Hizmet için geliyorum

AK Parti Kars Milletvekili Aday Adayı Ahmet Recep Tekcan ; "Kalbim Kars'a hizmet için çarpıyor."

AK Parti Kars Milletvekili Aday Adayı Ahmet Recep Tekcan, “Ankara'da yaşıyor olsak da kalbimiz her zaman Kars’ta oldu. Kars Kültüründen hiç kopmadık. Mahalle aralarında top sektirdiğimiz günler hala aklımızda. Kars ve ilçelerini fırsat buldukça ziyaret ettik.” dedi.

Tekcan, “Ankara Büyükşehir Belediyesindeki makamımın kapısı her zaman Karslı hemşehrilerimize açık oldu. Elimizden geldiği kadar Karslı birçok hemşerimizin ekmek sahibi olmasına vesile oldum. Kars ve ilçelerinde birçok etkinliğe sponsor olmanın sevincini de ayrıca yaşıyorum. Kars’a daha fazla hizmet etmek amacıyla bildiğiniz gibi AK Parti Kars milletvekili aday adayı oldum.” diye konuştu.

Tekcan şunları söyledi: “Kars’ın sorunları hepinizin malumudur. Kars bugün ekonomik ve diğer sorunları ile Türkiye’nin en geri kalmış şehirlerinden birisidir. Kaldı ki Kars 1937’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminde Atatürk’ün yapmış olduğu AR-GE çalışmaları neticesinde Doğu Anadolu’nun İthalat ve İhracat Birliği merkezi olmuştur. Bugün ise bu faaliyetler yok denecek kadar azdır.

Kalkınma Ajansının Kars şubesinin kurulması ve kalkınma kapsamına alınacak proje ve sektörlerin iyi belirlenmesi suretiyle şehirde bir sinerjinin oluşturulması önemli projelerimizden birisidir.

Sayın Başbakanımızın Kars ile ilgili en belirgin vizyonlarından birisi Kars’ın bir turizm kenti haline getirilmesidir. Bu manada Kars Kalesi, Tarihi Ani Şehri, Kaz, Kaşar, Kış Turizmi, Çoban Köpeği ve göçmen kuşların uğrak yeri olan Kuyucuk Gölü gibi Kars’a mal olmuş tarih ve kültür eserlerinin bütün dünya ile paylaşılması ile bunun ortaya çıkartacağı olumlu hava Kars’ı göç veren bir kent olmaktan çıkartacaktır.

Hedeflerimiz arsındaki Kars’ın Kaz, bal ve kaşar gravyer gibi temel besin maddelerinin bir marka olabilmesi için bazı araştırmaları kendi çabalarımla yaptım. Bakınız burası çok önemli bir konudur. Metropollerde milyonlarca Karslı hemşehrilerimiz yaşamaktadır. Çoğu emeklilik yaşlarının gelmesi, emekli olanların ise iş hayatına atılmak için çaba sarf ettiklerine defalarca şahit olmuşuzdur. Bu hemşehrilerimizi Kars iline geri getirebilmek adına üreticiliğe teşvik etmemiz gerektiğini düşünmüşümdür. Bu hemşerilerimiz iyi bir eğitim ve seminerin ardından kaz yetiştiriciliği, bal ve kaşar, gravyer gibi gıda üretimine yönelik teşvikler önereceğiz. Düşük faizli Krediler sağlayacağız. Almış oldukları krediler ve eğitimlerinin ardından iş dünyasına kazandırmış olacağız. Bu proje Kars’ta yaşayan işsizler içinde bir nevi alternatif olacağına eminim.

Hayvancılığın ilimizde gelişmesi ve hayvancılıktan maksimum seviyede verim elde edilebilmesi ve kalitenin yakalanabilmesi için çiftçi eğitiminin önemini de göz ardı etmemeliyiz. Kars çiftçisi Tarım ve hayvancılık adına en son gelişmelerden haberdar olmalıdır. Bu yönde aylık ve haftalık toplantılar düzenlenerek çiftçilerimizi bilgilendirmeyi planlıyoruz. İlimizde bulunan bütün çiftçilerin Tarım ve Hayvancılık adına bütün desteklemelerden ve Devlet teşviklerinden yararlanmaları için çiftçilerimizle sürekli temas halinde olacağız.

