Dünya Karapapak Türkleri Birliği Başkanı Seyfullah Türksoy öncülüğünde KARPAT yönetim kurulu tarafından makamında ziyaret edilen Vali Doğan’a hayırlı olsun dilekleri iletilerek, birliğin faaliyetleriyle ilgili bilgiler verildi.
Tanışma faslıyla başlayan ziyarette; Birliğin, Kars’ta yürütmek istediği faaliyetler hakkında Vali Rahmi Doğan’a verilen bilgilerin arasında Karapapakların yaşayan Kafkas kültürü olduğu hatırlatması yapılarak, Kars’ın bu kültürün başkenti olması yönünde çalışmalar yürütüldüğü aktarıldı.
“1 YILDA AYAK BASMADIĞIMIZ YER KALMADI”
Birliğin işleyişi ve faaliyetleri hakkında konuşan Dünya Karapapak Türkleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Seyfullah Türksoy, “Bir yandan mesleğimizi sürdürürken bir yandan da Türk İpek Yolu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı yapıyorum. Türk dünyasıyla alakalı faaliyet gösteren uzman arkadaşlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın oluşturduğu bir teşkilat. Bununla birlikte biz geçen yıl Dünya Karapapak Türkleri Birliği’ni kurduk. Şu anda da yanımda yönetim kurulu üyelerimizin bir kısmı var. Bu anlamda hep birlikte size hayırlı olsun ziyaretinde bulunmak istedik. Dünya Karapapak Türkleri Birliği’nin kurulması 1 yıl kadar kısa bir süre olmasına rağmen Doğu Türkistan’dan Sibirya’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya kadar gitmediğimiz, ayak basmadığımız bir yer kalmadı. Türkiye’de ve bu alanlarda 3 bin beş yüz adet program gerçekleştirdik. Gürcistan’ın Borçalı bölgesinde yaşayan soydaşlarımız, İran’da yaşayan Sunduz bölgesi gibi birçok bölgede yaşayan soydaşlarımıza hem bir moral olması anlamında, hem sosyal kültürel faaliyetlerimizi zenginleştirerek yaşatma anlamında, geleneklerimizi, birliğimizi ve beraberliğimizi yaşatalım düşüncesiyle bu birliği kurduk ve birçok alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
“BİZLER DEVLETİMİZİN EMRİNDE, BAYRAĞIMIZIN GÖLGESİNDE YAŞADIK”
‘Karapapakların en bilinen yönlerinden bir tanesi vefalı olmalarıdır.’ Diyen Türksoy; “Tarihin her döneminde devlet için, millet için çalışan bir Türk boyudur. Biz de zaten tüm toplantılarımızda onu söylüyoruz biz devletimizin ve güvenlik güçlerimizin her zaman emrindeyiz. Devletimizin emrinde, şanlı bayrağımızın gölgesinde yaşadık, ebediyete kadar da bu düşünceyle yaşayacağız. İstanbul’da birinci kurultayımızı gerçekleştirdik. Yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla yaptığımız bu kurultaya 10 ülkeden katılım sağlandı. Akademisyenler, şairler, yazarlar, ozanlar, fikir adamları, kanaat önderleri gibi birçok zenginlikle gerçekleştirilen ve Bursa’da gerçekleştirilen bu kurultaylar muhteşem oldu. Devamında Sivas’ta daha mütevazi ama tüm Karapapakları bir araya getirerek ikinci bir toplantı gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.
“KARS’I KAFKAS KÜLTÜRÜNÜN MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ”
Kars’ta dev bir organizasyon düzenlemek istediklerini dile getiren Türksoy, şunları söyledi:
“Bu yıl da nasip olursa Kars’ta ok büyük çaplı bir organizasyon düşünüyoruz. 13-14 Ağustos tarihlerinde planladığımız bu organizasyonu sizinle de istişare etmek istedik. Burada da Türk Dünyası Kültür Şöleni ve Aşıklar Kurultayı yapmayı planlıyoruz. Bu kültürü yaşatmak, dünyaya duyurmak ve Kars’ın Kafkasya’nın kültür başkenti olması adına böyle bir düşüncemiz var. Kars’ın hepsi bizim kardeşimiz kesinlikle bir ayrım yapmıyoruz. Buradaki Azeri de, Kürt de, Laz da hepsi bizim kardeşimiz ama Karapapak yaşayan bir Kafkas kültürü ve bu kültürü yaşatmak adına bunu planladık, bir de Kars’ı bu kültürün merkezi yapmak istiyoruz. Burada bir kültür merkezi, kültür müzesi kurma düşüncemiz var. Bu anlamda yönetim kurulumuzda yer alan çok değerli iş adamlarımız elini taşın altına koymaya hazırlar.”
