M.S 932- 937 yılları arsında Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılan, 1994 yılında da adı değiştirterek camiye çevrilen 12 Havariler Kilisesi (Kümbet Camii), kapısının kapalı olması yüzünden iç kısmını ziyaretçilere ve turistlere göstermiyor.
Bazı namaz saatleri sırasında kapıları açılan ve içerisinde pek kimselerin namaz dahi kılmadığı Kilise’nin camlarının açık, kapısının kapalı olması ise görenleri ve ziyarete gelenleri hayrete düşürüyor.
Geçtiğimiz yıllarda üzerinde Hz İsa’nın 12 Havarisi’nin kabartmalı rölyefleri bulunan ve Dünya da bir eşi ve benzeri olmayan 12 Havariler Kilisesi, restore edilerek yeniden ibadete açılmıştı. Restorasyon sırasında ise kurulan iskeleyi tutturmak için kabartma rölyeflere dübel çakılmıştı. Bu şekilde ki bir restorasyon şekli ise yerel ve ulusal basında geniş bir şekilde yer almıştı. Ayrıca yine aynı restorasyon kapsamında kilisenin özellikle kubbesinin dış kısımları ve dış yüzeyinde biten otlar da temizlenmişti. Yüzyıllara meydan okuyarak dimdik ayakta duran insanlığa miras olan kilise, duvarlarında ve kubbesinde tekrar çıkan otlar ve yeşillikler yüzünden adeta bir saksıyı andırıyor.
Edindiğimiz bilgilere göre ise camiye çevrilen kilisenin bir hocasının olduğu ve sadece bazı namaz saatlerinde açık tutulduğu söylendi. Ayrıca kilisenin gün boyu açık olmamasının nedeninin ise bazı kişilerin kiliseye zarar verdikleri yönünde olmasıdır. Bu nedenle Dünyada eşi ve benzeri olmayan bu kilisenin ziyaretçilerinin kapıdan dönmemesi için yetkili ve ilgililer tarafından korunarak, yerli ve yabansı turistlerin ve günün belli saatlerinde içerisinde her iki dine mensup insanların ibadet edeceği şekilde açık tutulması ise bir hayli önem arz ediyor.