Toplantıya; İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu asil üyelerinden Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Salgar, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş, İşkur İl Müdürü Yılmaz Akar, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyon Temsilcisi Fuat Tatar, Türkiye Sakatlar Federasyonu Temsilcisi Sıdıka Ertaş, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Şükrü Nişancı, Türkiye İşçi Sendikaları Temsilcisi Necati Boz, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu Temsilcisi Gündüz Ejder, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Adem Burulday ile Vali Kara’nın katılmasını uygun gördüğü 3 Kamu Görevlisi yöneticileri katıldı.
Toplantı Başkanı Vali Ahmet Kara, yılda 4 defa yapılması zorunlu olan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2010 yılındaki üçüncü toplantısını yapmak üzere toplanıldığını söyledi.
Ardından Türkiye İş Kurumu Kars İl Müdürü Yılmaz Akar tarafından 2010 yılının Ocak ve Nisan 2010 aylarında yapılan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunca alınan kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen İşgücü Yetiştirme Kursları ve Toplum Yararına Çalışma Programları ile diğer Kurum Faaliyetleri ve Yürütme Kurulunca tanzim edilen ara değerlendirme raporu ile ilgili bilgi sunumu yapıldı.Vali Kara’nın yoğun işleri nedeniyle toplantı Vali yardımcısı Murat Demirci Başkanlığında devam etti.
Toplantıda yapılan sunumda şu ifadeler yer aldı:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereğince İl Müdürlüğümüz görev alanında İl ve İlçelerde bulunan Mesleki Eğitim Merkez Müdürlükleri, Halk Eğitim Müdürlükleri ve Endüstri Meslek Liseleri ile ortaklaşa düzenlenen İşgücü Yetiştirme Kursları ile ilgili olarak çeşitli mesleklerde 20 adet işgücü yetiştirme kursu açılmış olup, bu kurslara 142 erkek,167 bayan olmak üzere 316 adet kursiyer Eğitim aldı. 12 adet kurs sona erdi, 8 adet kurs halen devam ediyor. Kursların başlangıcında devam eden 316 kursiyerden 184’ü mezun oldu. Kurslarda harcanmak üzere toplam 380 milyon 532 bin TL ödenek tahsis edildi.
5580 sayılı Kanun kapsamında 2010 Yılı birinci altı aylık dönem içerisinde bu kapsamda 3 adet İşgücü yetiştirme kursu düzenlendi. Kurslara iştirak eden 50 adet kursiyerden 47’si kursu bitirerek kurs belgesi almaya hak kazandı. Kurs müddetince 62 bin 252 TL harcama yapıldı.
İstihdam Garantili kurslar Kapsamında düzenlenen 4 adet İşgücü yetiştirme kursu için 51 kursiyer katıldı. Sona eren 2 kurstan 30 kursiyer mezun edildi. Mezun olan kursiyerlerden 15’nin istihdamı sağlandı.
İşgücü Uyum Hizmetleri kapsamında İl Müdürlüğünce 2010 yılı birinci 6 aylık dönem içerisinde çeşitli mesleklerde 27 adet işgücü yetiştirme kursu açıldı. Bu kurslara toplam 177 erkek, 257 kadın olmak üzere 434 kursiyer iştirak etti. Kurslarda harcanmak üzere 621 bin 770 TL ödenek tahsis edildi. Kursların bitiminde yaklaşık 34 kursiyerin istihdamı sağlanacak.
Diğer mezun kursiyerler kendi işlerini kuracak olmaları nedeniyle işbirliği kapsamında düzenlendi. Umut Yıldızı Projesi kapsamında 16-18 yaş arası Suça Sürüklenmiş veya suç işleme eğiliminde olan çocukların bir meslek sahibi yapılmaları hususunda 14 kursiyer çeşitli mesleklerde 4 işgücü yetiştirme kurslarına dahil edildi. 7 adet kursiyer mezun oldu.
2010 yılı birinci 6 aylık dönem içinde Toplum Yararına Çalışma Programları kapsamında toplam 13 proje uygulamaya konuldu. 203’ü erkek, 8’i kadın olmak üzere toplam 211 katılımcı 4-5 ay sürelerle bu projelerden yararlandırıldı.
Haziran 2010 ayı sonu itibariyle 8 adet proje sona erdi. 131 adet katılımcı mezun edildi. Ağaçlandırmanın haricinde uygulamaya konulan 13 proje için toplam 807 bin 715 TL ödenek tahsis edildi.
