Hurda araçlar Maliyeye çağırılıyor

Maliye Bakanlığı tarafında Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'nde değişikliğe gidilerek hurda araç model yılını 1985 yılından 1990 yılına çekti.

Taşıtlarını 31 Aralık 2014 tarihine kadar hurdaya çıkartanlara tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarını kaldırdı.

Maliye Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'nde, daha önce hurdaya çıkartılacak olan araçlar için öngörülen 1985 ve daha eski model şartı, 1990 ve daha eski araçlar şeklinde düzenlendi. Hurda araçlar için tanınan süre ise 31 Aralık 2014 olarak ilan edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kars İl Defterdarı Osman Şimşek Şunları söyledi; “Trafik sicilinde adlarına kayıtlı bulunan taşıtlarda modelleri 1990 veya daha eski olan motorlu taşıtların sahipleri 31-12-2014 tarihine kadar bu taşıtları İl Özel İdarelerine bedelsiz olarak teslim ederlerse veya Makine Kimya Endüstri Kurumu’na hurda olarak teslim ederlerse bu taşıtlara ait 31-12-2011 tarihine kadar tahakkuk etmiş, ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergileri, gecikme zamları ve gecikme faizleri ile 28-02-2009 tarihine kadar kesilmiş olan idari para cezaları tahsilinden vazgeçilmektedir. Buradaki şart 1’incisi 1990 yılı ve daha eski olacak taşıt, 2’incisi ise bu taşıtları bedelsiz ve hurda olarak Makine Kimya Endüstri Kurumu’na veya İl Özel İdarelerine teslim etmeleri gerekiyor. Modelleri 2000 veya daha eski olan taşıtlarda trafik tescil ve şubelerinde kayıtlı olmakla beraber mevcut olmayan (hiç ortada olmayan) araçlar motorlu taşıt vasfını kaybetmiş ama trafik tescil ve şubelerinde kayıtlı taşıtlar için de mükelleflerimizin müracaat etmeleri halinde ¼ vergisini ödemeleri, geriye kalan 4’te 3 olan vergi aslı gecikme zamı, gecikme faizlerinin tahsilinden vazgeçilmiyor. Bu hükümlerden mükelleflerimizin yararlanabilmesi için 01.01.2006 tarihinden itibaren bu araçlarla ilgili herhangi bir tebligat yapılmamış ve tutanak düzenlenmemiş olması lazım. Taşıtın herhangi bir nedenle sigorta, kasko, trafik sigortası gibi sigortaları yapılmamış olması veya ölüm, kaza gibi olaylardan dolayı hakkında bir mahkeme kararı verilmiş olması gerekiyor. Bu durumda olan mükelleflerimizin vergi dairesinde durumlarını öğrenmeleri kendi menfaatlerine olacaktır. Bu konuda defterdarlığımız kendilerine yardım ve bilgi vermek için hazırdır.”