19-21 Şubat tarihleri arasında Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Ahmet Fethi Paşa Salonu’nda düzenlenen programa kavak ve çam ağaçlarının kovuklarında organik bal üretimi yapan Kars’ın Susuz İlçesi’ne bağlı Doyumlu Köyü’nde arıcılık yapan Ressam, Heykeltıraş ve Arı Yetiştiricisi Yücel Üzeyir de katıldı.
Kars İli Arı Yetiştiriciler Birliği adına programda yer alan Üzeyir, Kars’ın organik balının özelliklerini sergiledi. Katılımcılar tarafından büyük beğeni toplayan Kars balının üretimi esnasında arıların faydalandığı çiçek türlerinden de bahsedildi.
Düzenlenen organizasyonda; Bal üreticilerinin zor doğa şartlarında bin zahmet ile ürettiği bala sahip çıkmak, üretici ile tüketici arasındaki yanlış bilgi aktarımı ve sahteciliğin önüne geçmek, bala olan güvenin tekrardan kazanılması ve güven içerisinde bal tüketiminin sağlanması amaçlandı.
Öte yandan programda; Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği güvencesi ile Türkiye’nin dört bir yanında birliklerin ürettikleri bölgesel ballar ve arı ürünlerinin yasal koşullarda satışının yapılacağı hatırlatıldı. Bunun dışında olan üreticilerin satış noktalarının T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetim altında tutularak, teşhir edilmiş olanların ve izni olmayanların satış yapamayacağı da kaydedildi.
Fuarda; Ressam- Heykeltraş Yücel Üzeyir tarafından 460 yıllık çam ağacından yapılan 7 metre yüksekliğindeki ’Kafkas Arı Heykeli’de büyük ilgi gördü. ‘Kafkas Arı Heykeli’ içindeki kovana yerleşen arılar 5 kilo bal vermişti. Katılımcılara ‘Kafkas Arı Heykeli’ ve Kars balının özelliklerinden bahseden Yücel Üzeyir, desteklerinden dolayı Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA)’ya da teşekkür etti. Son olarak Kars balının tanıtımında fuarda yer alan Susuz Meslek Yüksekokulu Müdürü Yar. Doc. Dr. Kadir Önk de Kars balını ve Kafkas arısının önemini ve üretim şekillerini anlattı.