Kalkınmak için çalışıyoruz

Kars Valisi Ahmet Kara, ilin kalkınmasının öncelikli hedeflerinden biri olduğunu söyleyerek, Kalkınma Ajansı ve turizm noktasında büyük çalışmalar yapıldığını belirtti.

Türkiye’de 26 kalkınma ajansı bulunduğunu ve bu ajanslardan birinin de Kars'ta olduğunu ifade eden Kars Valisi aynı zamanda Kalkınma Ajansı Başkanı Vali Ahmet Kara, “Kars’taki Kalkınma Ajansı; Ardahan’ı, Iğdır’ı ve Ağrı’yı da temsil etmekte. Bu kalkınma projesi içerisinde, Kars Valiliği, Kars Belediyesi, Kars İl Genel meclisleri ve çeşitli kuruluşlar bulunmakta. Bu birliktelikle Kars’ın yerel kaynakları harekete geçirilmiş olacak. Bu projenin yürütülmesi için 16 kişilik bir ekip oluşturuldu. 30 uzmanla, 10 destek personeli de bulunan Kalkınma Ajansı, İl Özel İdaresi binasında hizmet veriyor.” dedi.

 

Kars’ta turizm, hayvancılık, petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, hayvancılık, arıcılık, organik tarım gibi önemli potansiyeller bulunduğunu ifade eden Vali Kara, bu potansiyeli harekete geçirmek için yoğun efor sarf ettiklerini vurguladı.

 

Vali Kara, Kalkınma Ajansı ile kamu kurumları ve sivil toplumu bir araya toplayarak Kars’a turizm noktasında eko-turizm, inanç turizmi, kış ve Ani Harabeleri turizmini tanıtma gayretinde olduklarının altını çizdi.

 

Kara, “Bu tarihi yerlerimizden birisi de dünyada eşi bulunmayan Kars Kalesi ve Sarıkamış karı ve kayak tesisleridir. Ani Harabeleri’nin restorasyonuna başlanmıştır. Ben Turizm Bakanlığı kökenliyim ve turizmi iyi bildiğim için Kars’ı turizm ili yapmaya karar verdik ve yapacağız. Şu anda Kars’ta 8 tarihi binanın restorasyonuna başladık. Katerina Köşkü için izin alındı ve restore edilecek. Kış turizmi Sarıkamış’ta bir başka güzel. Kars’ta birçok tarihi mekân var. Kuyucuk Kuş Gölü’nde binlerce çeşit kuş bulunuyor. Üniversiteler ve bilim adamları inceleme yapıyor. Kuyucuk Kuş Gölü, Çıldır Gölü, Kars Kalesi, Ani Harabeleri ve daha birçok tarihi değerlerimiz var. Ben Kars’ı çok önemsiyorum.” diye konuştu.

 

KARS’IN 7 K’SI

 

Kars’ın 7 K’sı diye adlandırdığı özelliklerine de değinen Vali Kara, “Kars’ta 7 K diye bir projem var. Bunlar Kars’ın Kalesi, Kars’ın Kazı, Kars’ın Karı, Kars’ın Sarıkamış Kayak tesisleri, Kars’ın Kaşarı, Kars’ın Ani Harabeleri, Kars’ın Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri Türbesi. Ayrıca bir de Kars’ın çoban köpeğini tanıtmak istiyorum. Çoban köpeğini tescilledik ve ırk ıslahına adım attık. Tarım için görevlilerimiz köylüye hayvancılık ve tarımla ilgili eğitim veriyor.” şeklinde konuştu.

 

Vali Kara, Kars’ın gazilik ünvanıyla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Kars tarihinde çok düşman işgaline katılmış ve karşı koymuştur. Kars, tarihi boyunca düşmanla ve özellikle Ruslarla savaşmıştır. Sultan Abdul Mecit Kars’ı ödüllendirilmiştir. Hatta bu ödül bende duruyor, ben bu ödülü yani madalyayı Kars’ın girişine asmayı düşünüyorum. Kars gazilik ödülü unvanı olan ilimizdir ve bu ödül sayesinde vergiden muaf olmuştur. Yurdumuzun her tarafında Karslı var, bizim çalışmamız göç olmasın, göçen Karslıları Kars’a geri getirerek şenliklerimizi devam ettireceğiz.”