Kars Belediyesi çalışıyor

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Hayati Çelenk, düzenledikleri ortak basın toplantısında Kars’a 24 saat kesintisiz verilecek sağlıklı suyun 15 Temmuz günü saat: 11.59’da musluklardan akıtılacağını söylediler.

Bunun için gece-gündüz çalıştıklarını ifade eden DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk, söz verilen gün ve saatte suyun akmaması durumunda basın karşısına geçip halktan özür dileyeceklerini söyledi.

DSİ Konukevi’ndeki toplantıya Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk, DSİ Müdür yardımcıları Ali Naci Kösalı, Sait Peker, Şube Müdürü Serdar Kotan ile görsel ve yazılı basın temsilcileri katıldı.

180 KONUTUN YAPIMINA BAŞLANIYOR

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, ilk olarak Bayrampaşa ve Atatürk mahallelerinde yapılacak olan Kentsel Dönüşüm Projesine değindi ve, “Bayrampaşa ve Atatürk mahallerinin her türlü alt yapı çalışmaları yapılmış ihale aşaması kalmıştı. 702 konut yapılacak ve 180 hak sahibi evlerinden çıkacak. Geçen hafta ihalesi yapıldı. Temmuz ayının 20’sine kadar 180 konutun yapımı için evleri kaldırmış olacağız. 782 konut birinci etapta yapılacak. 180 aile çıkıyor ama ev bulup bulamadıkları yönünde tartışmalar yaşanıyor. Ama bu yapıldıktan sonra o sorunda ortan kalkmış olacak. Bunlara başladıktan sonra çalışmalar hızlandırılacak. Bu bölgenin yenden imar projesi, jeolojik etüdü de başlayacak. Hak sahipliği noktasında, imar planıyla konutların ne kadar yapılacağı, nereye yerleştirileceği belirlenecek. Böylelikle bu aradaki süreç değerlendirilmiş olacak ve bir yandan bizler 180 konut yapımını sürdürürken diğer yandan da yapılacak olan konuklar için fizibilite çalışmalarına ağırlık verilecek. Bir kısmını biz, bir kısmını da TOKİ kira parası desteği verecek. Fevzi Çakmak Mahallesi de 9 mahallenin içinde. Kaleiçi mahallesinin bir kısmı atlanacak. Kaleiçi’nde en fazla dubleks evler yapılabilir şeklinde. Projede tarihi dokuya uygun taştan evler yapılması öngörülüyor. Sonuçta Bayrampaşa ve Atatürk Mahalleleri tamamladıktan sonra Kaleci ve öyle devam edecek. Birinci etaba başladıktan sonra arkasından ikinci etaba geçilecek. Bu da 2 yılı bulur.” dedi.

GALERECİLER SİTELERİNE TAŞINDI

Oto galerilerin 30 Mayıs’ta itibariyle Digor yolu üzerindeki Galericiler Sitesi’ne taşındıklarını da belirten Başkan Bozkuş, “Galericilere 30 Mayıs’a kadar süre vermiştik. Traktör ve oto üzerine iş yapan galericiler ciddi anlamda kentte kaldırımları işgal ediyorlardı. Bunların kendilerine ait yerleri vardı ama alt yapıda eksiklik vardı. Su ve kanalizasyon ile çevre düzenlemesi eksiklikleri giderildikten sonra 30 Mayıs’tan sonra hepsini mühürledik. Dün de iki işyeri mühürlendi. Genel anlamda şeniden taşındılar. Özellikle esnafın ciddi şikayetlerine neden oluyordu, vatandaşları şikayet ediyordu basında da yer alıyordu.” diye konuştu.

