Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanı ile yürütülen “Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu” kapsamındaki, Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) tanıtım otobüsü Kars’ta iş arayanlara umut oldu.
Halkın yoğunlukta olduğu cadde ve sokaklarda konaklayan İŞKUR Otobüsü, işi arayanların akınına uğradı. Gittiği her ilde dikkat çeken ve İŞKUR Otobüsü Kars’ta da bugüne kadar İŞKUR’un kapısını çalmayanların bile uğrak yeri haline geldi. Hayatında ilk defa İŞKUR’la bu otobüsle tanıştığını söyleyen vatandaşlar, İŞKUR’un bu otobüsle ayaklarına kadar gelmesini ve kendilerine yol göstermesini takdirle karşıladıklarını ifade ettiler.
Kars’ın Arpaçay İlçesi Koçköy Beldesi’nden gezmek için Kars’a geldiğinde İŞKUR Otobüsünü görünce çok sevindiğini belirten Ali İhsan Gülen, böylelikle İŞKUR’a kaydını yaptırdığını ve araba aksesuarı ve tamiri ile ilgili iş aradığını söyledi.
Kampanyanın Halkla İlişkiler Uzmanı Nihal Togo ise şu bilgileri verdi:
“Duyurusu 2 Mayıs 2012 tarihinde Ankara’daki bir konferansta yapılan İŞKUR Tanıtım Kampanyası, Türkiye İş Kurumu’nun yapısı ve geniş yelpazedeki nitelikli hizmetleri hakkında kişileri ve istidamdan etkilenen tüm tarafları bilgilendirmeyi ve bu suretle daha fazla kişinin işgücü piyasasına girmesine ve istihdam oranını artırmaya katkıda bulunmayı amaçlıyor. Kurum 2003 yılında Türkiye İş Kurumu adını aldığından beri, yeni yapısı ve istihdama ilişkin çok yönlü hizmetleri ile, klasik iş ve işçi bulma hizmetlerinin yanı sıra, işgücü piyasasını sürekli izleyerek aktif ve pasif işgücü politikalarını etkin biçimde uygulayabilecek bir yapıya kavuşturulmuştur. Bu bağlamda Kampanyanın amacı Kurumun yeni yüzünü ve gün geçtikçe genişleyen hizmetlerini daha fazla kişiye duyurmaktır.
Kampanya kapsamında Doğu Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesindeki 21 ili ikişer gün süreyle ziyaret edece olan özel tasarlanmış “İŞKUR Kampanya Otobüsü” ve İŞKUR tanıtım görevlileri, Ardahan il merkezinde bir gün süre ile kişilerle yüz yüze görüşmeler yapmak suretiyle tanıtım yapacaklardır. Görevliler, iş arayanlar ve işverenlere sunulan hizmetlerin ötesinde, Kurslar, Mesleki Eğitim Hizmetleri, Girişimcilik Programları, İşbaşı Eğitim Programları, Toplum Yararına Çalışma Programları, İş ve Meslek Danışmanlığı Hizmetleri, İşsizlik Sigortası, Kısa Çalışma Ödeneği gibi çeşitli hizmetleri tanıtacaklardır. Ayrıca İŞKUR hizmetlerinden faydalanmak isteyen kişilere de merkezlerde park edecek olan otobüste İŞKUR Görevlileri tarafından on-line kayıt hizmeti sunulacaktır. Kars ili öncesinde ziyaret edilen 12 şehirde yaklaşık 14 bin kişi ile yüz yüze görüşmeler yapılmış olup; 2 aylık kampanya süresince toplamda en az 21 bin kişiye ulaşılması hedeflenmektedir.
“KAMU İSTİHDAM HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONU” VE “İŞKUR TANITIM KAMPANYASI”
2005 yılından itibaren Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinin hızlanması ile öne çıkan hedeflerin başında istihdamın artırılması ve böylece işsizlik oranının azaltılması, son yıllardaki olumlu gelişmelere karşı, hala büyük önem taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda temel hedefi istihdamı artırmak olan Türkiye İş Kurumu İŞKUR’un, WYG Türkiye liderliğindeki Konsorsiyumun teknik desteği ile 2011-2013 yılları arasında sürdürülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve sözleşme makamının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı olduğu “Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu, İŞKUR’un mevcut çalışmalarını daha da güçlendirmek amacı ile yürütülmektedir.
