ISO 22000 ve 9001 Kursu

Kafkas Üniversitesi Kars Meslek Yüksek Okulu tarafından ISO 22000 Gıda Güvenliği (HACCP) Yönetim Sistemi ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi konulu sertifika programı düzenlendi.

Kars'ta ikinci kez düzenlenen sertifika programına KAÜ Kars Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Asya Çetinkaya öncülük etti.

 

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Öğretim Görevlisi Asya Çetinkaya, bu kursların amacı öğrencilerimizi iş hayatına daha iyi ve donanımlı bir şekilde hazırlamaktır. Öğrencilerimiz ; gıdaların muhafa-zası, gıdanın güvenli üretilip, güvenli olarak tüketicilere sunulması konularında uzman kişilerden bilgiler alarak iş hayatlarında da uygulayacaklardır. Böylece belirli bir standardizasyon da yakalanmış olacaktır, dedi.

 

Çetinkaya ; öğrencilerden ISO 22000 ve ISO 9001  sertifika programlarının okulumuz bünyesinde açılması için yoğun talep aldıklarını belirterek, doğrusu öğrencilerimizin bu anlamlı istekleri bizleri ziyadesiyle memnun etti. ISO 22000 ve ISO 9001 sertifika kursu programları ile öğrencilerimiz iş hayatlarında, kayıt tutma ve üretimin her aşamasında meydana gelebilecek tehlikeleri önceden öngörerek gerekli tedbirleri tehlike ortaya çıkmadan alabileceklerini vurguladı.

 

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi'nin önemine de vurgu yapan Asya Çetinkaya, sağlıklı beslenmek insanın en temel ihtiyacıdır. Gıda ürünleri sağlıklı yaşamayı etkileyecek faktörlerin başında gelmektedir. Bu nedenle gıda ürününün güvenliği çok önemlidir. Tüketicinin ilk isteği ; üretici firmalarda tamamiyle yetkili ve bilgili insanların çalıştırılmasıdır. İşletmeciler sürekli olarak hijyen standartlarına uygun üretim yapmak istiyorlarsa Gıda Güvenliği Kontrol Sistemi'ni kurmalı, sürekliliğini sağlamalı ve desteklemelidirler, dedi.

 

ISO 22000 ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi  sertifika kursu vermek üzere İstanbul'dan ilimize gelen Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Uzmanları Aylin Denli ve Aydın Aşan da şunları belirtti:

 

"Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi : Gıda üretiminde, gıda güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mutlak talebidir. Bunu sağlamak için Gıda Güvenliği Kontrol Sistemi kurulmak zorundadır. HACCP (Hazard Analysis of Critical Points), Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları işte bu ihtiyaca cevap veren bir yönetim sistemidir.

 

HACCP, güvenilir ürünlerin tüketiciye sunulması amacıyla, düzgün işleyen bir sistemin oluşturulması ve korunması temeline dayalı bir gıda güvenliği kavramıdır. Bir gıda zincirinde hammadde temininden başlayarak, gıda hazırlama, işleme, üretim, ambalajlama, depolama ve nakliye gibi gıda zincirinin her aşamasında; tehlike analizleri yaparak, gerekli yerlerde kritik kontrol noktalarını belirleyen ve bu noktaları izleyen herhangi bir problemi oluşmadan önleyen sistemdir. Geleneksel son ürün kont rolüne dayanan sistemlerden faklıdır. Üretimin her aşamasında kritik noktalar belirleyerek son aşamaya kadar kontrol eden bir sistemdir.

 

Tarladan sofraya kadar gıda zincirinde bulunan her ölçekteki kuruluşa uygulanabilen, bir gıda güvenliği sistemidir.

 

Uluslararası kabul görmüş HACCP prensiplerine dayalıdır. Yönetim, HACCP sistemi ve iyi üretim uygulamaları (GMP) olmak üzere üç ana unsurdan oluşan bir HACCP yönetim sistemi kurallarını kapsar.

 

Güvenli gıda sistemi hemen her ülkenin gıda ile ilgili yasa ve tüzüklerinde geçtiği için, gıda ithalatında ve ihracatında da aranılan koşullardan birisi olmaya başlamıştır. İthalatta ve ihracatta gıdanın ithal veya ihraç edildiği ülke tüzüklerine uygunluğunun sağlanması ve bunun ispatı için firmadan ISO 22000 (HACCP) belgesi aranmaktadır.

 

ISO 9001: Kalite Yönetim Sistemi Standardı; bir ürünün üretiminden ya da hizmet sunumundan, müşteriye ulaştığı yere kadar her süreçte müşterinin beklenti ve gereksinimlerini karşılayarak kaliteyi güvence altına alan, tüm bu süreçlerde müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir standarttır. 

 

Kalite Yönetim Sistemi Standardının ruhunu kuruluşun her bölümüne adapte edilmesi gereken aşağıdaki “Kalite Yönetim İlkeleri” şekillendirmekte ve sistem içerisinde bütünsellik arz etmektedir.