İşitme tarama testi ile, işitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrasında işitme kaybı ortaya çıkan bebeklerin erken teşhis ve tedavi imkanına kavuşmaları amaçlanıyor.
Hastane tarafından her yenidoğan bebeğe uygulanan bu test sayesinde, erken tespit edilen işitme kaybının, ileride çocukların konuşma gelişimini etkilemesi önlenmiş oluyor ve çocukların psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir birey olarak topluma kazandırılmaları sağlanıyor. İşitme bozukluğu erken tespit edilen bebekler, gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması sayesinde yaşıtlarıyla aynı seviyeye getirilebilirken, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkarılan duyma problemlerinde ise bu sonuca ulaşmak zorlaşıyor. Bebeklerin daha hayata ilk atıldıkları dönemde işitme taramalarının yapılması gerektiğinin altını çizen Sarıkamış Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hasan Abuoğlu, 2 yaşından sonra tedavi oranının düştüğünü, 4 yaşından sonra ise ümidin yok denecek kadar azaldığını kaydetti.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Sarıkamış Devlet Hastanesi Başhekimi Abuoğlu, “Bebeklerde işitme kaybı şayet erken dönemde belirlenip tedavi edilmezse, ileriki yaşlarda bebeklerin konuşma ve dil gelişimi zarar görür. Hatta sağırlık-dilsizlik, zeka ve gelişim geriliği dahi oluşabilir. Bu anlamda lisan becerilerini kazanmaları yani konuşabilmeleri ve gelişimlerinin yaşıtlarına paralel şekilde gerçekleşebilmesi için bebeklerimizin bu testten geçmeleri çok önemlidir. Esasen işitme yetisi olanla olmayan bebeğin davranışları arasında bir fark yoktur. Yani dışarıdan bakılınca bebeğin işitme yetisinin olup olmadığı anlaşılamaz. Bu ancak işitme tarama cihazı gibi özel cihazlarla öğrenilebilir” dedi.
“HASTANEMİZ DIŞINDA DOĞAN BEBEKLERE DE BU TESTİ MUTLAKA YAPTIRIN”
İşitme tarama testinin bebeğe hiçbir zararı olmayan ve bebeğin canını kesinlikle acıtmayan bir işlem olduğunu söyleyen Sarıkamış Devlet Hastanesi Başhekimi, “Artık vatandaşlarımızın işitme tarama testi için ilçe dışına gitmelerine gerek kalmadı. Biz bu uygulamayı ilçemiz için son derece gerekli ve önemli bir hizmet olarak görüyoruz. Biz hastanemiz bünyesinde her yenidoğan bebeğe mutlaka bu testi uyguluyoruz. Bazı bebeklerin test sonuçları olumsuz çıkabiliyor. Bunun nedeni mevcut işitme problemi olabileceği gibi, doğum sonrası bebeğin kulağında biriken sıvı da olabiliyor. Bu durumla karşılaştığımızda, kesin sonucu alabilmek adına bu bebeklerimizi belirli bir periyot sonra yeniden teste tabii tutuyoruz. Tekrar aynı sonuç alınırsa ileri tetkik için bir üst kuruma sevk ediyoruz. Bebeğin hiçbir katılımını gerektirmeyen bu ölçüm sonrasında işitme problemi olup olmadığını kolayca ve hızlıca tespit edebiliyoruz. Ancak bizim ailelerden istediğimiz hastane dışında doğan bebekleri de hastanemize getirip bu testi yaptırmaları.” diye konuştu.
“HASTANEMİZE BİR DİZİ YENİLİK GETİRMENİN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUM”
İlçe halkına en iyi şekilde hizmet sunmanın ve bir hastaneye bir dizi yenilik getirmenin haklı gururunu yaşadığını ifade eden Op. Dr. Hasan Abuoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Hastanemiz bünyesinde kurduğumuz Hemodiyaliz Ünitemiz ilçemizdeki diyaliz hastalarına umut ışığı oldu. Yeni uygulamaya koyduğumuz işitme tarama testi sayesinde geleceğimiz olan bebeklerimizin işitme sorunu olup olmadığını tespit edebiliyoruz. Ayrıca Radyoloji Bölümümüze geçen ay aldığımız ultrason cihazı sayesinde günde yaklaşık 50 hastamıza hizmet veriyoruz. Hastanemizde yaptığımız yenilikler sayesinde çıtamızı başarılı bir şekilde yükseltmekteyiz.”