Bu nedenle 4 ve 6 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılan Canlı Kasaplık Sığır Alımı İhaleleri, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulunca iptal edilmiştir.
Halkımızın hem kaliteli hem de ucuz et ve et ürünleri tüketmesinin takipçisi olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü aracılığıyla en kısa sürede yeniden ihaleye çıkma kararı almıştır" denildi
İç piyasada yükselen et fiyatlarını dengelemek için Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) kasaplık sığır ithali amacıyla açtığı ikinci ihale tamamlandı.
15 FİRMADAN 1'İ KATILDI
İhaleye katılım için 15 firmaya davetiye gönderilirken 4 firma şartname satın aldı, 1 firma teklif verdi. Şartname satın alan firmalardan biri sadece teşekkür mektubu verirken, diğeri de Uruguay'daki hayvancılık şartlarını göstermek üzere EBK yetkililerini ülkesine davet etti.
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü'nde, Malzeme İkmal Dairesi Başkanı Yusuf Gül başkanlığında yapılan ihalede, Ürdün merkezli Khaled Hijazi firması, 5 bin ton kasaplık sığır ithalatı için toplam 21 milyon 247.5 bin dolar teklif verdi. Komisyon Başkanı Gül, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca EBK'nın, ABD, Brezilya, Uruguay, Arjantin ve Şili'den 16 bin ton kasaplık sığır ve 7 bin 500 ton soğutulmuş ya da dondurulmuş sığır eti ithalatıyla görevlendirildiğini hatırlattı.
3 FİRMA DOSYA GÖNDERDİ, 1'İ DOLU ÇIKTI
Bu kapsamda 5 bin ton kasaplık sığır ithalatı için ihale açıldığını belirten Gül, ihalenin pazarlık usulüyle yapılacağını kaydetti. İhaleye katılım için 15 firmaya davetiye gönderildiğini, bunlardan 4'ünün şartname satın aldığını kaydeden Gül, 3 firmanın, ihale saatine kadar dosya gönderdiğini söyledi.
Bazı CHP milletvekillerinin de izlediği ihalede 2 firmanın temsilcisi hazır bulundu. ABD merkezli Atlantic Halal Meat LLC firması ihalede teşekkür mektubu verdi. Uruguay merkezli Rozada Cia SA firmasının temsilcisi ise Uruguay'daki hayvancılık yapısının EBK'nın şartnamesine uymadığını, bunun için ihalede teklif vermediklerini belirtti ancak, bu yapıyı göstermek ve bilgi vermek üzere EBK yetkililerini Uruguay'a davet etti.
20.9 MİLYON DOLAR!
Ürdün merkezli Khaled Hijazi Firması ise 5 bin ton kasaplık sığır ithalatı ihalesinde 1.700 tonluk parti için 7 milyon 140 bin dolar, 1.650 tonluk ikinci parti için 7 milyon 177 bin 500 dolar, 1.650 tonluk üçüncü parti için 6 milyon 990 bin dolar olmak üzere toplam 21 milyon 247 bin 500 dolar teklifte bulundu.
Daha sonra alınan ikinci teklifte fiyat 20.9 milyon dolar olarak belirlendi.
FİYAT YÜZDE 62 ARTTI!
Böylece 5000 ton kasaplık sığır için ton başına biçilen fiyat 4 bin 180 dolar oldu. Önceki ihalede ise ton başına fiyat 2 bin 598 dolar olmuştu. Yani iki gün içerisinde ihalelerde oluşan ton başına fiyat yüzde 62 artış göstermiş oldu. 4 bin 180 dolarlık ton başına fiyatın TL karşılığı 6 bin 500 TL'ye, kilogram fiyatı ise 6.5 TL'ye yakın oldu.
URUGUAYLI SIĞIRLARIN KİLOSU YETMEDİ
Uruguay merkezli Rozada Cia SA yetkilileri, Uruguay'daki sığırların ortalama ağırlığının 350 kilogram olduğunu, bu nedenle EBK'nın şartnamesinde öngörülen 450-650 kilogramlık ağırlık şartını tutturamayacakları için teklif vermediklerini söylediler.
İhale için şartname alan Almanya merkezli Şafak Fleisch Und Lebensmitteln Gmbh de teklif vermedi.
''SÜRE ÇOK KISA''
Bu arada, ihaleyi izlemek için gelen Özçamlı firmasının sahibi İsmail Özçamlı, gazetecilere, süre çok kısa olduğu için teklif veremediklerini söyledi.
Konuyu araştırdıklarını, Şili-Türkiye arasındaki mesafenin 9 bin 100 mil olduğunu, bir geminin günde 300 mil yol almasıyla 30 günlük sürede hayvanların ancak Türkiye'ye getirilebileceğini anlatan Özçamlı, ''Süre uzatıldığı takdirde biz de teklif vermeyi düşünüyoruz'' dedi.
Özçamlı, Türkiye'de hayvan sayısının az olduğunu ancak, besicilerin de fiyatları ''çok abarttığını'' ifade etti.
Özçamlı, ''Üreticiden en son kilosu 16,8 liradan et aldık. Bu, firesiyle bize 17,8 liraya mal oluyor. Biz de 19-20 liradan markete sattığımızda tüketiciye fiyat daha da yükselerek ulaşıyor'' diye konuştu.
ÖNCEKİ İHALEYİ HACILAR A.Ş. KAZANMIŞTI
EBK'nın bir önceki pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalesine katılan şirketler Hacılar AŞ, Ditura Sro ve Sc, Agrohlal SGL olmuştu. İlk turda Agrohal, 500 ton canlı hayvan için 1 milyon 750 bin euro, Dituria 1 milyon 650 bin euro , Hacılar A.Ş. ise 500 ton canlı hayvan için 1 milyon 350 bin euro teklif vermişti.
İkinci turda et ithalatı ihalesi 1 milyon 299 bin Euro'luk teklifle Hacılar firmasına verilmişti. Hacılar A.Ş. ihaleye Almanya'dan katılıyordu.
ZATEN "KATILMAYACAĞIZ" DEMİŞLERDİ
İlk ihalede şartname uyarınca, ithal edilecek hayvanların 1750 tonunun EBK Adana, 500 tonunun Ankara, 1775 tonunun da Adapazarı kombina müdürlüklerine, sözleşmenin imzalanmasını müteakip, akreditifin açılmasından sonra 10 gün içinde teslim edilmesi gerekiyordu. Teslim süresinin kısa olması nedeniyle firmalar, sadece Ankara'da teslim edilecek 500 ton canlı hayvan için teklif vermişti. Adana ve Adapazarı için teklif verilmemişti. Bu iller için yeniden ihale düzenlenmesi yani bugünkü ihalenin yapılması bekleniyordu. Ancak, ithalatın yapılabileceği şirketlerin yetkilileri, sürenin kısa tutulması halinde bu ihalelere de teklif vermeyi düşünmediklerini belirtmişlerdi.
Kaynak : HT Ekonomi