ŞEHİR İÇİ ANA ARTERLERDE ASFALT ATIMI BU YIL TAMAMLANACAK

Başkan Bozkuş, şehir içindeki ana arterlerde bu yıl içinde asfalt atımının tamamlanacağını da duyurarak, “Yollar konusunda geçen yıl 10 kilometrelik asfaltta 45 santim kazı yapıldı. Bu senede de hasar gören yerler giderildikten sonra son tabaka asfaltı atıyoruz. Karadağ, Faikbey, Atatürk caddelerindeyiz. Halitpaşa, Cumhuriyet Caddesi ve meydanı, İnönü caddesinde de son kat asfaltı atılacak. Şehit Yusuf Bey Caddesi, Tugay Komutanlığı konutundan Namık Kemal İlköğretim Okulu’na kadar devam edilecek. Halitpaşa Erdağı Petrolün oradan Cumhuriyet Caddesine bağlayacağız. Ordu Caddesini de yapacağız ve meydana kadar inecek. GAMP Caddesi asfaltlanacak. Eski Hastane arası da yapılacak. 1 No’lu Sağlık Ocağı’nın oradan Faikbey Caddesi ve Valilik ön kısmı, stadyumun ön kısmı ve Kültür Müdürlüğü’nün ön kısmı yapılacak. Şehir merkezinde genel anlamda asfaltsız yer bırakmayacağız. Faikbey Caddesinin altından yapılacak ve Cumhuriyet caddesin bağlayan ana arterlerde ciddi bir problem kalmamış olacak.” diye konuştu.

BELEDİYE MEVCUT BİNASI SATILACAK

Kars Belediyesi mevcut binasının eski yerine taşınmasıyla birlikte satılacağını anlatan Bozkuş, “2012 yılı içinde Belediye binasının kaba inşaatı bitecek. Kışın içeride çalışmalar yapılacak. Tesisatlar yapılacak. Seneye bu zamanlar teslim almış olacağız. Şu anki Belediye binası da satılacak. Bugün-yarın bu kadar alınır ve satışı yapılır. Bütün servisler yeni belediye de olacak. Dört bölümden meydana geliyor. Mevut olan binanın restorasyonu yapılacak. Biraz çekindiğimiz nokta var bazı yerler çatlamış. Duvar desteklenirse içine hemen girilip restorasyonu yapılacak.” dedi.

DSİ İLE BİRLİKTE YÜRÜTÜLEN PROJELER

DSİ birlikte yürütülen projelerin de önemli olduğunu vurgulayan Bozkuş, “Kanalların yeniden ıslah edilmesi çalışmalarında Bülbül Deresinin 800 metrelik kısmı ıslah edildi. Bu sene ters istikamette Mesut Yılmaz Parkı istikametinden da başlanacak. İhalesi yapıldı ve şu an imza aşamasında.

HERKES SUYUNU YATIRACAK

Kentte 20 saat kesintisiz ve sağlıklı su verilmesi için var güçleriyle çalıştıklarını, alt yapı eksikliklerini giderdiklerini, hatta şu anda uyun zaman zaman verilip denendiğini ve borulardaki havanın alındığını da kaydeden Başkan Bozkuş, “Şu ana kadar şehrimize 24 saat su veremediğimiz için vatandaşa da suyunu kesemiyorduk. Sitemleri oluyordu. Şimdi o sorunlar ortadan kalkacak. Su İşleri Müdürlüğü ikiye bölündü. İşletmeler ve İştiraklar şube Müdürlüğü olarak hizmet verecek. Tahakkuk ve tahsilat işlerine bakacaklar. Temmuz’un ilk haftasında kesime çıkacaklar. Sayaçlar incelendi ve tespitleri yapıldı. Elimizde büyüt bilgiler güncelleşti. Borçlar çıkarıldı. Birinci etapta 300 TL ve üzeri bütün abonelerin borcunu yatırmayanların hepsinin suları mühürlenecek ve kesilecek. Ekip oluşturuldu emniyete yazı yazıldı ve kesime başlanacak. Herkes suyunu yatıracak. Belediyenin en önemli gelirlerinden birisi de su. Taksitlendirme 6 eşitte yapılacak. Bu konuda yardımcı olunacak. Fiyatları da 2 yıldır yükseltmedik. Resmi kurumlarda yurtlarda, bankalarda ciddi anlamda rakamlar yüksekti onları da düşürdük. Mesken abonelerinde 2 yıldır su fiyatları artırılmadı. 24 saat verdikten sonra haklı olarak su tahsilâtını da sağlayacağız. Gelirimizin artması lazım.” şeklinde konuştu.

