Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Rehabilitasyon ve Kurtarma Merkezi bünyesinde kısa sürede yaban hayatında hedefin bölgeye hitap etmek olduğunu belirten Kars Orman ve Su İşleri İl Müdürü Murat Doğanay, yapılan hastanenin kapılarını gazetecilere açtı.
Tüm planlamaları tamamlanan, A’dan Z’ye tüm detayların düşünüldüğü merkezde, idari birimlerden rehabilitasyon alanlarına, tedavi merkezlerinden, doğal yaşam alanlarına kadar her şey yer alıyor. Faaliyete sokulması için iç dizaynın yerleştirilmesi beklenen Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Rehabilitasyon ve Kurtarma Merkezi’nin bir taraftan da Kars Orman ve Su İşleri İl Müdürü ekiplerince peyzaj işleri tamamlanıyor. Bahçede ağaçlandırma faaliyeti yürüten Kars Orman ve Su İşleri İl Müdürü ekipleri, birçok fidan çeşidini toprakla buluşturdu.
Bu yıl faaliyete girecek olan Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Rehabilitasyon ve Kurtarma Merkezi’nin ilerleyen süreçte uluslar arası eğitimlere de ev sahipliği yapacağını açıklayan Doğanay, “Kars Orman ve Su İşleri İl Müdürü Murat Doğanay Kars’ın bir yaban hayvan hastanesinin inşaat ve yapımının tamamlandığını belirterek yaban hayvanlarının 2016 yılı içerisinde hastanede tedavi edileceğini söyledi. Türkiye’de ilk kez değil ama Doğu’da ilk olmak suretiyle Kafkas Üniversitesi ile ortaklaşa bir proje kapsamında Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Rehabilitasyon ve Kurtarma Merkezi oluşturduk ve Mayıs ayından itibaren de gerçek bir yaban hayvanları hastanesi ilimizde hizmet vermeye başlayacak. Bu hastane sadece ilimizde de değil, bölge ve hatta ilerleyen tarihlerde uluslar arası boyutta yakın ülkelerimize eğitim amaçlı hizmet verecek. Böyle bir alt yapıyla üniversitemizin Kafkasya’da öncülüğü ele alacağını düşünüyorum. Bu u proje Türkiye’de ve dünyada örnek teşkil edebilecek bir değere sahiptir.” dedi.
‘Bu projenin lokasyonu Kafkas Üniversitesi olmasına rağmen, yatırım tamamıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçiriliyor.’ diyen Doğanay; “Yapı ve işleyiş açısından tamamıyla medikal anlamda, rehabilitasyon anlamında eksiksiz bir alt yapıya sahiptir. Bu yapının tamamı ulusal bazda düşünülmüş ve gerekli alt yapılar baz alınarak ortaya çıkarılmıştır. Bu proje hazırlanırken üniversitemiz Kafkas Üniversitesi’nin adından yola çıkılarak Kafkas Üniversitesi’nin Kafkasya ülkeleri de dahil edilerek yaban hayatı konusunda öncü rol alabilmesi düşünülmüş ve uluslar arası bir eğitim merkezi olarak kullanılması amaçlanmıştır. Bu nedenle projenin içerisinde uluslar arası boyutta misafir edebileceğimiz ilgileri ağırlayabileceğimiz, bilimsel açıdan sunumlar gerçekleştirilebilecek alanlar da oluşturulmuştur.” şeklinde konuştu.
Doğanay, son olarak; “Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan üniversitemizin çalışma alanları olarak; “İlk etapta coğrafyada bulunan yırtıcılar ve yırtıcı memeliler göz önünde bulunduruldu. Onlar için kafesler, uygun yaşam alanları, rehabilitasyon alanları oluşturuldu. Tamamıyla doğasına uygun olarak dizayn edilen yapılar sayesinde misafir ettiğimiz yaban hayvanları doğaya tekrar geri dönerken sorun yaşamayacak ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettireceklerdir. Yırtıcı memelilerde Ayıdan tilkiye kadar birçok tür olmakla birlikte kuşlarda akbabadan kerkenez gurubuna kadar bölge coğrafyasında yaşayan tüm yaban hayatı düşünüldü. Yırtıcı memeliler için iç içe geçmiş ve panellerle birbirinden ayrılmış ve bilimsel anlamda uluslar arası standartlarda oluşturulmuş 2 ayrı kafesimiz var. Binanın arka kısmında yırtıcı olmayan su kuşları için özel dizayn edilmiş kafesimiz var. Aynı zamanda yakın bölgemizden gelen otçul memeliler için de ayrı bir rehabilitasyon binamız ve ünitemiz mevcut.” Cümleleriyle Türkiye de bir ilk olduğunu kaydettiği hastane içerisinde nelerin yer aldığını tek tek anlattı.