Sarıkaya, “12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşireler Haftasını ne yazık ki büyük bir özveri ile ülkemizin dört bir yanında görev yapan yaklaşık 110 Bin hemşire sorunlarla karşılıyor. Bugün Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan 75 bin 200 hemşire, üniversite hastanelerinde görev yapan 17 bin 500 ve özel sektörde çalışan 16 bin 900 hemşirenin hepsi sıkıntılarla uğraşıyor. Hemşirelerimiz lojman ve kreş yetersizliği gibi sosyal sorunların yanı sıra malzeme eksikliği, fiziki mekân yetersizliği gibi çalışma ortamlarında olumsuzluklarla karşılaşmaktadırlar.
Sağlık Bakanlığı’nda icat edilen sözleşmeli çalışma ile birlikte ailesinden ayrı, çocuğuna hasret, mali ve sosyal haklarda mağdur edilen sözleşmeli hemşireler vardır. Çocuklara ve bebeklere sağlık hizmeti verirken süt izni hakkının kısıtlı olması nedeniyle kendi bebeğine yeterli vakti ayıramayan sözleşmeli anne olan hemşireler sorunlarına çözüm beklemektedirler. Hakları olan kadrolarının kendilerine en kısa zamanda verilmesini istemektedirler.”
Hemşirelerin, vekil ebe hemşire olarak istihdam edilerek düşük ücretlere mahkûm edildiklerini de belirten Sarıkaya, “Mesleki yaşantılarının 3.5 yılını nöbet tutarak geçiren, tüm olumsuz koşullara rağmen özveriyle çalışan hemşirelerimiz nöbet ücretlerinde yaşanan sorunlardan tutunda döner sermaye ödemelerindeki adaletsizliğe, fazla mesaiye kadar bir çok konuda mağduriyet yaşamaktadırlar. Üniversite hastanelerinde performans sistemine geçilmesi nedeniyle döner sermayelerinde yaşanan düşüşler nedeniyle gelir kaybı yaşamışlardır. Yoğun bir çalışma temposunun karşılığında ücretlerinde artış beklerken karşılaştıkları bu durum huzurlarını bozmuştur. Şiddetin adeta rutinleştiği sağlık alanında en fazla sözlü ve fiziksel şiddete uğrayanlar hemşirelerimizdir. Yapılan araştırmalara göre hemşirelerimizin yüzde 90’nından fazlasının şiddete uğradığını ifade etmesi durumun vahametini anlatmaya yeterlidir.” diye konuştu, Sarıkaya sözlerine şöyle devam etti:
“Ayrıca bugün Sağlık Bakanlığı’nda 5 binin üstünde erkek hemşire vardır. Erkek hemşirelerin de hastanede askerlik ve çalışma ortamlarında düzenleme yapılması gibi talepleri de değerlendirmeye alınmalıdır.
Hemşirelerimizin sorunları çoktur. Çözüm için ise yapılması gereken tek şey ise idarelerin bu sorunları görerek harekete geçmesidir. Daha kaliteli bir hizmet sunumu içinde hemşirelerimizin taleplerinin karşılanması gereklidir. Biz Türk Sağlık-Sen olarak idarecilerin hemşireler haftasında yapacakları en önemli işin sorunları çözmek için adım atmak olduğuna inanıyoruz. Bu yönde yapılacak her çalışmaya destek vereceğimizi ilan ediyor, tüm olumsuzluklara rağmen hizmet aşkı ile milletine şifa dağıtan tüm hemşirelerimizin hemşireler haftasını kutluyoruz.”