Kars’ın içinde bulunduğu durumdan kurtulabilmesi için üniversite ve sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, bölgemize uygulanan teşviklerin daha özel ve işlevsel hale getirilmesi, Kars’ı iç ve dış ticarette daha kazançlı hale getirecek mevzuatların çıkarılması şarttır.

Ankara’da hem Merkezi ve hem de yerel yönetimlerde idarecilik tecrübelerim esnasında en çok üzerinde durduğum konulardan birisi yerel yönetim – üniversite – sanayi arasındaki koordinasyonun sağlanması oldu. Bu anlamda Ankara Büyükşehir Belediyesinde uyguladığımız ve hem Türkiye hem de dünya da örnek kabul edilen BELTEK ve BELMEK projelerinde ki bu deneyimimin Kars ve Karslılara hizmet ile değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

 

Kars ilimizin bir çok sınır kapısı olmasına rağmen hepsi kapalı vaziyettedir. Oysa İran Boralan Sınır Kapısı, Azerbaycan, İran ve Nahcıvan Sınır Kapısı, Ermenistan Alican ve Doğu Kapı Sınır Kapıları, İpekyolu kapısı olarak anılan Aktaş ve Türközü Sınır Kapıları ile Hopa’dan çıkan Samanyolu kapısı ki onun sapağı yine Kars ile bağlanmakta, böylece Türkiye’de bu potansiyele sahip başka bir kent yokken bu değerler bir türlü işleme konulamamıştır. Kaldı ki Atatürk döneminde başlatılan Sınır Ticareti mübadele şeklinde olsa da Rusya, İran, Lübnan, Beyrut ve diğer Arap ülkelerinden cam, kereste, tarım aletleri alınıp, karşılığında canlı hayvan veriyor iken bugün Kars bu özelliğini yitirmiştir.

Bu kapalı olan sınır kapılarının açılmasını sağlayacağız. Kars’ın ekonomik ve sosyal anlamda kalkınması da sınır kapılarının açılmasıyla olacaktır. Serbest bölge ilan edilmesi Kars’ın ve ilçelerinin ekonomisine büyük oranlarda katkı sağlayacaktır. Kapalı kapıların açılabilmesi için mücadele edeceğiz. Gerekirse bu kapılar konusunda Kars’ta yaşayan ve Kars’ın sivil toplum kuruluşları ile birlikte Ankara’ya heyetler halinde gideceğiz. Kapılarımız açılsın talebimizi yineleyeceğiz ve üzerinde ciddi bir şekilde duracağız. Serbest bölge Kars’ın hedefleri arasında mutlaka olmalıdır. Bu konuda taviz vermeksizin çaba ve gayret sarf edeceğiz.

Bir diğer konu lojistik üstü ve Serbest Bölgenin faaliyete geçmesi ve burada yeni depolar, ardiyeler kurulması ile ithalat ve ihracat yapılabilir konuma gelinmesi, bu yolda gerekli alt yapının oluşturulması sağlanması gerekmektedir.

Özellikle Kars-Tiflis-Bakü Demiryolunun açılması ile kentimizde önemli bir canlılık meydana gelecektir. Biz bu noktadan hareketle sınır şehri olan Kars’ın bir serbest ticaret bölgesi yapılabilmesi için gerekli alt yapıların hazırlanması amacıyla gereken her türlü girişimi yapacağız. Kars’ın bir enerji, ticaret, turizm ve Kafkas ülkelerine açılan bir üniversite kenti olma imajını destekleyecek, istihdamı teşvik edecek düzenlemelerin yapılması için özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirilecek projelerimiz hazır ve uygulanmayı beklemektedir. Şuan Mersin Serbest Bölge uygulaması ile Türkiye’nin yıldızı olmuştur. Kars’ın potansiyeli çok daha fazladır.

