HAYTAP kurumları ziyaret etti

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Kars’ta sokak hayvanlarına ilişkin yürüttükleri çalışmalar kapsamında kurumları dolaşarak destek istedi.

HAYTAP sözcüsü Şule Bayhan, HAYTAP Kars Temsilcisi Yıldıray Eyüp Özdemir ve Kafkas Üniversitesi Siyaset Bilimleri ve Kamu Yönetimi 3. sınıf öğrencileri HAYTAP gönüllüleri Mestan Şahin ve Çilem Kılıç Kars’ta sokak hayvanları için yapılması gerekenleri yetkililerle değerlendirdiler.

İlk olarak Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak’ı ziyaret eden ekip, sokak hayvanlarını koruma ve kollama konusunda öğrencilere eğitimler verilmesini ve çocuklara hayvan severliğinin küçük yaşta kazandırılması için çalışmalar yürütülmesini talep ettiler.

Hayvan hakları ihlallerinde en büyük yardımcının Emniyet Müdürlüğü olduğundan yola çıkılarak İl Emniyet Müdürü Ercan Çakmak’ı da ziyaret eden HAYTAP üyeleri, STK ve Emniyet işbirliğinin hayata geçirilmesi ve olası köpek dövüşlerine müdahale edilerek yasal işlemlerin gerçekleştirilmesini istediler.

Hayvanları koruma konusunda en büyük görevin halkı bilinçlendirmek adına yapılacak çalışmalar olduğunu anlatan HAYTAP ekibi halka ulaşmak adına Cuma Namazlarında bu konuya ilişkin vaazlar verilmesi isteğiyle İl Müftülüsü İlyas Gümüş’e de bir ziyaret gerçekleştirdi. Dinimizde de hayvanları korumanın ve onlara iyi davranmanın sevabının büyük olduğunu hatırlatan HAYTAP gönüllüleri, İl Müftüsünden de özellikle Cuma Namazlarında halka bunun hatırlatmasının yapılmasını ve İl Müftülüğüne bağlı yurtlara afişler asılmasını istediler.

Kars Belediyesi’nin üstlenmiş olduğu Bakımevindeki eksikler için de Kars Valisi Ahmet Kara’yı ziyaret eden ekip, Vali Kara’dan Bakımevindeki yiyecek sıkıntısını karşılamak üzere askeriyeden yardım almak konusunda bilgi arz ederek, ilaç temininde de yardımda bulunmaları halinde bakımevindeki eksiklerin gidereceğini belirttiler.

HAYTAP yetkililerinin ziyaretine ilişkin açıklama yapan Kars Valisi Ahmet Kara, “İlim adına kendilerine hoş geldiniz diyor ve ziyaretlerinden dolayı fevkalade memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Sayın Başbakanımızın sık sık tekrar ettiği gibi ‘Yaratılanı hoş gör, yaratandan ötürü’ her türlü canlı yaratandan ötürü hoştur. Bizim memleketimizin kurdu, kuşu, kedisi, köpeği, sığırı, keçisi ve insanı canlı olarak varlıklarını sürdürüyor ve bunca canlıya her şeyden önce yaratandan ötürü saygı duymak gerekir. Bu yaratılan canlıların hepsinin üzerimizde hakları vardır ve bizim bu hakları korumamız gerekir. Çok şükür ben de bunun bilincindeyim ama HAYTAP gönüllüleri bize bu sorumluluğumuzu bir defa daha hatırlattı ve kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Kars’ta önemli derecede hayvan haklarının ihlalinin olduğunu düşünmediğini de belirten Vali Kara, “Ama hayvanların beslenmede çok büyük zorluklarının olduğunu düşünüyorum. Yetkililer de bunu tespit etmiş olacaklar ki benden iki hususu temin etmemi istediler. Bunlardan biri hayvanların bakımları için yiyecek sağlanması, ikincisi ise kısırlaştırma için çeşitli ilaçların temin edilmesinde belediye ve üniversiteye yardımcı olma isteğinde bulundular. Bende bu konularda kendilerine söz veriyorum. Belediye ve üniversiteyle gereken görüşmeleri yapacağız ve bize düşen neyse yapacağız. Benim kendimde bir hayvan severim ve evimde 2 tane köpeğim, iki tane de kuşum var. Hayvan beslemek insanları stresten uzaklaştırmak adına çok güzel bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Bu anlam içerisinde ben de ilimizde hayvan hakları ihlalinin olmaması adına gereken önlemleri alacağım.” diye konuştu.

Kars Barosu’nun da kapısını çalan HAYTAP sözcüsü Şule Bayhan ve ekibi Baro’da gönüllü avukatlardan oluşan Hayvan Hakları Komisyonu kurulması gerektiğini ve bunun için bir çalışma başlatılmasını istedi. Son olarak İl Jandarma Komutanlığını ziyaret eden Hayvan Hakları koruyucuları Kars’ta hayvan haklarının korunması adına kurumlarla olan işbirliğinde ilk adımı atmış oldu.

Bundan sonraki duyarlılık adına kurumların ve yetkililerin yapacağı çalışmaların da önemli olduğunu belirten HAYTAP sözcüsü Şule Bayhan, “Burada ziyaret gerçekleştirdiğimiz kurumların hepsi hayvanı hakları koruma ve halkı bilinçlendirme açısından en büyük destekçimiz olacak kurumlardı. Yaptığımız görüşmelerin hepsinden olumlu sonuçlar aldık ve üst düzey yetkililerimizin vermiş olduğu sözler bizi oldukça memnun etti. Kars’ta bu çalışmalar sayesinde çok büyük adımlar atıldığını düşünüyorum. Kurumların da hayata ve hayvan haklarına bizim gibi baktığını gördüğüm için de çok mutluyum.” dedi.

HAYTAP için gönüllülerin şart olduğunu ve Kars’ta gönüllü sayısının az olduğu hatırlatan Şule Bayhan, “Şuan bizimle birlikte çalışan az arkadaşımız var ama bu sayının gün geçtikçe artacağı düşüncesindeyim.” şeklinde konuştu.

Bayhan, hayvan haklarını koruma ve onlara sahip çıkmak isteyen herkesi Kafkas Üniversitesi Siyaset Bilimleri ve Kamu Yönetimi 3. sınıf öğrencisi Mestan Şahin’e 0555 592 23 56 iletişim numarasından ulaşmaları yönünde hatırlatmada bulundu.