Kars’ta önceki belediye başkanlığı döneminde yaptırılan ve Kars Kalesi eteklerinde Namık Kemal Toplum Merkezi yerleşkesinde sergilen Türkiye’nin tanınmış halk ozanlarının heykellerinin çoğu kendilerine benzemiyor. 42 yaşına aramızdan ayrılan Sabri Şimşekoğlu’nun heykeli de kendisini çok yaşlı bir şekilde ifade ediyor. Ayrıca heykellerin tamamının sadece büst şeklinde vesikalık fotoğraf gibi yapılmış olmasını da tepki alıyor.
Tarihi mekanda sergilenen ve aşıklık geleneği bakımından adeta açık hava müzesi olan bölgede sergilen aşık heykellerini gören meraklı ziyaretçiler, aşık heykellerinin benzememesine bir anlam veremiyor. Tamamı aramızdan ayrılmış olan 20 aşığın heykelinin üzerinde yazılı doğum ve ölüm tarihlerinden bazıları ise görenleri hayrete düşürüyor.
Heykellere dikkatle bakan duyarlı ziyaretçiler, özellikle Aşık Turan Arapoğlu ile Aşık Tarhan İnan’a ait heykellerin kaideleri üzerinde yazılı doğum ve ölüm tarihlerinin aşıkların çok genç yaşta aramızdan ayrılmalarına rağmen oldukça yaşlı olarak yapılmış olmalarına anlam veremiyor.
Heykeller incelendiğinde Aşık Turan Arapoğlu’nun heykelinin üzerinde doğum tarihinin 1960 - ölüm tarihinin 1990 yani 30 yaşında olması, Aşık Tarhan İnan’ın heykeli üzerinde ise doğum tarihinin 1964 - ölüm tarihinin 1993 yani 29 yaşında olması göze çarpıyor. Hal böyle olunca da her iki merhum aşığın heykeli üzerindeki doğum ve ölüm tarihleri ile aşıkların 60’lı yaşlarını andırması dikkat çekiyor.
Öte yandan isminin yazılmasını istemeyen bazı yaşayan aşıklar, heykelleri yapılan ozanların çoğunun kendilerine benzemediğini dile getirerek, aramızdan ayrılan aşıkların çırakları olduklarını ve kendilerini rahmet ve minnetle andıklarını söylediler. Aşıklar, ayrıca kaybolmaya yüz tutmuş aşıklık geleneğinin yeniden canlandırılması ve kendilerine sahip çıkılması gerektiği gibi son birkaç yılda Doğu Ekspresi ile Kars’a yerli ve yabancı ziyaretçilerin arkın etmesine paralel olarak aşıklık geleneğinin daha da önem kazanması gerektiğinin altını çizdiler.