SUYUN MUSLUKLARDAN AKIŞ TARİHİ: 15 TEMMUZ SAAT: 11.59

Temmuz ayı içinde Kars halkının beklediği önemli bir konunun da 24 saat içilebilir sağlıklı su olduğunu hatırlatan Bozkuş, “Bizim amacımız Kars halkının problemi olmayan suya kavuşmasıdır. İsale hattı tamamlandı. Yani sadece arıtma tesisinde eksiğimiz vardı bu da Temmuz ayı içinde giderilecek. İsale hattından cazibe olarak su akıtıldı. Kesin kabulü yapılacağı için denemeler yapılıyor. Arkasından na da haktın kesin kabulü yapılacak. Arıtma Tesisi 1 Temmuz itibariyle enerji konusunda abone olduk. Tesislere enerji verildi. Tesisler arası panolardaki elektrik bağlantıları yapıldıktan sonra testler yapılacak. 15 Temmuz günü saat 11.59’da da su verilecek.” Açıklamasını yaptı.

AHIRLAR ŞEHİR DIŞINA ALINIYOR

Ahır konusunda da gazetecilerin sorularını cevaplayan Başkan Bozkuş, “Ahır konusuyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Artık Sanayi Ticaret Bakanlığı tamamıyla kendi sorumluluğunda olan OSB’leri Tarım Bakanlığına devretti. Yer tahsis edilmiş, ÇED raporu hazarı, jeolojik etüt ile imar planına çıkıldı. Altyapıyla ilgili projelerin ihalesi yapılacak. Bunları da Tarım Bakanlığı karşılıyor. İmar planı yapılırken parsel çalışmaları da tamamlanacak. Karadağ’ın arka kısmında 180 hektar var ve 5 bin metrekare arsa vereceğiz. Burada amaç herkese parselleri dağıtıldıktan sonra kırsal kalkınma desteği ile yüzde 50’si hibe olmuş olacak. 850 ahır var ve bunların 350’si taşınmayı kabul ediyorlar. 5 bin büyük, 5 bin küçükbaş hayvan var. Ama bu yıl bu sayılarda da azalma oldu. Bu da TOKİ’nin girmesi ve bu çalışmaların devam etmesiyle bu işin merkezde yapılmayacağın kabul ediyorlar. Bayrampaşa’dan Atatürk Mahallesinden geldiler biz net söyledik. Her şeyin bedeli var. Vatandaşın ekmeğinin önünü kesmek istemiyoruz ama şehirde de hayvancılık yapılmaz.” diye konuştu.

TEZEK SORUNU

Bozkuş arlıca, “Bülbül Mahallesinde, Örnek mahallesinde hata şehir merkezi birkaç bölümde tezekler var. Bunlarla ilgili de yavaş yavaş düzenlemeler yapılıyor. Kentsel dönüşme yerinde yapılıp teslim edilecek.” dedi.

TRAFİK PROJESİ

Trafik sorunları ve yapılan iyileştirme çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Bozkuş, şöyle konuştu:

“Şehrin trafik projesi çıktı. Faikbey Caddesinde saatte 950, İnönü Caddesinde bin 250, Cumhuriyet Caddesinde 250 araç geçiyor. Hangi noktalar tek hangileri çift yön olacak bunlar belirlendi. Yapılan istatistiklerde Kazımpaşa ve Fiaikbey çift yön olunca kavşaklarda 13 kaza birden olabiliyor. İkisi de tek yön olunca kaza sayısı 3’e iniyor. Böyle bir bilimsel çalışma yapıldı ve proje hazırlandı. Şeritleri de çekeceğiz. Işıklar zaten tamamlandı. Dörtyol olunca 20’şer aniye süre konuldu. Bu süre normal. Bu anda Fakbiy Caddesinin bir çok yerinde dörtyol kavşağı var. Problem bu. Ara mesafeler kısa ama dört yoldan kaynaklanıyor. İnönü ve Faikbey araç trafiğinin yoğun olduğu caddeler onun için projeler hazırlandı. Köprü girişinden Cumhuriyet caddesinden giriş olacak. Faikbey çıkış olacak. Ana arter böyle olacak. Cumhuriyet Caddesi, Şehitlik, Müze Müdürlüğü’nün oradan Faikbey Caddesinden geri dönüp İnönü Caddesinden çıkacak. Halitpaşa asfaltı atıldıktan sonra Paşaçayır’a da oradan geçiş vereceğiz. Küçük sanayi sitesi, Paşaçayırı, Yurtlar, Veteriner Fakültesi, Çimento tarafı köprüden geçecek. Karayolları ile yapılan protokol ile bu sene oralarda sıcak asfalt olacak. Ali Gaffar Okkan Bulvarında bu çalışma başladı. Alt geçit yapılacak ve Eski Otogara giden yol tamamlanacak. Çift-tek yön olunca sorunlar çözülecek. Vatandaş artık belli bir saati geçince çekiciyle birlikte o araç oradan kaldırılacak. Parklar ise ücretlendirilecek.”

