27 yıl geride bıraktığımız, unutmadığımız, unutmayacağımız trajedik bir facia…
Geçen yüzyılın en kanlı trajedisi olan Hocalı Soykırımının üzerinden 27 yıl geçti. Geçen devirde dünyada birçok şey değişti, gelişmeler de oldu gerileme de… Dünyanın geçmiş facialardan ders almadığını söyleyebiliriz. Aksine yeni yeni çatışmalar çıkmaya başladı. Sebebi tektir; Büyük güçlerin tek taraflı çıkarları ve dünyadaki çifte standartlar. Kuşkusuz, dünya, 27 yıl önce olan Hocalı Soykırımı için kesin ve tamamen adil olsaydı, yeni bir çatışma yaşanmazdı. En azından saldırganlık girişimleri gerçekleşmeyecekti.
25-26 Şubat 1992 gecesi Ermeni teröristleri, Azerbaycan Cumhuriyeti Hocalı kentine saldırarak bu eski yerleşimi yerini yerle bir ettiler. Barışçıl Müslüman nüfusa karşı soykırım gerçekleştirdiler. Hocalı Soykırımının yapıldığı günlerde, dünyanın farklı ülkelerinin önde gelen medya kuruluşlarının ve kardeş Türk medya kuruluşlarının çok sayıda haber yaptığını vurgulamak istiyorum. Bu süreç 27 yıldır devam ediyor ama yine de bazı kör gözler açılmıyor, sağır kulaklar duymuyor.
Bütün dünyanın gözünün önünde meydana gelen bu korkunç soykırımın asıl özelliği yalnız milli lider Haydar Aliyev’in 1993’te siyasi iktidara dönmesiyle açıklandı ve Şubat 1994’te, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclis’i Hocalı Soykırımı hakkında siyasal ve yasal değerlendirme yapıldı.
Hocalı Soykırımı, dünyadaki tüm barışçıl halklar tarafından “soykırım” olarak tanınması devam ediyor. Türkiye'yi sözde "Ermeni soykırımı" ı ile meşgül eden güçlerin Hocalı Soykırımını görmemesi, dünyadaki demokrasiyi ve insan haklarını anlayışını baltalamaktadır.
Hayda Aliyev Vakfı Başkan Yardımcısı Leyla Aliyeva'nın girişimi ile on yılı aşkın bir süredir “Hocalı için Adalet!” adlı uluslararası bir bilinçlendirme kampanyası yürütüyoruz. "Hocalı için adalet" bir barış çağrısıdır. Hedef şudur: dünya toplumu, bu ağır insanlık suçunun farkında olmalı ve bir daha asla yeryüzünde böyle bir suç işlenmemelidir.
Hocalı'nın işgali, Ermeni terörizminin Azerbaycanlılara karşı işlediği soykırım politikalarının en kanlı sayfalarından biridir. Sadece o gün yaşlılar, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı katledildi. Bunlardan 63'ü çocuk, 106'sı kadın, 70'i yaşlı ve masum insandı. 8 aile tamamen imha edildi; 56 kişi işkence ile öldürüldü. 27 aileden sadece 1 kişi hayatta kaldı; 25 çocuk her iki ebeveyni kaybetti; 130 çocuk bir ebeveynlerini kaybetti; 230 aile kız kardeşini kaybetti; 487 kişi yaralandı. (76 kişi henüz çocuktu). 1275 kişi rehin alındı; Rehine olurken 1165 kişi serbest bırakıldı; 27 yıl boyunca onlarca kişiden hala haber yoktur. Her yerde ve her konuda olduğu gibi, Hocalı'nın acısını Azerbaycan ile paylaşan Türkiye Cumhuriyeti'nin yanımızda olmasından gurur duyuyoruz.
Hocalı soykırımının 27. yıldönümü 26 Şubat'ta Bakü'de yapıldı. "Hocalı için Adalet!", "Hocalı'yı unutma!", "Kahrolsun Ermeni faşizmi!" sloganlarının atıldığı yürüyüşe elli beş bin kişi katıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva'nın katıldığı yürüyüş sırasında pek çok slogan atıldı.
Bu yürüyüş bir kez daha halkın, devletin birliğini ve halkın kendi liderlerine verdiği desteği gösterdi. Yürüyüşe katılan halk kitlesi, Hocalı soykırımının asla unutulmayacağını ve kanlı cinayetin faillerinin Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından yürütülen politika sonucunda cezalandırılacağına inandıklarını gösterdi.
Özel Not: Hocalı soykırımının tanıtılması, sanki dünya barış hareketine dönüştü. Trajedinin 27. yıldönümü vesilesiyle, dünyanın birçok ülkesinde yüzlerce miting, ve kongre düzenlenmiştir. Hocalı soykırımı hakkındaki belgeler, gazeteler, web siteleri ve TV'ler de dahil olmak üzere dünyanın önde gelen medyasında yayınlandı. Süreç devam ediyor.