Harçlıklarıyla engeli kaldırdılar

Kars’ın Kağızman İlçesi Çengili Köyü’nde ihtiyaç sahibi bir ailenin engelli çocuklarına, Kafkas Üniversitesi öğrencileri tarafından tekerlekli sandalye hediye edildi.

Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak’ın yaptığı tespit sonucu Kars’ın Kağızman İlçesi Çengili Köyünde yaşayan Uzun ailesinin 5 çocuğundan 3’ünün engelli olduğu bilgisine ulaşıldı. Ailenin zor durumda olduğu ve aile reisi Hidayet Uzun’un ise hapiste olmasından dolayı geçim sıkıntısı çeken eşi Ayşe Uzun ve 5 çocuğuna dedeleri Osman Uzun’un baktığı öğrenildi.

 

Kağızman Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen Sosyal İnceleme Görevlisi Selami Karaağaç’la birlikte Kafkas Üniversitesi öğrencileri ve Kars Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak tarafından, ihtiyaç sahibi ailenin evine ziyarette bulunuldu.

 

Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilgiler 3 sınıfta okuyan 8 öğrencinin cep harçlıklarıyla almış oldukları tekerlekli sandalye ailenin engelli çocuğuna teslim edildi. Teslimata; Kafkas Üniversite’si öğrencileri Cesim Karaca, Cahit Tunç, Yılmaz Kıyar, Funda Cesur, Sinan Bulut, Sema Çelebiler, Zahir Danış ve Mehmet Fatih Erkılıç ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak birlikte gittiler.

 

Çocukların ve annesinin zor durumda olduğunu belirten Osman Dede, yapılan yardımdan çok memnun kaldığını belirterek, “Bunlar sahipsiz kalmışlardı, ben sahip çıktım. Benim de durumum ortada. Devlet 3 engelli çocuktan sadece birisine engelli maaşı veriyor. Yetkililerden bu konu hakkında duyarlı olmalarını ve yardım etmelerini bekliyoruz” dedi.

 

Yapmış oldukları yardımdan dolayı Kafkas Üniversitesi öğrencilerine teşekkür eden Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, “Biz bu tür yardıma muhtaç aileleri tespit edeceğiz, engelli insanlarımıza engel tanımaksızın el uzatacağız ”diye konuştu.

 

Ocak, “Çocuklarında özel eğitim almaları için Rehabilitasyon Merkeziyle bağlantı kurmak gerek. Ama Kars şartlarında hangi okul gelip de bu çocukları götürüp eğitecek, bundan da biraz şüpheliyim. Çocukların yeşil kartı olacak ki her hangi bir sağlık kontrolünde yeşil katran yararlanılsın. Özellikle verilen ücretler, 10 milyar dahi olsa çocuklarımızın tedavisi için yetersiz kalır. Ben buradan Kars’taki işadamlarımıza ve büyüklerimize sesleniyorum; bizler bir aracıyız, bu çocuklarımızın geleceğini bir an önce kurtarmak için bizim bir şekilde bizimle veya Kağızman Kaymakamıyla ilişkiye geçerek bu çocuklarımıza gereken sandalyeleri ve gereken şeylerin yapılması için vesile olalım. Bu çocuklarımıza hayat kazandıralım. Bize bu çocukların engelli olduğunu haber veren Cezaevi Müdürü, çocukların rahatsızlığından bahsettiği için, bizde daha önce muhtar Beyle konuşmuştuk “böyle bir durum var mı?” diye. Muhtar Bey de böyle bir durumun olduğunu söyledi. Çocuklar daha çok küçükler ve daha hayatlarının ne olduğunu bilemedikleri için bana da çocukların çok küçük olduğundan bahsedilmedi. Bahsedilmiş olsalardı bizde yaşlarına göre sandalye alıp gelirdik. Şu anda ben çok utandım. Kaymakam Bey’in ne kadar duyarlı olduğunu biliyorum ve bu çocuklarımıza da el uzatacağını düşünüyorum. Bu çocuklar için gerekirse Başbakanlığa gideceğim. Bu ailenin takipçisi olacağım ve çocuklarımızın daha iyi bir yaşam sürmesi için ben hep yanlarında olacağım. Gerekli olan sandalyelerimizi de Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler öğrencileri aldı. Biz sadece bir aracıyız. Uzanan eli bir noktaya getirmek istiyoruz. Çocuklarımızı Kars Devlet Hastanesine yönlendirelim eğer olmasa da Ankara’ya, İstanbul’a yönlendiririz. Çünkü babaları cezaevinde ve başlarında duracak kimse yok.” dedi.

 

Kağızman Kaymakamlığı Sosyal İnceleme Görevlisi Selami Karaağaç ise, gerekilen her şeyin yapılacağını ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına, kayıtlarının alınarak bizzat ilgilenileceğini söyledi.