Projenin amacı, İŞKUR’a ve tüm ilgili paydaşların merkezi ve yerel teşkilatlarına teknik destek sunarak, 12 NUTS II bölgesinde bulunan 43 ilde kamu istihdam hizmetlerini geliştirmek, daha fazla kişinin işgücü piyasasına girmesini ve istihdamda kalmasını sağlamak için İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları (İİMEK) ve sosyal ortakların idari kapasitelerini artırmalarına destek olmaktır.
Proje kapsamında, “Model Ofis” yaklaşımı içinde 43 ilde daha iyi kamu istihdam hizmetleri sunmaları için İŞKUR İl Müdürlüklerinin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi, İŞKUR’un İşgücü Piyasası Bilgi Sisteminin geliştirilmesi, 12 NUTS II bölgesinde İŞKUR’un iş, meslek, kariyer ve kamu istihdam hizmetlerinin geliştirilmesi, Aktif İşgücü Piyasası Politikalarının etkililiğinin artırılması için bu politikaların izlenmesine yönelik bir model hazırlanması, uygun 12 NUTS II bölgesinde uyarlanmış istihdam politikalarını planlama, uygulama ve izleme amacıyla İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının daha işlevsel hale getirilmesi, İŞKUR hizmetlerine erişimin artırılması ve ÇSGB, İŞKUR ve sosyal aktörlerin istihdam konularına ilişkin politika yapma kapasitesinin artırılması hedeflenmektedir.
Bu proje kapsamında yürütülen kapasite geliştirmeye yönelik faaliyetlerin başında, alanında yetkin yerli ve yabancı uzmanlar tarafından İŞKUR ve ÇSGB personeline, sosyal ortaklara verilen eğitimler gelmektedir. Projenin başlangıcından bu yana yaklaşık 700 kişi farklı faaliyet başlıkları altında eğitimlerini tamamlamışlardır.
Eğitimlere ek olarak yurtdışında ilgili kurumlarla anlaşmalı olarak yürütülen stajlar, değişim programları ve çalışma ziyaretleri de kurumsal kapasitenin geliştirilmesine büyük katkı sağlamaktadır. Mayıs 2012’de İŞKUR İl Müdürlüklerinin vermekte olduğu “iş ve meslek danışmanlığı” hizmetlerini geliştirmek ve yurtdışındaki iyi uygulamaları yerinde takip edebilmek amacıyla Alman Federal İstihdam Kurumu’na da bir çalışma ziyareti düzenlenmektedir. Almanya’ya yapılacak çalışma ziyareti sonucunda, İŞKUR’un iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinin, çalışan, işsiz ve işveren grupları arasında duyurulması ve tanıtılması hız kazanacaktır.
İŞKUR’un işgücü piyasası analizi hizmetleri, Aktif İşgücü Piyasası Programları ve eğitim hizmetleri, iş arayanlar ve işverenler için eşleştirme ve işe yerleştirme hizmetleri için ilgili bilişim teknoloji araçlarının geliştirilmesi de proje kapsamında yürütülen faaliyetler arasındadır.
Proje kapsamında İŞKUR’un tanınırlığını, insanların İŞKUR hizmetlerine yönelik farkındalıklarını ve bu hizmetlere erişimini artırmak amacıyla Mayıs-Haziran 2012 tarihleri arasında 43 ilden, Doğu Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesindeki 21 ili ziyaret edecek ve İŞKUR’un sağlamakta olduğu hizmetlerle ilgili bilgilendirme yapacak olan “İŞKUR Kampanya Otobüsü” Tanıtım Konferansının sonrasında yola çıkacaktır. Her ilde ikişer gün kalacak olan otobüsü turu kapsamında, görevli yaygınlaştırma uzmanları hedef kitle ve bireyler ile yüz yüze görüşmeler yaparak, Türkiye İş Kurumu’nu ve hizmetlerini tanıtacaklardır. Kampanya süresince, İŞKUR hizmetlerinden faydalanmak isteyen kişilere, şehir merkezinde park halinde bulunan İŞKUR Otobüsü’nde, İŞKUR görevlileri tarafından on-line kayıt hizmeti de sunulacaktır.
Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu, kamu istihdam hizmetlerinin gelişmesine destek olmak suretiyle, İŞKUR’un tanınırlığının artmasını ve insanların İŞKUR’un sunduğu hizmetlere kolaylıkla erişebilmelerini sağlamayı, böylece Türkiye’deki istihdam oranında artış ve işsiz insan sayısında umut verici bir azalma gerçekleştirerek Türkiye’nin Avrupa Birliği uyum sürecine doğrudan katkıda bulunmayı hedeflemektedir.