Toplum Yararına Çalışma Programları Kapsamında Ağaçlandırma projeleri için 3 proje uygulamaya konuldu. Halen 70 katılımcı bu projelere devam ediyor. Yaklaşık 4-5 ay sürecek olan bu projelerde toplam 284 bin 889 TL ödenek tahsis edildi. Asgari ücretle çalıştırılan bu işçilerin tüm harcamaları İl Müdürlüğünce karşılanıyor.
SONUÇ OLARAK
Aktif İşgücü programları kapsamında İşgücü yetiştirme Kursları için tahsis edilen 1 milyar 156 milyon 764 bin TL ödeneğin 27 adet istihdam garantili ve kendi işlerini kurmaya yönelik kurslar açıldı. 621 bin 770 TL ödenek harcanırken, 534 bin 994 TL ödenek kaldı. Kalan ödeneğin 2010 yılı ikinci 6 aylık dönem içerisinde istihdam garantili kursların açılmasında kullanılması düşünülüyor.
Toplum yararına Çalışma Programları kapsamında Genel Müdürlükçe 1 milyar 363 milyon 46 bin TL ödenek tahsis edildi. 1 milyon 92 bin 605 TL ödenek kullanıldı. Ağaçlandırma ve diğer TYÇP projeleri için 270 bin 441 TL ödenek mevcut olup, ağaçlandırma projeleri için tahsis edilen 190 bin TL ödeneğin diğer TYÇP projelerinde kullanılmak üzere Genel Müdürlükten izin talebinde bulunuldu.
Bilgi sunumunun ardından gündem maddeleri gereğince Kurum ve Yürütme Kurulunca yapılan araştırmalar ile çeşitli kurum ve kuruluşlarca Türkiye İş Kurumu Kars İl Müdürlüğüne yapılan kurs ve TYÇP müracaatlar sonucunda oluşturulan 2010 yılı İşgücü Eğitim Taslak Planına eklenecek yeni meslekler ve program konuları kurul üyelerinin onayına sunuldu. Hangi mesleklerde İşgücü Yetiştirme Kursları, toplum yararına çalışma programları yapılacağı, girişimcilik ve staj programları düzenlenmesi, eski hükümlü ve özürlülere yönelik kurslar açılması, İşkur hizmetlerinin yararı ve hizmetlerin amacı doğrultusunda yaygınlaştırılması için Kars’taki tüm Sivil Toplum Kuruluşları, Yerel Kamu Kurum ve Kuruluşları ayrıca bu hizmetleri yapabilecek özel kuruluşlara gerekli bilgilendirmelerin yapılmasına devam edilmesi, kurul üyelerince aşağıdaki kararlar oy birliği ile alınarak toplantı sona erdirildi.
TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR VE EYLEM PLANI
A-İlin İşgücü ihtiyaçları göz önüne alınarak aşağıda belirtilen mesleklerde de işbirliği kapsamında veya İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Kurslarının yıl sonuna kadar uygulanması için 2010 yılı İşgücü Eğitim Planına dahil edilmesi karar altına alındı.
İSTİHDAM GARANTİLİ KURS KAPSAMINDA AÇILMASI PLANLANAN KURSLAR
Sıra No Meslek Kursiyer Sayısı
1 İç Mekan Mobilya Düzenleyicisi 15
2 Bilgisayar Bakım ve Onarımı Kursu 15
3 Pazarlama ve Perakendecilik 15
4 Mobilya İmal İşçisi 15
TOPLAM 60
B-İlin İşgücü İhtiyaçları göz önüne alınarak bir önceki toplantıda belirtilen alanlarda Toplum Yararına Çalışma Programlarının yılsonuna kadar uygulanmasının sağlanması Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünden talep edilen ödeneğin gelmesi halinde çeşitli alanlarda TYÇP programlarının uygulanması karar altına alınmıştır.