YIKILAN ATATÜRK İŞ HANININ YERİ YEŞİL ALAN OLUYOR

Bozkuş, yıkılan Atatürk İşhanının yerinin ise yeliş alan olacağını ifade ederek, “Atatürk İşhanının sökülen yerinin park olması için yazı yazdık. Özel İdareye gönderdik. Konut halinde mesken varken geçmişte yeşil alan olarak Meclisten karar alınmış ama üzerinde bir yapı olunca o kadar bozuluyor. Arsa olduktan sonra yeşil alan olarak park halinde yapılması halinde mahkeme bozamıyor. O engel kalktı ve üzerinde yapı yok. Bizde İl Genel Meclisine yazı yazdık. Oranın yeşil alan yapılması için çaba harcıyoruz. Hazır fırsat Kars için orası bir açık akciğerdir. Bunu böyle değerlendirmek istiyoruz. Altını otopark üstünü de yeşil alan yapmayı planlıyoruz. Eski Hastanenin yeri ise Milli Emlak Genel Müdürlüğüne yazdık. Oranın sadece mevcut yapının kalkıp park olarak Fethiye Camisine devrini sağlayacağız. Herkese açık bir park olacak, duvarda kalkacak ve kültürel varlık olan Fethiye Camisine katacağız. Kültür varlığının etrafının açılmasını istiyoruz. Trafo binası da, hastanede kalkınca etrafı tamamıyla açılmış bir yer olacak. Mili Emlak Genel Müdürlüğü para istedi. Orada alkol, uyuşturucu alanların olduğunu söyledik hatta ‘Sizin bize para vermeniz gerek ki biz orayı kaldıralım.’ dedik. Dikkatleri bu yöne çektik. Amaç o meydanın genişlemesi ve şehre soluk getirmesidir. Ayrıca, Eski hastane bölgesi ve yıkılan Atatürk İşhanı bölgesinde umumi WC’ler yapılacak.”

STADYUM YAPILACAK

Bozkuş stadyum ile ilgili de, “58 bin metrekare stadyum yapılacak. Kars-Erzurum istikametindeki petrolün arka kısmındaki alana stadyum yapılacak. Mevcut stadın yeri de 3-4 bin metrekare kısmı alana katılacak. Geri kalan kısma da iş merkezi yapılacak. Yurt sorununun çözülmesi içinde konutlar yapılacak. Altyapıya önem vermemiz insan sağılığı ve geleceği içindir. Bu şehri altından bile yapsanız insanları sağlıklı değilse önemli değildir. Bugüne kadar çeşmeden akan hiçbir su içmedim. Hep kaynatarak su kullardık veya hazır su şaşal satın aldık.”

DSİ’YE TEŞEKKÜR

DSİ Bölge Müdürü ve personeline de teşekkür eden Başkan Bozkuş, şunları söyledi:

