İpek Yolu Çinlilere emanet

Dünya ekonomisinin merkezi ABD-Avrupa hattından Avrasya’ya kayarken, yine bu hattın merkezi Türkiye’den geçecek İpek Yolu oluyor.

Çin Demiryolu Bakanlığı, Edirne’den Kars’a hızlı tren hatlarından oluşacak Demir İpek Yolu Projesinde uygulama projelerini tamamladı, bu ay sonunda kredi miktarını belirleyecek.  TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, geçen yıl Çin ile başbakanlar düzeyinde imzalanan sözleşmeyle bu ülkeden Türkiye’de hızlı tren hatlarının inşası için devlet kredisi sağlama sözü aldıklarını söyledi. Karaman, Çin demiryolu yetkililerin Kurban Bayramı tatili süresince Edirne’den Kars’a kadar bir çok ile giderek demiryollarında incelemelerde bulunduğunu ve Türk halkının demiryolu sevgisinden çok etkilendiğini dile getirdi.

 

3. KÖPRÜDEN AB’YE ULAŞACAK

 

“Çin demiryolu yetkilileri, Ankara-İstanbul arasını 1.5 saate indiren Sürat Demiryolu Projesi’ni tamamlamayı ve demiryolu hattı eklenirse üçüncü köprü üzerinden Avrupa’ya ulaşmayı hedefliyorlar” diyen Karaman, şunları kaydetti:

“Çinli yetkililer bizden kesin projeler için haritaları istediler. Genelkurmay Başkanlığı’ndan istedik, bugünlerde alıp göndereceğiz. Bu ayın sonuna kadar ne kadar kredi ayırabileceklerinin hesabını yapıp bize dönecekler. Kredi miktarı işbirliğinde, işe yarar bir boyuta sahip olursa işbirliğine gideceğiz. Gelecek yıl Çin ile Demir İpek Yolu Projesinde ilk kazmayı vuracağız. İnşallah Türkiye’de demiryollarına 20-30 milyar dolarlık bir kredi oluşursa artık demiryolla-rının sırtı yere gelmeyecek hale gelecek.”

 

BAKÜ-TİFLİS-KARS HATTI

 

Bir dönem atlarla ya da develerle katedilen İstanbul’dan Pekin’e kadar uzanan İpek Yolu bugün demirağlarla örülüyor. Demir İpek Yolu’nun ilk etabının temeli  2008 yılında Bakü-Tiflis-Kars hattı olarak Kars’ta atıldı.Kars’dan Edirne’ye kadar olan hattın yapımına da Çin liler talip TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman  Çin Demiryolları Bakanlığı’nın, Türkiye ile demiryolları alanında işbirliği konusunda genel müdür atadığını söyledi.