C-Kars Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim merkez Müdürlükleri Mesleki Eğitim Merkez Müdürlükleri Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüklerince açılması teklif edilen kursların açılmasına kurulca karar verilmiştir
Bunlar:
1-Çeyiz Ürünleri Hazırlama Kursu
2-Koltuk Örtüsü Dikimi Kursu
3-Nevresim Takımı Dikimi Kursu
4-Yorgan Dikimi Kursu
5-Mutfak ve Banyo Tekstili Kursu
6-Yatak Örtüsü Kursu
7-Perde Dikimi Kursu
8-İğne Oyası Kursu
9-Bilgisayar İşletmenliği Kursu
10-Mobilya İmalatçılığı Kursu
11-Elektrik Tesisat ve Pano Monitörü Kursu
12-Kaynakçılık Kursu
13-Torna Tezgahı Operatörlüğü Kursu
14-Öğrenci Staj Çalışmaları
15-Usta Öğreticilik Kursu
16-Bilgisayar Kullanım Kursu
17-Bilgisayar Donanım Kursu (Bilgisayar Sistem, Kurulum, Bakım, Onarım ve Arıza Giderme)
18-El Sanatları (Ahşap Boyama) Kursu
19-Saç Yapım ve Bakımı Kursu
20-Gelinlik Dikimi Kursu
D-2010 yılında uygulamaya konulacak olan Uzmanlaşmış Mesleki Eğitim Merkezleri (UMEM) projesi kapsamında düzenlenecek istihdama yönelik kursların açılması için İşgücü ihtiyaç analizi yapmak ve veri tabanı oluşturmak üzere aşağıda adı, soyadı ve unvanları yazılı komisyonun oluşturulmasını kararlaştırmıştır.
Sıra no Adı ve Soyadı Kurumu
1- Yrd. Doç. Dr. Şükrü NişancI Öğretim Üyesi (Kafkas Üniversitesi
2- Necati Boz İşçi Snd. tem. (Çimento Fabrikası )
3- Yılmaz Akar İl Müdürü (İşkur İl Müdürlüğü)
E-İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, yürütme kurulunda eksik bir asil üyenin yedeği ile birlik diğer yürütme kurulu yedek üyelerinin yeniden tespit edilerek Kars Valisinin onayına sunulmasına karar verilmiştir.
F-Bir sonraki toplantının 21.10.2010 Perşembe günü saat 14.00’de yapılmasına karar verilmiştir.
G-Ocak ve Nisan 2010 dönem toplantılarında Kurulda alınan kararların ilerlemeleri ve gerçekleşmelerini izlemek amacıyla Yürütme Kurulu tarafından hazırlanmış olan Ara Değerlendirme Raporu kabul edilerek onaylandı.
H-2010 yılında düzenlenen TYÇP ve işgücü yetiştirme eğitimleri ile ilgili denetim raporları değerlendirilmiş, olumlu görülen faaliyetlerin sürdürülmesine İl, ilçe merkez, belde ve köylerde uygulamaya konulan projelerin denetimlerinin titizlikle sürdürülmesine ve aksaklıkların ilgili mercilerce hemen düzeltilmesine karar verilmiştir.
I-Kuruma kayıtlı işsizlerin kendi işlerini kurmalarına yardımcı olmak amacıyla ilçelerde de girişimcilik eğitimleri düzenlenmesi ve stajyer eğitimi tanıtımlarına devam edilmesi konusunda İŞKUR İl Müdürlüğünce çalışmalar yapılmasına karar verilmiştir.
İ-2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında ikametlerini veya işyerlerini başka bir yerleşim birimine taşıyacakların sınav nakillerinin yapılabilmesi İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından uygun bulunmuştur. (Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği’nin 86. Maddesi gereğince )
J-2010-2011 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde yapılacak olan Kalfalık ve Ustalık sınavlarının gün ve yerleri ile sınavları yapacak komisyonların oluşturulması ve meslek alanlarının özelliklerine göre ilimiz mesleki Eğitim Merkez Müdürlüğünün hazırlayacağı programların valilik onayından sonra yürürlüğe girmesi il istihdam ve mesleki eğitim kurulunca uygun bulunmuştur. (Mesleki ve Teknik - Eğitim Yönetmeliği’nin 86. Maddesi gereğince )
K-Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği’nin 27. Maddesi gereğince alan veya dalda grup oluşturacak sayıya ulaşılamadığı için Eğitime alınamayan kalfalardan 5 yıllık süresini dolduranların ustalık sınavlarına katılmaları İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından uygun bulunmuştur.
L-İşletmelerdeki mesleki eğitimin denetimi için; il mesleki eğitim kurulunca, işletmenin bağlı olduğu ilgili meslek odasından bir temsilci, Kurum Müdürlüğünden bir yönetici / alan öğretmeni, İŞKUR İl Müdürlüğünden en az Şube Müdürü düzeyinde bir temsilci ve eğitimin yapıldığı meslek alan dalında uzmanlaşmış en az iki temsilciden komisyon kurulması. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından uygun bulunmuştur. (Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği’nin 288. Maddesi gereğince )
M-Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonun 02.07.2010 tarih ve 3628 sayılı yazısına istinaden İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunda İşveren Sendikaları Konfederasyon temsilcisi Fikri Cömert’in Kurul asil üyeliğine alınmasına karar verildi.