“DSİ’nin ilimizde olması büyük bir avantajdır. Şevkle, zevkle DSİ’nin her türlü işlerinde Kars’ın çehresinin değişeceğine inanıyorum. Şimdiye kadar DSİ halktan kopuk bir yapı içinde görünse de bir isale hattıyla, arıtma tesisi, derelerin ıslahıyla gündeme geldi. Kars’ın gelişmesine katkı sunmayla daha da gündeme geldi. Böylelikle hayvancılıkta gelişecektir. Çok önemli katkılar sağlayacak projelerin hayata geçmesi için DS var gücüyle çalışıyor. Talep ve isteklerde önemli. Bizlerin de o taleplerde bulunmamız gerek. Bölge müdürüne ve ekibine de teşekkür ediyorum. Projelerin hayata geçirmede çok istekliler ve cesaretliler. Bir eksiklikte bizden kaynaklanmış Kars’tan kaynaklı eksiklik var. Projeleri gündeme getirdiğimizde hiç olumsuz bakılmadı. Her Ankara’ya gittiğimde DSİ’ye uğruyorum. DSİ ile bölgeye bir şeyler yapmak istiyoruz. Kendi yetki alanları konusunda sağlıklı talepleriniz olursa hemen yardımcı oluyorlar. Herkesin rutin olarak kabul ettiği projeler var. Siz talep ederseniz onlarda geri dönüp o işlere bakıyorlar. Geçmişten kaynaklanan sorunlar bizden kaynaklanıyor. Karayolları Bölge Müdürlüğü ile de 20 milyon TL’lik protokol yaptık. Bugün itibariyle başladı. Yani izin talebiniz ve isteğiniz olmalı. Kars Çayı ıslah projesinde de debinin belli düzeye getirilmesi noktasında DSİ her zaman bize yardımcı olacağını ifade etti. DSİ kendisini bugüne kadar ifade edememiş anlatamamış. Şimdi DSİ imkan ve olanakları çok çok iyi. İlimizde bölge olması da bize büyük katkı sağlayacaktır.”

DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ HAYATİ ÇELENK: 15 TEMMUZ GÜNÜ VERDİĞİMİZ SÜREDEN BİR SANİYE SONRA BİLE SUYU VERSEK HALKIIZDAN ÖZÜR DİLEYECEĞİZ

DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk de, “DSİ Türkiye’nin güçlü ve büyük yatırımcı kuruluşlarındandır. 26 bölgede çalışıyor. Bunlardan 24. Bölge Müdürlüğü Kars, Ardahan ve Iğdır illeri kapsayan bölgeyiz. Kars için önemli bir nokta arıtma tesisi inşaatıdır. Allah’ın izniyle 15 Temmuz’dan önce saat 11.59’dan önce Kars’a içilebilir temiz su vereceğiz. Bir dakika bile geçse tüm Kars halkından özür dileceğiz. Bakanımızın talimatıdır bu. Öncesinden suyu vermeyi hedefliyoruz. Her hani bir aksilik yok. Bir arıza veya beklenmedik nedenden dolayı da olsa o zaman özür dileyeceğiz. İnşallah özür dileme durumunda kalmayız. Arıtma tesisinde bizin çevresel düzenleme olarak çalışmalarımız devam ediyor. Kars’taki filtre yapısının yanındaki açık havuzların üzerinin kapatılmasına karar verildi. 2 ay süreç alacak. Bu sonradan çıkan işti çünkü. Geçen hafta itibariyle isale hattına suyu verdik. Aşama aşama su veriliyor. Borulardaki havalar alınıyor. Bu da titizlik isteyen bir iş. Hatta su var. Arıtma tesisine de su verildi. Pazartesi günü Almanya’dan aldığımız ekipmanlarla ilgili arkadaşlarımız gelecek. Denenerek etap etap çalışılacak ve 15 Temmuz’dan önce su verilecek. Belediyenin Borluk kaynaklarının isale hattının AÇB boru nedeniyle hattın yenilenme talebi var. Ön görüşmeler yapıldı. Onun yenilenmesi konusu var. Genel müdürlüğe gönderildi. Ayrıca orada değerlendirecek. O hattın yenilenmesi gerek.” dedi.

DSİ ÇALIŞIYOR

DSİ’nin Kars’ta önemli çalışmalar yaptığına da değinen Çelenk, “Bu arada DSİ için şu anda Kars’ta en önemli konu arıtmadır. Ancak bizim sulama projelerimizde mevcut. Şu anda inşaatı devam Kars Barajı var. Bunların uzun sürelerde bitirilmesi artık tarihe karıştı. Kısa sürede burası bitirilecek. Ödenek problemi yok. 16.5 trilyon ödenek var. Sınırsız ödememiz var. 470 bin dönüm arazinin basınçlı şebeke ile sulaması sağlanacak. İhtiyacı olan çiftçi vanasını açacak ve basınçlı suyla arazisini sulayacak ve su tasarrufu da sağlanmış olacak. Kars Barajında 25 kilometrelik bir hattımız vardı açık kanaldı ancak kanalların açık olması sorun oluyordu. Genel Müdürlük desteği ile bu kanalları basınçlı borlu şebeke haline dönüştürdük. Barajdan alacağı suyu kanala getirecek. 320 santim çapında borular olacak. Kars’ın içine 2 bin TIR büyük borular girecek. 470 bin dönem arazi sulanacak. Sulanma alanlarının erişmesi sıkıntı değil. Hızlı bir şekilde ilerlemesi mümkün. Birçok naktaya aynı anda girip, kazıp boruyu döşüyorsunuz. Arpaçay ve Selim sulama alanları da devam ediyor. Enerji üretecek bir baraj olacak. ‘Kars için ne yapabiliriz’ bunu düşündük. Münferit olarak taşkınla ilgili dilekçeler geliyor. Hepsini tek bir kalemde inceledik. Kars Çayı havzası yan kolları taşkın master planı adı altında ihale yaptık. 250 köy incelenecek. 110 köy projeleriyle hazırlanacak. İhale süresi devam ediyor. İnşallah bittiği zaman taşkını Kars’ta konuşmayacağız.” ifadesini kullandı.

