Kafkasya’da neler oldu?

Yazar Erkan Karagöz'ün son kitabı 'Güneybatı Kafkasya', sadece Kafkasya'yı değil, Kars ve tüm bölgedeki gelişmeleri de ele alıyor.

Güneybatı Kafkasya, Erkan Karagöz’ün 6. Kitabı. Kitapta sadece Kafkasya bölgesi anlatılmamakta; Anadolu kurtuluş mücadelesinin, eksik bırakılan, yok sayılan önemli bir parçası olan güneybatı Kafkasya’daki; bugün çoğunluğu Türkiye cumhuriyeti topraklarında yer alan kuzey doğu anadolu topraklarındaki siyasal ve sosyal gelişme hareket ve mücadelelerin Anadolu’daki kurtuluş mücadelesine katkısını ele alınmakta, irdelenmekte ve gün ışığına çıkartılmaktadır.

 

Yazar, yaygın olan kanıların aksine; Osmanlı’daki siyasal hareket ve çevre ve kişilerin Güney Kafkasya’yı etkilemesinin değil; tam tersinin söz konusu olduğunu; Meclis Hükümeti modeli, Cumhuriyet deneyimi ve kadınların siyasal yaşama aktif müdahalesi gibi bir çok ilk’in, Kars- Batum-Nahcivan üçgenindeki siyasal hareket tarafından hayata geçirildiğini; bu noktadan hareketle Anadolu’da kurulan yeni iktidara bir anlamda yol göstericilik yaptığını, örnek olduğunu belgeleriyle ortaya koyarken; Kafkas’lardaki Ermeni sorununun da Osmanlı siyasal çevreleri tarafından Kafkasya’ya ihraç edildiğine ve dahası güney Kafkasya’ya müdahalede geç kalınması nedeniyle bu sorunun kangrene dönüşmesine neden olunduğuna, bir çok insanın katledilmesine seyirci kalındığına dikkatleri çekmektedir.

 

Yazar Erkan Karagöz daha önce de tarihi araştırma kitapları ve romanlarıyla adını duyurmuştu. Yazar bu kez: Osmanlı Rus Savaşları, Kafkas Demokratik Cumhuriyeti, Kars ve tarihi, Ermeni sorunu, Kars cumhuriyet deneyimi gibi başlıklara odaklanmış. Titiz bir araştırmanın ürünü olan kitapta pek çok çizim, fotoğraf ve orijinal belgenin de kopyaları var.

 

Park Kitap Yayınları tarafından yayınlanan Güneybatı Kafkasya-Siyasal ve Sosyal Mücadeleler Tarihi adlı kitap ek ve belgeleriyle başvuru kaynağı niteliğinde. Güneybatı Kafkasya seçkin kitapevleri ve internet satış sitelerinden temin edilebiliyor.