“120 KİŞİLİK YÖNETİM KADROSU OLAN DEV BİR AİLEYİZ”
Birlik olarak geniş bir kadroya sahip olduklarını kaydeden Türksoy; “Biz söylediğimizi yaparız. Bazıları gelirler, konuşurlar, atarlar, tutarlar ama arkası gelmemiştir. Biz Allah’ın izniyle söylediklerimizi yapacak güçte bir kadroya sahibiz. 120 kişilik bir yönetim kadromuz var. Bu kadroda istişare konseyi, gençlik konseyi, kadınlar konseyi gibi birçok dalı olan gönül birliği yapmış güçlü bir kadroya sahibiz. Biz bunu Kars’ta bir hizmete dönüştürme mücadelesi içerisindeyiz. Karapapaklar sadece Kars’ta değil, Türkiye’nin birçok yerinde var ve biz Kars’ı bu anlamda merkez yapıp, devletimizin bilgisi dahilinde bu merkezi halkımızla buluşturmak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
KARAPAPAK TÜRKLERİNİN TARİHİ İÇİN KİTAP HAZIRLANIYOR
Dünya Karapapak Türkleri Birliği Genel Sekreter Selahattin Turan “Bizi kabul etme nezaketi gösterdiğiniz için minnettarlığımızı sunuyoruz. Serhat şehrimize geldiğimizde devletin şefkat yüzünü gösteren güler yüzlü bir devlet adamıyla karşılaştığımız için ayrıca teşekkür ediyoruz.” derken,
İstanbul’da düzenlenen Karapapaklar Kurultayı’na katıldıktan sonra yönetim kurulunda yer almaya karar veren Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bölüm Başkanı Prof. Refik İmrani de “Ben sadece müzik tarihi değil, eski Türk müzik tarihi üzerinde çalışma yapıyorum. Bu ekibin çalışmalarına şahit olan birisi olarak artık yeni çalışmalar yapmaya karar verdim ve Dünya Karapapak Türkleri’nin çok eski döneme dayanan kültür tarihi araştırması yaparak kitaba dönüştürme çalışmaları yürütüyorum. İnşallah bunu tamamlayınca insanların hizmetine sunacağım.” diye konuştu.
“KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİN PEŞİNDEN KOŞTURUYORUZ”
Yönetim Kurulu’nda yer alan isimlerden 1 Kasım 2015 seçimleri Milliyetçi Hareket Partisi Kars 1. Sıra Adayı İş adamı, Kars Ardahan Iğdır Vakfı 2. başkanı Erkan Koçali ise; “İstanbul’da yaşıyorum ama aslen Arpaçaylıyım. Çocukluğum burada geçti 10 yıldır, Kars Ardahan Iğdır Vakfı 2. Başkanı olarak görev yapıyorum. Son dönemlerde bu birliğimizle beraber kültürel anlamdaki değerlerimizin peşinden koşturuyoruz. İnşallah Karsımıza, ülkemize güzel hizmetler yapmayı planlıyoruz.” dedi.
“KARS’IN DENGELERİ KORUMAYI BAŞARMIŞ OLMASI MUTLULUK VERİCİ”
Kars’ın birçok etnik kökeni içinde barındırdığını ve bu zenginliği dengelemeyi başardığını kaydeden Kars Valisi Rahmi Doğan da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Karapapakların her zaman devletin ve milletin yanında yer aldıklarının hatırlatmasını yaparak, Kars’ın içerisinde barındırdığı etnik yapının aynı zamanda bir denge oluşturduğuna dikkat çekti. Vali Doğan, “Kars’ın içerisinde bulunan etnik kökenlerin oluşturduğu denge gerçekten çok güzel. Bir tarafın yoğunluğu dışında birçok etnik kökenin oluşturduğu denge ahengini korumaya yönelik çalışma içerisinde olacağız. Şu anda bizim Ağustos ayı için herhangi bir programımız yok gibi bu anlamda sizin düşündüğünüz bu organizasyon için detayları konuşarak hayata geçirebiliriz.” Diyerek birliğin Kars’taki girişimlerine destek vereceğini belitti.
KARPAT olarak Kars Valisi Günay Özdemir’e günün anısına Vali Doğan’ın ismi yazılı işlemeli porselen tabak ve Karapapak Türkleri ile özdeşleşmiş kalpak hediye edildi. Ziyaret, hatıra fotoğrafı ile sona erdi.