Kars’ın bir enerji kenti haline getirilmesi, bu enerjinin artı değer olarak ortaya çıkarılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve DSİ gibi kurumlarla işbirliği yapmak suretiyle Aras ve Kura Havzası üzerindeki 36 adet hidroelektrik santralin bir an önce tamamlanması için gerekli gayreti göstereceğim.

Bu barajlara bağlı olarak sulanabilir tarım arazilerinin sulamasının yapılabilmesi maksadıyla sulama kanallarının yaptırılması için gerekli gayreti göstereceğim.

 Spor’un bittiği bir Kars ili vardır. Sporcular yetiştirmek için gençlerin önünü açıp, sporun güzelliklerini onlara aşılamaya özen göstereceğiz.

Komşu kentimiz olan Erzurum’da, Universiad 2011’in meydana getirdiği şehir imajına olumlu katkı hepinizin malumudur. Ben bir BOCCE-BOWLİNG-DART Federasyon Başkanı ve Dünya Federasyonları Birliğinin de yönetim kurulu üyesiyim, bu manada tecrübelerimi ve çevremi Kars’ın bir spor organizasyonları kenti haline getirilmesi için kullanacağım.

Sarıkamış Kayak Merkezinde çamlar arasında toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı piste sahip 2500 rakımlı Cıbıltepe'nin muhteşem bir doğal güzelliğe sahiptir. Sarıkamış Cıbıltepe'nin kristal karla kaplı doğası Sarıkamış Kayak Merkezini kayakçılar açısından cazip hale getiriyor. Değeli arkadaşlar Kayak merkezi ilçe merkezinden biraz uzak olduğu için Turistler ilçe merkezine gelmiyor. Bir diğer sorunda ilçe merkezinde turistlerin ilgisini çekecek çalışmalar yapılmamasıdır. Turistlerden ilçe merkezinde bulunan esnafların da katkı sağlaması için ilçe merkezine turistlerin ilgisini çekecek tarihi ve yöremizin kültürünü yansıtacak çalışmalar yapacağız.

Bu gün ülkemizde, en çok iç turistin ziyaret ettiği kent Konya ve Çanakkale’dir. Bu kentlerle yarışabilecek iki değerimiz olmasına rağmen ne Ebu Hasan el-Harakani’nin ne de Sarıkamış şehitleri layık oldukları değerde tanıtılamamaktadır. Şehrin yarınına hizmet dününe saygı ile mümkündür. Bir üniversite kenti olan Kars, bu iki değerini yapacağı ve bizimde katkı sunacağımız projelerle ismini yakın gelecekte tüm dünyaya duyuracaktır.

KAĞIZMAN UZUN ELMASININ TANITIMI YAPILACAK

Türkiye’deki 25 tür elma çeşidi içerisinde Uzun Elma yeşil Kağızman'ımıza özeldir.10–12 santim uzunluğunda 5–6 santim eninde, alt ve üst kısımları beyaz, güneş gören orta kısımları al renginde olan Kağızman uzun elması Dünyada sadece Kağızman'da yetişiyor. Kağızman uzun elması yetiştiricileriyle yaptığım görüşmelerde bahçe sahipleri kısıtlı imkanlar dolayısıyla uzun elma bahçelerini genişletemiyor. Bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağım.

Kars halkının şehir içi ulaşımda kullandığı yolların bozukluğu maalesef can sıkıcı. Belediyecilikten edindiğim tecrübe ile profesyonel bir Fen işleri projesi geliştirerek daha kolay ulaşım sağlanabilir. Ayrıca bugüne kadar üstüne düşülmeyen en büyük sorunlarımızdan biri olan Erzurum Kars arası duble yol eksikliğininin giderilmesi için elimden Geleni yapacağım ve inanıyorum ki çok kısa bir sürede bu ulaşım sıkıntısı çözülmüş olacaktır.

Kars birçok tarihi güzellikleri içinde barındıran bir ildir. Kars'a ve ilçelerine hizmet etmek, Kars halkının padişahı değil hizmetkârı olmak amacıyla bu yola çıktım. Kars halkı her şeyin en iyisine layıktır.