Kaliteli malzemeden vazgeçmeyin

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, daha kaliteli malzeme kullanılan imalatların talep edilmesi durumunda üçüncü bir denetim mekanizmasının devreye gireceğini ve bunun da işin mükemmele doğru gideceğini gösterdiğini söyledi.

Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün ismi 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak değişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı bu kurumda inşaat sezonunun hızlanmasıyla birlikte denetimlerde aynı oranda hızlandırıldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, “Bölgemiz kış sezonu uzun süren bir bölge. İnşaat faaliyetleri Kars merkezde oldukça fazla. Hemen hemen her köşede bir inşaat var. Bu aslında sevindirici bir olay. Bundan 5 sene sonra fiziki anlamda Kars’ın daha görsel, daha modern, daha çağdaş binalarla donatılacağının ifadesidir. Arz ve talep meselesi olduğu için bu de demek ki yeni binalar talebe göre çoğalıyor. Bu da kentlik açısından Kars’ın fiziki olarak gelişiyor olması demektir. İlimizde şu anda inşaat çok yoğun. Gerek resmi ve gerekse özel sektör olarak bu inşaat yatırımı görülebilmekte. Ancak ilimizde tek çimento fabrikası bulunması ve yönetim kapasitesinin de bire bir bize şikayet geldiği için bunu bizzat biliyorum. Çimento yetişmediği için üretimde bir aksama ve duraklama meydana gelebilmekte. Resmi inşaatlarda bu daha çok görülebiliyor. Beton imalatında gecikme oluyor. Şu anda ilimizde resmi inşaat olarak il programımızda iki tane büyük işimiz var. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun öğrenci yurdu. Cumhuriyet köyü yolu üzerinde inşaatlarımız devam etmekte. Yurt binası. Bir blok sosyal tesis var. Şu anda inşaatımız yüzde 25 seviyesinde ilerliyor. Yine Paşaçayır’ın üst tarafında bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu’nde güçlendirme çalışması yapmaktayız. Şu an beton numuneleri alındı. Zemin kontrolü yapıldıktan sonra da projelendirilip bakım ve onarımına geçilecek.” dedi.

Bolat daha sonra şunları söyledi: “Yapılan imalatları teknik yönden düşündüğümüz zaman yapı denetim yasasından dolayı şu anda özel sektörün yaptığı inşaatlar ilimizde halen faaliyette bulunan yapı denetim şirketleri tarafından denetlenmektedir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak da yapı denetim şirketlerini biz denetliyoruz. Gerek büro bazında ve gerekse faaliyet alanı olarak saha alanlarını mevzuat hükümlerine göre belli periyotlarda denetliyoruz. Bundan 10 gün önce ilimizde faaliyet gösteren hazır beton firmalarını makamımda topladım. Gerekli dökümanlar kendilerine tevdi edilerek, bilgilendirilerek daha kaliteli beton üretilmesiyle ilgili prensip kararlarını görüştük. Şunu mutlulukla söyleyebilirim ki şehrimizde hazır beton firmaları da düşüncelerimize aynen katıldılar ve bu konuda gerekli çabayı gösterdiklerine de eminim. Bunun dışında esas imalatların kalitesi yönünde düşündüğümüz zaman inşaatların kalitesinin artırımı “ne gibi işler yapabiliriz” hesabı, yine mevzuata göre müdürlüğümüzde bulunan yapı malzemeleri birimi sahada denetimlerini sürdürmekte. Hazır betondan her hangi bir inşaata giden betonu numune alarak belli periyotlarda denetlemekteyiz. Aldığımız numune sonuçları şu ana kadar istenilen kriterin altında çıkmadı. Zaten istenen kriterlerin altında çıktığı zaman mevzuat hükümlerine göre gerekli işlemleri yapmaktayız.”

Bolat ayrıca, geçmiş yıllara nazaran mevzuat hükümleri gereği denetimin daha kaliteli olduğuna inandığını da ifade ederek, “Bunun elbette ki daha da iyi olması hepimizin temennisidir. Bu konuda da gerekli çaba ve gayretlerimiz devam etmektedir. Gerek, kanunun verdiği yetkiyle il müdürlüğü olarak, gerekse yapı denetim şirketlerinin faaliyetleri olarak kalitede bir yükselme olduğu görülmektedir.  Genel bütçemizden ilimize ait Digor ve diğer ilçelerde Jandarma Bölük Komutanlığı binalarımızın arsa hukuku ve fiziki çalışmaları hızlı bir şekilde devam etmekte. Müdürlüğümüzün teknik elamanlarının denetiminde devam eden Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait irili-ufaklı 20 tane, diğer kurumlara ait 10 tane ve hayırseverler tarafından yapılan 6 inşaat fiilen devam etmekte. 2 tane genel bütçe, 36 tane de diğer kurumlar olduğu zaman 38 tane irili-ufaklı inşaatlarımız devam etmekte ve denetimi de sürekli yapılmakta. İlimizde şu ana kadar resmi binalarda ¬170 tane yaklaşık maliyeti talep edilmiştir. Bunun 107’si yapılarak fili gerçekleşmesi olmuş, 65’inin ise üzerinde çalışmaları devam ediyor.” diye konuştu.   

“İlimiz inşaat sezonu açısından düşündüğümüz zaman dolu dolu bir mevsim geçirmekteyiz.” diyen Bolat, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bunun Kars’a mutlaka pozitif olarak yansıması olacaktır. İnşaat kalitelerinin gerek kullanılan malzeme gerekse imalatta kullanılan içerik olarak titizlik gösterilmekte. Ve sürekli yükselen bir periyot halinde iyiye doğru gitmektedir. Yeterli mi? İyinin sonu yoktur. Elimizden geldiği kadar her türlü gayreti sarf edeceğiz. Aynı zamanda serbest çalışan meslektaşlarıma ve yapı denetim şirketlerine, hazır beton şirketlerine teşekkür ediyorum. Onlarda olması gereken gayreti göstermekteler. Aynı zamanda da işyeri sahipleri. Konut alanlar ve satanlarda bu konularda bilinçlenmesi lazım. Daha kaliteli malzeme kullanılan imalat talep edildiği zaman otomatikman üçüncü bir denetim mekanizması giriyor ki bu da işin mükemmele doğru gideceğini gösteriyor.”