Kafkasların Başkenti: Kars

Kars, bölgesindeki imkanı değerlendirebiliyor mu?

Kafkas Haber Ajansı ( KHA ) kurucusu Bedir Altunok’un, www.kha.com.tr de yayınlanan “Kafkasların Başkenti Kars, bölgesindeki imkanı değerlendirebiliyor mu?” yazısı:

Halk arasında “Kafkasların Başkenti” olarak adlandırılan Kars, bu imkanı elinde bulundurmasına rağmen bir türlü lehine kullanamıyor.

Kars, coğrafi konumu, tarımsal arazisi, turizm alanları, tarihi mekanları yoğunluğuyla elinde bulunduran bir kent. Hem de halk arasında “Kafkasların Başkenti” olarak anılıyor.

İlklerin kenti olma özelliğini de elinde bulunduran Kars, Selçukluların Anadolu’ya girişte ilk Türk ismi taşımasına rağmen, ilk Cumhuriyetin (Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti) kurulmasıyla da adından söz ettiriyor.

Bir zamanların “Hayvancılık merkezi” hatta “Tarımsal Ambarı” olarak da anıldı.

Şimdi ise geçmişiyle övünülen fakat bugünüyle ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir kent haline geldi.

Kentte devletin bütün kurumları konuşlanmış, bulunması gereken Sivil Toplum Kuruluşları yerini almış olmasına rağmen atılan olumlu bir adımın olmaması düşündürücü.

Adını bölgeden Kafkas Üniversitesi, yine adını bölgeden alan Kafkas Sanayici İşadamları derneği ve ardından sıralanan daha onlarca STK.

Bütün bunların olmasına rağmen “Can çekişen” sanayisi, “Beli kırılan” ekonomisiyle adeta “Garibanları” oynamakta.

Yanı başındaki Iğdır, Ardahan, Artvin ve daha uzaktaki illerden bile ithalat, ihracat Kafkaslara yapılırken, Kars’ta ise yaprak bile kımıldamıyor.

İşadamlarının, STK başkanlarının artık kollarını sıvayıp Kars’ın merkez olması için canla başla çalışmaları gerek. Kars merkezli toplantılar, paneller, sempozyumlar yapılmalı, yatırıma yönelik görüşmeler ağırlık kazanmalıdır.

Artık işletmelerin tek başlarına “karın tokluğuna” çalışmaktan ziyade kolektiflik zihniyetinin hayata geçirilmesiyle şirketleşmeye geçmeleri gerek. Ardından da bilimsel çalışmaların da katkısıyla bölgeye sık sık ziyaretler yapılmalı ve bu ziyaretler mekanları görüp “zevk” almaktan öteye geçerek ciddi anlamda ekonomiye çevrilmelidir.

İşsizliğin önlenmesi, yaşam standartlarının artırılması anlamında sorumlu ve bilinçli adımlar atılmalıdır.

Her STK kendi uzmanlık alanında birer adım atar ve Kars’ı Kafkasların gerçekten başkentine çevirirse hayvancılık, tarım, turizm, tarih derken sosyal aktivitelerde de Kars’ın öncü olmasına zemin hazırlanacaktır.

Bacası tüten tek Şeker Fabrikasının da yavaş yavaş kapanmaya götürüldüğü bugünlerde herkes silkinmeli. Vakit geçirmeden adımlar atılmalıdır. Aksi halde “Kafkasların Başkenti” olmak hayalden öteye geçmeyecektir.