TAŞKINLAR ÖNLENİYOR

Çelenk, taşkınlarla ilgili de şunları söyledi:

“Şehir içinde de halkı taşkından korumak DSİ’nin asli görevlerindendir. Taşkının geri dönüşü yoktur. Bülbül deresiyle ilgili önümüzdeki hafta içinde sözleşmesi imzalanacak. 750 metrelik kısmını bu sene hava koşulları müsaade ederse 1000 metreye kadar çıkarılacak. Bayrampaşa dereleri de gündemde. Kars Çayı ile ilgili rekreasyon amaçlı güzel bir şekilde yapılacak. Çayın iç kısmı için proje hazırlıkları başladı. Tamamlanınca ihalesi yapılacak. Kanalizasyondan da koruyarak şekilde Belediye ile ortak çalışacağız. Birde Alabalık sulaması var. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Mücavir alan çalışmasının sonuçlanmasını bekliyoruz. ‘Alabalık Barajı niye inşa ediyorsunuz’ denilebilir. Alanları sulayacak projedir bu. Bunun mühendislik işlemleri ihale edilecek. Haklımız sulamaya pek yatkın değil. Basınçlı sulama olacağı için çayırlar bile sulansa yeter. Yem bitkileri ve diğer ürünlerle gelir seviyesinin artması hedefimizdir. Alabalık Barajının bir amacı da Kars Çayı’nı taşkın etkilerlinden korumaktır. Onun için Kars Çayının taşkın etkilerinin azaltılması gerek: Çayın tabanı da iyileştireceğiz: Çay kendini temizleyecek. Duvarları komple yenileyeceğiz. Belediye kanalizasyon hattını duvar arasından geçirecek ve kanalizasyonun çaya dökülmesini önleyecek. Kağızmanla ilgili çalışmamız var. Kağızman’da 40 bin dönüm arazinin suyunu karşılayacak Kötek Çayı üzerinde baraj planlıyoruz. İhale süreci devam ediyor. Şu anda Türkiye’de ciddi bir atılım var ve mühendislik hizmetlerini yaptıracak firma bulmakta zorlanıyoruz. En az üç firma katılmalı çünkü. Şu anda böyle bir sorun yok ve firmalardan talep var. Kağızman sulamasında enerji de var. Enerji kısmını özel sektöre vererek enerji üretmelerini sağlayacağız.”

KARS BARAJI İSTİMLAK ÖDEMELERİ YAPILIYOR

Çelenk, Kars Barajıyla ilgili istimlak ödemelerinin yapıldığını da ifade ederek, şöyle konuştu:

“Kars Barajı istimlak ödemelerini yapıyoruz. Vatandaş arazi bedelleri iyi olmasına rağmen mahkemeye gidip daha yüksek bedel alma düşünceleri var. Ama ben inanıyorum ki mahkemeden çıkacak sonuca vatandaşlar üzülebilir. Daha düşük bedelle kamulaştırabiliriz. Bizim belirlediğimiz değer sınırımıza bir km kadar metrekaresi 80 kuruşa satılan yere 3 lira değer verdik. Vatandaşlar bazı kişilere aldanmasınlar. Gelsinler hemen paralarını ödeyelim. Vatandaş geldikte biz kamulaştırma işlemini yapıyoruz. Bazı vatandaşlar daha yüksek bedel akıllarında arsa bunu mahkeme sürecine intikal ettirecekler. Bu çalışmaları geciktirmeyecek. 30 Ekim 2013 yılında Kars barajı tamamlanmış olacak. 2011 Haziran ayında başladı ve ortalama 2.5 senede bitirilmesiyle rekor bir çalışma olmuş olacak: bitince de peyler pey sulama işlemleri de başlayacak. 75 b.in metreküp 2 bin konutluk betan imalatı yapılacak. Oranın Kars’a da iklim açısından da katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bir çok yerde iklimde biraz daha güzel gelişmeler olduğu gerçeği ortadadır. Iğdır sulaması için arı bir depolama da olacak. Fazla olan Suyu Arpaçay ulamasıyla Iğdır ovasına aktaracağız. Su hayat demektir. Susuz hayat olmuyor onun için görevimizin önemini iyi biliyoruz: İnşallah her şey güzel olur.

PROJELERİMİZ TAMAMLANACAK

Çelenk, “Biz buraya süre doldurmaya gelmedik” diyerek çalışmaya ve hizmet etmeye geldiklerini vurguladı ve, “Projeler bitene kadar da buradayız. Süresel olarak bütün imkanlarımızı kullanacağız ve b.u kente hizmet edeceğiz. Sorunları gördük, bir projeyi üretebilmek için sizi cesaretlendirecek en önemli unsur parasal unsurdur. Şu anda da bu sorun yoktur ve sınırsız ödeneğimiz var. Kars çayının tabanını da kaplayacağız. 2-3 yıl önce ekonomik nedenlerden bunu söyleyemezdik. Ama şu anda bunu söyleyebiliyoruz. Halka en iyisiniz nasıl veririz bunu hayata geçireceğiz. Bülbül deresinin ıslahı konusunda da başkanımız bize ısrarcı oldu ve çalışma yaptık. Mevcut imalatların hepsini yok sayarak yeniden bir imalat yapacağız. Göze hitap eden menfezleri bile yenden imal edeceğiz. Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz. Yeni projeler üreteceğiz ve kendimizi daha iyi göstereceğiz. Bülbül deresinin 8 metre genişliğinde olması gerekiyor. Derenin yanlarında yol olsun. O dere ana arter olduğu zaman değeri iki kat artacaktır. Vatandaşların da bu konuda destek bekliyoruz. Mülkiyet açısından bize destek vermelerini istiyoruz.” diye konuştu.

ESTETİK 3E’NİN BAŞINA GELDİ

Çelenk, konuşmasını şöyle tamamladı:

“10 ay oldu göreve başlayalı. Üniversite Kars Çayı ıslah edilmiş. Hani projeyi daha ekonomik şekilde nasıl hayata geçilebiliriz. Kars çayının taşkın problemi yok şu anda. Ekonomik problemimiz düzeldiği için yatırımlarda sorunumuz yok. 3E vardı. Ekonomik, Emniyet ve Estetik. Şimdi ise Estetik, Emniyet Ekonomik oldu yani ters oldu. Bakanımızın bize belirlediği hedef budur. Önceden Ekonomi yoktu ama şimdi var ve 3E’nin en sonuna Ekonomi gitti en başa da Estetik geldi. Estetik yapılan kazandırmaya amaçlıyoruz. Kars Çayı’nda da aynısını yapacağız. Eski duvarları yıkıp yerine yeni duvarlar yapacağız ve estetik oluşturacağız. Sağlı sollu yürüyüş yollarının olmasını da sağlayacağız. Çünkü fiziki koşullarda çok önemlidir. Mele fiziki yapılar oluşturmaktır. Geçen sene 14 istifa oldu. Memuriyetten istifalar oldu bunlar tayin değil. Bir iş yapabilmeniz için sizin alt kadronuz olması gerekir. Serdar Bey ve Ali Bey uzun yıllardır burada çalışan arkadaşlarımız. 2008 yılından bu yana çalışıyorlar. Ben onlara sizin huzurunuzda teşekkür ediyoruz. Buradaki sorunları çözebilmek için alt kadronun da kalıcı olması gerek. Personelin burada kalıcı olmasını sağlamak gerekiyor. 10 ay önce Kars’a geldiğimde yollar bozuktu. Şimdi iyi bu konuda başkanımıza teşekkür ediyorum.”