Karadenizliler Bulanık’ta buluştu

Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelerek Kars’ta görev yapan Karadenizliler, Kars’a bağlı Merkez Bulanık Köyü halkıyla piknikte bir araya geldiler.

Kars’ta Karadenizliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği adı altında kurdukları dernek sayesinde Bulanık Köyü’nün de Artvin kökenli olduğunu öğrenen Karadenizliler, kilometrelerce uzakta kendi kültürlerini yaşamanın tadını köylülerle birlikte zirvede düzenledikleri hafta sonu pikniğiyle çıkardılar.

1949 yılında Kars’a göç eden Bulanık Köyü’nün yayla kültürüne merakı ise köy bitişiğinde bulunan “Ziyaret” diye adlandırdıkları dağın zirvesine yol yapmış olmalarıyla dikkat çekti. Onlarca arabayla zirveye kadar çıkan Karslı Karadenizliler semaverleri yaktı, mangalları tutuşturdu, horonlar tepti ve gönüllerince eğlendiler.

38 hanelik Merkez bulanık Köyü’nün Karadenizliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği birlikte organize ettiği Yayla şenlikleri havasında geçen hafta sonu pikniğine vatandaşlar aileleriyle birlikte katıldı.

Piknikte Karadeniz yöresine ait yiyecekler hazırlandı. Artvin kökenli Bulanık Köyü halkı konuşmalarından bir şey kaybetmediği gibi mutfak kültürlerinden de hiç taviz vermeden yaşadıkları göze çarptı. Fırın, kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek (KETE), İçine kavrulmuş un, kırılmış ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür (KATMER) ve Artvin yöresinin vazgeçilmez tatlarından olan Bişi örnekleri de konuklara sunuldu.

Karadenizliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Necmi Kocaoğlu şunları söyledi:

“Sayın misafirler, sevgili Karslı ve Karadenizli hemşehrilerim. Karadeniz; türküleri, horonları, yaylaları, mizah anlayışı, denizi, sarp coğrafyası ve insana, hayata bakışıyla, bir ruhtur bir anlayıştır. Karslı hemşehrimiz gazeteci Tayfun Taliboğlu bir yazısında Karadenizli olmak için Karadeniz’de doğmak gerekmiyor. Sevdalanmak yeter demiştir. Karslı hemşehrilerimizin sevdasında Karadeniz olduğunu biliyor ve görüyoruz. Bizimde sevdamızda Kars’ın olduğunu ve her zaman olacağının bilinmesini istiyorum. Hem kültürümüzden bahseden hem de Karadeniz insanını çok iyi tarif eden bir şiir okuyarak bitirmek istiyorum. Karadenizli  Olmak.. Karadenizli olmak çok da zor değil aslında. Karadeniz kadar sakin, sonra birden hırçın. Biraz coşkulu, biraz da delidolu olacaksın. Biraz şakacı olacaksın, gülmeden güldürebileceksin. Günlerce yağmur yağsa da Güneşin yüzünü görmeye umudun, güneşin doğacağına olan sabrın olmalı. Güçlü olacaksın, Karadeniz kadını kadar çalışkan ama vakur Karadeniz erkeği kadar gözü pek ve cesur olacaksın. Elin silah tutacak belki, ama savaşmak için değil. Bakışların keskin olmalı bir kere Bıldırcın kadar çok, atmaca kadar çevik. Ve sevdiğinin elini tutmaya korkacak kadar da narin olmalı yüreğin. Denizi yar, yaylayı diyar bileceksin. Burnun belki uzun olabilir, tamam ama burnun havada olmasın sakın yoldan geçeni tanrı misafiri yolda kalanı can yoldaşın edeceksin. Fındık bahçesinin yolunu, çay toplamanın usulünü, İnek sağmanın da kolayını öğreneceksin. Ağaca çıkmam, odun kesmem, Mısır da yemem demeyeceksin. Pancarın tadına, sahilin rüzgarına, Yaylanın da sisine doymayacaksın. Kemençeyle horon tepmeden Tulumla aklın başından gitmeden Sevdiğine de türkü yakmadan Ben sevdim arkadaş demeyeceksin. Hemşin’de, Görele’de, Fatsa’da Yayla düzünde, taka başında Ce buraya bakayum, Az gel daa, da Karadenizli olmak çok da zor değil aslında Biraz can, Biraz insan...  Hepinize saygılar sunuyorum iyi eğlenceler diliyorum.”

Kars’a bağlı Merkez Bulanık Köyü, Ahıska kökenli Kıpçak Türkü olan, Ardahan’ın Posof ilçesi ve Artvin’in Şavşat ilçesinden gelenler tarafından kurulmuştur. Kıpçak Türk’ü gelenek ve görenekleri yaşatan köyün şivesinin de geldikleri gün kadar orijinal kalmış olması gözden kaçmadı.