Kars merkeze bağlı Çamurlu köyünde geçimini çiftçilik ve hayvancılık ve çobanlık yaparak sağlayan heykeltıraş Metin Doğrukartal, 2001 yılında keşfedildi. O güne kadar kendi halinde hayvan otlatırken dağlardan topladığı sert taşları işleyerek vaktini değerlendiriyor, eşine dostuna taştan hediyelik eşyalar yapıp hediye ediyordu. Doğrukaltal’ın bu becerisi köylülerin durumu gazetecilere bildirmesi üzerine gün yüzüne çıktı. Yerel Serhat Kars Gazetesi sahibi Fikri Durgun ve o dönem İHA muhabirliği yapan (KHA’nın kurucusu) Bedir Altunok köye giderek Metin Doğrukartal’ı çobanlık yaparken buldu. Doğrukartal bir yanda hayvan otlatıyor diğer yanda sert taşları işleyerek çeşitli figürler veriyordu. Yaptığı heykellerle görenleri şaşırtan Metin Doğrukartal, çevreden bulduğu işlenebilir taşları evine getirerek, ot biçmede kullanılan malzemeler, çekiç, tornavida, örs ve çiviyle çalışmalarını sürdürüyordu.
Bugüne kadar evinde biriktirdiği taştan eserler ve bu taşları nasıl işlediği yönünde kapsamlı bir haber yapıldı. Haberin ulusal basında yer almasından sonra Doğrukartal artık köyünün sınırlarını aştı ve ile taşındı. Dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Doğrukartal’ı Belediye bünyesinde işe alarak çalışması için de ortam oluşturdu. O günden sonra Doğrukartal sert taşları bir bir işleyerek kentin tarihi dokusunu meydana getirdi. Çoban Heykeltıraş Metin Doğrukartal tarihi 12 Havariler Kilisesi’nin minyatürünü de taştan yaptı. Gerçeğinden ayırt edilmeyen minyatür görenleri hayrete düşürdü. “Çoban Heykeltıraş” olarak bilinen ve bütün başarısını azmine borçlu olduğunu söyleyen Metin Doğrukartal, sert taşları bile pamuk gibi işleyebildiğini belirterek, “Destek verildiği takdirde daha da iyi heykeller yapabilirim. Ben kendi imkanımla bu kadarını yapabiliyorum. Gördüğüm bir şeyi hafızamda tutup onu işleyebiliyorum” dedi.
Kars’ın tarihi binalarından oluşan “Kars Minyatürü” yapmak isteyen çoban heykeltraş, 12 Havariler Kilisesi’nin minyatürünü de 15 günde tamamladı. Uzun yıllar önce Kars Müzesi olarak kullanılan ve ardından da camiye çevrilerek, “Kümbet Camii” ismini alan 12 Havariler Kilisesi’ni siyah taşa işleyen Metin Doğrukartal’ın bu çalışması büyük beğeni topladı.
Uzunca bir süredir Kars Kalesi civarındaki Namık Kemal’in Evi karşısında bulunan tarihi Topçuoğlu Hamamı’nda eserleri sergiledi. Geçtiğimiz günlerde de Çoban Heykeltıraşın ününü duyarak Topçuoğlu Hamamı’ndaki sergiyi gezen Vali Ahmet Kara, Kars’ın Minyatür Müzesi’nin kurulması için kolları sıvadı.
Çoban Heykeltıraş Metin Doğrukartal’ı makamına çağıran Vali Ahmet Kara, Kars Minyatür Müzesi’nin kurulması için kendisine destek vereceklerini söyledi. Vali Kara, Doğrukartal’ın sanatına ve yaptığı heykellere hayran kaldığını ifade ederek, yapılacak olan eserlerin Valilik girişi ve Eski Vali Konağı önünde yapılacak olan camdan müzede sergileneceğini belirtti.
Ziyaret sırasında ise Doğrukartal, Vali Kara’ya alçıdan yaptığı Kars Kalesi minyatürünü hediye etti.