Heybe ve kilim dokumacılığı geri dönüyor

‘Bir Usta Bin Usta Projesi’ kapsamında Heybe ve Kilim Dokumacılığı kursu Nisan ayından beri Kars’ta devam ediyor.

Anadolu’da kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere olan ilgiyi arttırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla, Anadolu Sigortanın, desteklediği TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığıyla yola çıkan ‘Bir Usta Bin Usta Projesi’ kapsamında Heybe ve Kilim Dokumacılığı kursu Nisan ayından beri Kars’ta devam ediyor.

Proje kapsamında 21 kursiyere, Heybe ve Kilim Dokumacılığı sanatıyla ilgili eğitimler veriliyor ve bu sanatı sürdürecek yeni ustalar yetiştirilmesi planlanıyor. Nuran Coşkun Aras tarafından verilen eğitimler, Kars şehir merkezindeki atölyede gerçekleştiriliyor.

Kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere Kültür Bakanlığı tarafından sertifika verilecek. Ayrıca kursiyerler isterlerse Türkiye İş Bankası tarafından verilen ve 15 Bin TL’yi bulan mikro krediden de faydalanabilecekler. Kursa katılan kadınlara günlük 15 TL ödeniyor.

BİR USTA BİN USTA PROJESİ:

Heybe ve kilim dokumacılığı hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Serap Çağatay, ‘Bir Usta Bin Usta projesi’ ile Kars’ta da kamuoyunun ilgisini, kaybolmaya yüz tutan meslek ve yerel değerlere çekmeyi, bu mesleklerin yeniden canlanmasını ve meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasının amaçlandığını belirtti.

Şimdiye dek birçok meslekte eğitim vererek istihdam sağladıklarını söyleyen Çağatay, farklı projelerle 300 yakın kadın ve gence ulaştıklarını belirtti. Bu yöntemle kadınları çalışma hayatı ile buluşturduklarını ve artık kalıcı atölyeler oluşturacak çalışmalar başlatacağını da altını çizdi.

HEYBE VE KİLİM DOKUMACILIĞI:

Çağatay, Heybe ve Kilim Dokumacılığı hakkında ise şu bilgileri verdi. “Dokuma mesleği geçmiş yıllardan beri kırsal kesimin geçim kaynağı olmasının yanı sıra kültürel kimliğimizin önemli yansımasıdır. Geçmiş ve günümüz arasında iletişim kurulmasında büyük rolü olan heybe, kilim dokuma sanatı değişik kültür ortamlarına girmesine rağmen toplumumuz içindeki değişmez yerini tarihler boyu korumuştur. Kilim dokuma tamamen ağaçtan yapılmış tezgâhlarda yapılır. Dokumaya başlamadan önce desen seçilir, ardından çözgü işlemi yapılır. Dokumacılıkta dikkat edilmesi gereken en önemli konu kenarların düzgün örülmesi ve desenin düzgün olarak yerleştirilmesidir.”