Kafkas Nöroşirurji Günleri

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından “1. Kafkas Nöroşirurji Günleri” konulu sempozyum düzenlendi.

Kafkas Üniversitesi’nde ilk kez düzenlenen sempozyum, KAÜ Konservatuar öğrencilerinin eşliğinde verilen konser ile başladı.

 

Prof. Dr. Nihat Bayşu Konukevi Konferans Salonu’nda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Baysal, “Üretilen bilgilerin paylaşılması kurumlar ve bireyler arasında iletişim sağlanması, yeni ilişkilerin ve diyalogların geliştirilmesi açısından önem arz eden bu tür sosyal, bilimsel ve kültürel etkinlikleri yönetim olarak çok önemsediğimizi ve desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. Kars ve bölgemiz açısından çok ciddi anlamda önem arz eden Tıp Fakültemizin gelişmesi ve kurumsallaşması yönetim olarak ve öncelikli hedefimiz olmuş ve olmaktadır. Bu bağlamda üniversitemizin de misyonu gereği Kafkaslara ve Orta Asya’ya açılımın sağlama kapsamında tıp fakültemizin bölgemizin ve Kafkasları “Tıp Merkezi” olması yolunda her yönüyle girişimlerimiz ve çabalarımız sürmektedir.” dedi.

 

Baysal, daha sonra şunları söyledi: “Bugün itibari ile Tıp Fakültemiz de 4 profesör, 2 doçent, 15 yardımcı doçent ve 15 araştırma görevlisi olmak üzere 36 akademik eleman ve 102 idari personel görev yapmakta ve 120 yataklı sağlık araştırma ve uygulama merkezimiz hizmet sunmaktadır. Yakın gelecekte gerekli akademik kadro ve alt yapı sağlanarak eksik olan anabilim dallarımızın da faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımın da katılımları ile Temmuz 2008’de temeli atılan Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesizinin 2010 morfoloji binamızda 2011 yılı sonunda hizmete girmesi öngörülmektedir. Bu etkinliği organizasyonunda yakın ilgisini, teşvik ve desteğini esirgemeyen Başta Sayın Sektörümüz Prof. Dr. Abamüslüm Güven ve emeği geçenlere teşekkür ederim.”

 

KAÜ Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Taşdemiroğlu ise sempozyum ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Kars’ta ilk kez kuruluşumuzun 10.ayında KAÜ bünyesinde daha spesifik konuları içeren ve Türkiye’de ve Dünya’da kıymetli Nöroşirurjit arkadaşlarımızın da katılımını sağladığımız bir sempozyum düzenledik. Çok önemli konularda sunum yapan öğretim üyelerimiz oldu. Sayın Rektörümüz Abamüslüm Güven’in bu gibi bilimsel etkinliklerde büyük çabası vardır. Bu nedenle kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Bu nedenle rektörümün kıymetini bilmeliyiz. Sempozyumun yanı sıra sosyal aktivitelimizde var. Bu organizasyonu yılda iki kez yaz ve kış olarak tekrarlamak istiyoruz. Şubat ayından da kısmet olursa Sarıkamış’ta bu sempozyumu düzenlemek istiyoruz. Kars ve çevresinde misafirlerimize sosyal gezilerde düzenliyoruz. Bu nedenle KAÜ’de görev yapmak isteyecek olan öğretim üyelerinin de bir şekilde Kars’a gelmesi için çaba harcamış oluyoruz. Zaten Kars’ın böyle kendini anlatamama gibi sorunu da var. Ben de bir Karslı olarak eşimle birlikte batıyı bırakıp kendi memleketimde görev yapmaktan çok mutluyum.” dedi.

 

15 BEYİN TÜMÖRÜ AMELİYATI YAPILDI

 

Taşdemiroğlu, ayrıca, “Merkezimizde ameliyatlar yapmaya başladık. 15 tane beyin tümörü ameliyatı yaptık. Böylece hastalarımızı Erzurum’a götürmekten kurtardık. Hastalarımızın hepsi sağlıklarına kavuştular ve çokta memnunlar. Bunun yanında 50’ye yakında diğer dallarda boyun ve bel fıtığı gibi ameliyatlar yaptık. Her geçen gün teknik olarak gelişerek devam ediyor. Teknik cihazlarımızın alet ve edevatlarımızın ihaleleri yapıldı. Şu ana kadar bu amaliyatları kendi aletlerim ile yapmaya çalışıyordum. Ben 1976 yılında tıbbiyeden mezun oldum. Haziran 2011’de 35 yıl önce birlikte eğitim gördüğümüz tıbbıyeli arkadaşlarımız ile Kars’ta toplanacağız. Ön hazırlık yaptım ve bütün arkadaşlarımı gelmek istiyorlar. Kars kültürü ve insanları ile albenisi olan modern ve huzurlu bir il olmasına rağmen bunu pek anlatamıyoruz.” diye konuştu.