çalışan nine her gece ölümle burun buruna geliyor. “Uçtu uçacak” evde korkuyla yaşayan Semengül Nine, dua ediyor, şükrediyor, tesbih çekiyor. Ağzından düşürmediği tem cümle ise “Allah Devletimize zeval vermesin. Devletimiz olmasa biz ne yaparız.!” 3 ayda aldığı 250 TL yaşıllılık maaşının 100 TL’sini ise 2 torununa gönderiyor. Boş tüpünü doldurması için avucuna sıkıştırılan 50 TL’yi ise hak etmediğini söyleyerek geri vermeye çalışıyor.
30 yıl önce eşini daha sonra da 2 evladını kaybeden Semengül Özveren’in inanılmaz sabrı ve çilesi:
Kars merkeze 12 kilometre uzaklıktaki Ataköy köyünde yaşıyor. 17 yaşında Beysafa Özveren ile evlendi. Bu evlilikten 2’si kız, 2’si erkek 4 çocuğu oldu. Eşinin 30 yıl önce yakalandığı amansız hastalıktan dolayı hayatını kaybetmesiyle çocuklarına hem analık hem de babalık yaptı. Hiçbir yerden geliri olmayan Semengül Nine, küçücük bir tarla ve bir ineğin geliriyle yaşama tutundu. Bin bir zorluklarla büyüttüğü çocuklarını da evlendirdikten sonra eşinin hatıralarını yaşattığı evinden çıkmadı.
Oğullarından biri trafik kazasında hayatını kaybetti diğeri de yakalandığı amansız hastalığın pençesinden kurtulamayarak yaşama veda etti. Oğullarının da hayata veda etmeleriyle daha da büyük acılar içinde kalan Semengül nineyi kızları yalnız bırakmak istemedi. Kızları ellerinden geldiğince her ne kadar da yardımına koştularsa da Semengül Nine’nin eş ve evlat acısı ile en güzel anılarını paylaştığı evinden koparamadı.
Her geçen yıl biraz daha eskiyen ve sağından solundan duvarları uçup giden evin bu defa da tavanı çökmeye başladı. Çömün olarak da eski odun direkleri evin içinden dikerek tavanı tutmaya çalıştı. Tavanın çürümüş tahtaları bir bir kırılıp içeriye taş ve toprak dökülmeye başladı. Bazen de bu odun direklerinin arasında uyurken duvarlar yıkıldı. Köylüler ellerinden geldiği kadar evi ayakta tutmak için çaba harcadılarsa da ev her geçen gün biraz daha yıkılmaya olan meylini artırdı.
3 AYDA 250 TL
Semengül Nine’nin çileri her geçen gün biraz daha arttı. Umudunu ise devletin 3 ayda bir verdiği 250 TL yaşlılık maaşına bağladı. Bunun 100 TL’sini ise her seferinde okumaları için 2 torununa gönderdi. Kalan 150 TL ile de 3 aylık gıda ve temizlik ihtiyaçları için kullanmaya başladı. Çoğu zaman tüpü bitti, dağlara çıkıp tezek topladı. Bunları da otlarla alevlendirerek su ısıtıp yemek hazırladı. Komşuları ne getirdiyse onunla idare edip olmadığı zamanlarda da Allah’a sığınarak sabretti. Bu haliyle bile dilinden şükrü eksik etmeyen, sürekli olarak “Allah devletimize zeval vermesin, Devletimiz olmasa biz ne yaparız.?” diyen Semengül Nine azmi ve sabrıyla herkesi şaşkına çevirdi.
TOPRAK ANA’YA KIZILAY SAHİP ÇIKTI
Gülmeyi bile unutmuş olan talihsiz nine önceki gün ziyaretine giden Kızılay Kars Şube Başkanı Remzi Aras’ı ve gazetecileri görünce sevincinden ne yapacağını şaşırdı. Yokluklar içindeki evine gelen misafirlerine bir yudum su bile olsa ikram edebilmek için heyecanlandı. Bunca yokluğa rağmen misafirperverliği ve gerçek bir Anadolu kadını olduğunu gösteren Semengül Nine, evladı yerine koyduğu Kızılay Şube Başkanı Remzi Aras’ın eline sımsıkı tutundu. Bir yol önce de Kızılay’an yardım aldığı için Remzi Aras’ı tanıyan Semengül Nine, evini gezdirdiği Remzi Aras’ın elini hiç bırakmadı. Umutla tutunduğu o el de Semengül Nine’nin hayal ettiği bir eve kavuşması için gerekenlerin yapılacağı sözünü verdi.
Remzi Aras, içinde Kızılay’ın yardım malzemeleri bulunan torbaları kendi eliyle Semengül Nine’nin evine taşıdı. Gıda temizlik ürünlerinin bulunduğu paketleri evine yerleştiren Nine’nin sevinci yüzüne yansıdı. Misafirlerine çay ikram etmek için tüpü çıkardı ve tüpün uzun zamandır boş olması nedeniyle bu ikramda bulunamadı.
Bunun üzerine Remzi Aras, tüpü doldurması için Semengül Nine’nin avucuna 50 TL sıkıştırdı. Semengül Nine ise her seferinde parayı hak etmediğini ve geri vermek istediğini söyledi. Ninenin bu davranışı günümüz insanlığına “Anadolu insanı nasıl olunur?” dersi vermiş oldu.
Kızılay Kars Şube Başkanı Remzi Aras; “Böyle bir evde nasıl yaşanır?. Sayın Valimiz Ahmet Kara’nın da yardımıyla, son yıllarını huzurlu geçirebilmesi için inşallah Semengül Nine’ye ev yapacağız.” dedi. Aras evi tamamen inceleyip eksikleri ve yapılabilecekleri tespit ettikten sonra hemen işe koyuldu. Köyde Haçıvan’dan gelip duvar ustalığı yapan işçileri buldu. Onlarda gelip eve baktılar kısa süre içinde evi yenileyip teslim edeceklerini söylediler. Aras da işçileri gerekli talimatları verdikten sonra köyden ayrıldı ve Semengül Nine’nin rahat edebilmesi için ne geriyorsa yapılacağının müjdesini verdi.
Evin tavanı tamamen sökülecek ve eski tahta ve odun direkler artık kullanılmayacak. Yepyeni keresteler hazırlandıktan sonra evin yıkılmaya yüz tutmuş duvarları sökülüp yenisi yapılacak ardından da tavan kısmı yeni keresteler ile örtülecek. Daha sonra da eve çatı döşenecek. Evin iç kısmında da duvarlara sıva yapılması sağlanacak alt taban kısmı da düzeltilecek. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra Semengül Nine’nin rahat edebilmesi için gerekli olan ev eşyaları alınacak. Kızılay’ın imkanları dahilinde yapılan yapılacak imkanları dışındaki ihtiyaçlar ise hayırseverler aracılığıyla giderilecek. Ağırlıklı olarak Remzi Aras, şahsi imkanlarını seferler edecek. Ninenin evinin 10 gün içinde yapılıp teslim edilmesi planlanıyor.