İnsanlık Anıtı yargıya sığındı

Ucube AİHM’e taşınıyor...

Başbakan Erdoğan’ın “Ucube” diye tanımladığı anıtın yankıları durmak bilmiyor. Heykelin Kars Belediye Meclisinden yıkım kararı çıkmasının ardından ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Avukatı Turgut Kazan Kars’a gelerek “Ucube”yi yerinde inceledi. 

Avukat Turgut Kazan heykel ve çevresinde incelemelerde bulundu. Anıtın önünde basına açıklamada bulunan Kazan ilk defa gördüğü bu anıtın görsel olarak şehre güzellik kattığına değinerek, geliş sebebinin savunduğu eseri görmek ve incelemelerde bulunmak olduğunu belirtti. 

Kazan, “Öte yandan bir sanat eserinin bu kadar kolay ve hoyratça yıkılmayacağını ümit ediyorum. Türkiye bir Taliban örneğini yaşamamalıdır. Gerekirse bu anıtın yıkılmaması için Avrupa İnsan Haklarına kadar çıkacağız.” şeklinde konuştu. 

Avukat Turgut Kazan, “Ben olay yerini görmek için geldim. Sizlerinde gördüğü gibi daha bitmemiş ama bana göre çok görkemli, bir başkası “Ucube” gibi de görebilir. Onu doğal sayarım. Ama bir sanat eserini yıkmayı çağdışı bir anlayış olarak, yasaya aykırı bir yaklaşım olarak görüyorum ve zaten öyle görünmesi gerekir. Türkiye de eğer Hukuk Devleti yaşayacaksa bu heykeli ya da bu İnsanlık Anıtı’nı kimse yıkamayacaktır. Öyle inanıyorum. Bugün Erzurum İdare Mahkemesine Kars Belediye Meclisinin iptali için dava açtık. Duruma göre gerekirse, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de başvuracağız. Bir sanat eserinin bu kadar kolay ve hoyratça yıkılamayacağına inanmak istiyorum. Türkiye bir Taliban örneği yaşamamalıdır, yaşamayacaktır diye düşünüyorum.” dedi. 

Kazan, “İlk Anıtlar Kurulunda bölge incelensin demişsiniz” sözünün hatırlatılması üzerine de, “Tabi ki öyle zaten dava gerekçesinde onları tartışıyoruz. Kars Belediye Başkanı burası sit alanı diyor. Doğru söylemiyor. Burası sit alanı değil. Bugüne kadar verilmiş bütün kararlarda buranın sit alanı olmadığı açıkça belirtiliyor. Yine Kars Belediye Başkanı Yüksek Koruma Kurulu yıkım kararı verdi diyor, bu da doğru değil. Yüksek Koruma Kurulu yıkım kararı vermemiştir. Sadece “Bu mülkiyet sorunun çözülerek belediyece yeni bir başvuruda bulunulması gerekir” demiştir. Kültür Bakanının kendisi de zaten, Belediye Meclisinin böyle bir yetkisi olmadığını söylemiştir. Durum bu kadar açık.” diye konuştu.