Tacettin DURMUŞ
Kağızmanlı Araştırmacı Yazar Sait Küçük, birkaç yıl önce varlığından haberdar olduğu fakat şu zamana kadar bulamadığı kaya üstü resimlerine geçtiğimiz hafta ulaştıklarını söyledi.
Gurbetteki arkadaşı Abdulbaki Ağdeve’den resimlerin yerini öğrendiğini belirten Küçük, kaya resimlerinin Kars’ın Kağızman ilçesinin Günindi Köyü’nün kuzeyinde bir yerde olduğunu bildirdi.
Kaya resimlerinin köydeki sarp bir alanda olduğunu söyleyen Küçük, yolun bozuk olması nedeniyle Kağızman İlçe Kaymakamı Ercan Öter tarafından tahsis edilen arazi aracıyla bölgeye ulaşabildiklerine dikkat çekti.
Kaya resimlerinin kısa keşif serüvenini anlatan Küçük, desteklerinden dolayı, Kağızman Kaymakamız Ercan Öter’e, Selami Karaağaç’a, Abdulbaki Ağdeve’ye, Muhsin Kaya’ya teşekkür etti.
Kağızmanlı Araştırmacı Yazar Sait Küçük kaya resimlerinin keşif güncesini: “Kaptanımız İlçe Kaymakamlığı şoförlerinden Selami Karaağaç. Günindi-Örmeli yol ayrımında bizi bekleyen Abdulbaki Ağdeve ve arkadaşı Muhsin Kaya’yı da alarak yola devam ettik. Giderken yolun solundaki Örmeli Kalesi duvarlarını gördük. Örmeli’yi geçtikten sonra yolun sağında bulunan Kızılöküz köyünün kışla mezarlığını gezdik. Bu mezarlık çok eski bir mezarlık olup yalnız bir mezar taşında Osmanlıca bir yazıya rastladık. Baş ve ayak taşları yapılı olup çok hafif ve kesili taşlardan oluşmaktadır.
Kaşa çıktığımızda Abdulbaki abimiz Aras Vadisine kadar uzanan Günindi dere yatağını göstererek; ‘Bu yerleşim yerinin uzunluğu on bir kilometredir. Buralara büyüklerimiz “Kazan Şehri” diyorlar. Bu başta ki Kazan tahtıdır. Pay-ı tahttır.’ Dedi.
İşte bu kale-tahtın yanından geçen yolun karşısında ve yakın doğusunda bir kale bulunmaktadır. Bu kalede diğer kale-taht gibi kuru taş duvar örgüsüne sahiptir. Bu Oğuz kalesinin kuzeyinde ise yerleşim yerleri, ağıllar, harabeler mevcuttur.
Keşfettiğimiz resimler taş pano üzerinde yer almaktadır. Avcı ressamlar tarafından ustaca çizilmiş dört dağ keçisi, bir geyik, bir keklik resmi sanatkârane olup bu resimlerin yanı sıra gelişi güzel çizilmiş keçi, hayat ağacı, tuzak sahnesi, ok ve yay gibi resimlerde vardır. Toplam resim sayısı yirmi adettir.
Bilindiği gibi Kağızman’ın ilk keşfedilen resimleri Camuşlu köyü kayaüstü resimleridir. Bu resimler merhum Mustafa Turan, M. Fahrettin Kırzıoğlu ve İ. Kılıç Kökten tarafından gün yüzüne çıkarılmıştı.
Bizim çalışmalarımız neticesinde ise Arkeolog Prof. Dr. Oktay Belli ve Arkeolog Prof. Dr. Alparslan Ceylan’ın incelemeleriyle Çallı köyü, Karaboncuk köyü, Kozlu köyü, Tunçkaya köyü ve Kömürlü köyü kayaüstü resimleri gün yüzüne çıktı. Bu köydeki resimlere şimdi Günindi köyü resimleri eklenmiş oldu. Darısı diğer köylerimizde bulunup gün yüzüne çıkacak resimlerin başına diyelim.
Kömürlü köyünde bulduğumuz resimleri duyurduğumuz halde Arkeologlar henüz gelip inceleme lütfünde bulunmadılar. İncelenecek yer sayısı Günindi köyündeki resimlerle iki oldu. Bilim insanları belki gelip incelerler. Bu resimlerin hangi yüzyıllarda yapıldığı da ortaya konulmuş olur. Tarihimiz bir zenginlik kazanır umarız."şeklinde anlattı.