Kars Fen Lisesi Bilim Fuarı açıldı

Her yıl TÜBİTAK tarafından okullarda düzenlenen bilim yarışmalarına 63 projeyle katılan Kars Fen Lisesi’nin hazırladığı projelerin açılışı düzenlenen tanıtım töreniyle yapıldı.

Fen Lisesi Spor salonunda düzenlenen bilim fuarı açılışına İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Kars Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Çitil, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Arda Soner Tatlı, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Gürsel Polat, Kars Fen Lisesi Müdürü Müseyip Arslanbenzer, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Program; saygı duruşu istiklal marşının okunmasının ardından Fen Lisesi folklor ekibinin gösterisi ile başladı.

Açılışın ardından fuara katılanlar öğrencilerden hazırladıkları projeler hakkında bilgi aldılar. Kars İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, “3 yıldır TÜBİTAK 4006 bilim fuarı diye bir fuar başlattı. Okullar arasında bir proje yarışması başlattı. İlimizde de her yıl sayı arttırılarak TÜBİTAK’a proje hazırlığı yapılarak öğrenciler tarafından gönderildi. TÜBİTAK için bu yıl ilimizde 20 okulumuz çeşitli projelerle müracaat ettiler. Proje yapıp gönderen her okula TÜBİTAK 5 bin TL bilimsel destek veriyor. Bizim Fen Lisemizde tabi proje yapan okullarımız arasında gördüğünüz gibi her öğrencimiz sınıf seviyesinde her öğrencimiz kendisine güzel bir konu seçmiş ve güzel bir proje hazırlamış. Ben öğrencilerimizin daha da ileride bu projeler konusunda başarılı çalışmalar sergileyeceğine inanıyorum ve hepsine başarılar diliyorum, hayırlı olsun.” dedi.

Kars Fen Lisesi Müdürü Müseyip Arslanbenzer de, “TÜBİTAK yıllardır orta öğretim kurumları arasında bu yarışmaları düzenlemekte. Okulumuz her geçen yıl artan sayıyla TÜBİTAK proje yarışmalarına katılıyor. Geçen yıl TÜBİTAK yarışmasına 38 projeyle katıldık. Bu yıl ise 63 projeyle katılıyoruz. Geçen yıl ki öğrencilerimizden iki öğrencimiz bölge ikincisi olmuştu, bir öğrencimizde bölge birincisi oldu. Ankara’da Kars’ı temsilen yarışmaya gitti. Bu yıl maalesef 63 projeden bölgede derece yapan projemiz olmadı. Ama ilimizde Kars Cumhuriyet Lisesi ve Arpaçay Lisesinden projeler gitmişti ama en azından yarışma için biz bu işleri yapmıyoruz. Okulumuzda bilim adamı yetiştirmenin altyapısını oluşturuyoruz. Okulumuzda bu 63 projeye 100 öğrencimiz emek verdi. Kars Kafkas Üniversitemiz bizlere önemli desteklerde bulundu. Özellikle Veteriner Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesinin ciddi katkısını gördük. Buradan onlara da teşekkür ediyorum. Yarışmalar kategorilere göre oluyor. Matematik, Fizik Kimya Biyoloji Coğrafya Sosyoloji Psikoloji bu yılda ilk defa Edebiyat alanında yarışma var. İşte bu yıl edebiyat alanı yeni olduğu için bu dalda projemiz yok. İnşallah gelecek yıllarda edebiyat alanında projelerimiz olacaktır” diye konuştu.

Düzenlenen proje yarışmasında 100 öğrenci tarafından hazırlanan 63 projede birçok ilginç proje yer almakta. Öğrenciler hazırladıkları projeleri şöyle anlattılar:

9 sınıf öğrencisi Altay Arslan, “Projedeki amacımız; pas oluşmadan önce doğal yollarla pasın engellenmesidir. Burada fındık yağını kullandık ve fındık yağından da olumlu sonuç alarak demirlerin bantlı bir halde paslanmadığını gördük. Projemiz önceden Lütertürt taraması bir ay sürdü sonrada paslanma bir hafta sürede oldu yağ çıkarımımız 7 saat sürdü. Burada hegzan kullanıldı ve de sokzelet düzeneğinde yağımız çıktı.”

9 sınıf öğrencisi Aysun Kimakçay, “Ksanta tuzunun sudaki ağır metalleri tutmasını anlatıyoruz ve buradaki amacımız arıtımı sağlamak arıtımda kimyasal yolları denemek. Ve normal şartlarda ksanta tuzu elde edilemiyor elde edilemediği için zaten onu elde ettik. Onu elde ettikten sonra istediğimiz metalleri denedik ve sonuç elde ettik. Olumlu sonuç elde etmiş olduk. Pozitif yan bir yan etki aldık ve böylece suda temizleme olabileceğini görmüş olduk. Bu projemizi 3 ayda hazırladık.” şeklinde konuştu.

10 sınıf öğrencisi Leylanur Yıldırım, “Benim projem sarı yağın kan pıtılaştırması üzerine. Sarı yağda aşırı derecede kalsiyum ve K vitamini var. Kalsiyum ve K vitamini de aşırı derecede kan pıtılaştırmasına sahip ve sarı yağda da aşırı derecede kalsiyum ve K vitamini var. Tam tersi olarak E vitamini ise kanı akışkan hale getirme özelliğine sahip sarı yağda ise E vitamini çok az var. Yani sarı yağ kan pıhtılaştırması etkisine sahip projemizin çalışma süresi bir ay sürdü. Çünkü sarı yağ ve tereyağını Ankara’ya gönderdik analiz yapılması için bu nedenle çalışmam bir ay sürdü.” ifadesini kullandı.

10 sınıf öğrencisi Rabia Şen, “Ben tasarım projesi hazırladım. Bunda da fizik biliminden yararlandım. Projemin adı İnikas. Projemde yansıma kanunlarını kullandım. Projemde bir mekanizma geliştirdim, kanatlı bir mekanizma en iyi yansıtıcı olarak aynayı kullandım. Amacım standart kalitenin altına düşen tasarrufu sağlamak. Günümüzde su tasarrufuna gidilmek için insanların su kullanımı kısıtlanmak isteniyor. Ama ben insanları tasarrufa yönlendirince kısıtlamak istemiyorum ve bu projemle insanlara yardımcı olmak istiyorum. Proje çalışmam Ekim ayında başladı ve Nisan ayında deneylerimi sonlandırmış oldum ve laboratuar ortamında deneylerimi gerçekleştirmiş oldum. Daha sonra mekanizmamı oluşturdum ve sonucu olumlu çıkınca projemin yararlı bir şey olduğunu gördüm.” dedi.

10 sınıf öğrencisi Fatmanur Yazıcı ise şunları söyledi:

“Bizim proje konumuz “Sert İklimin Mert İnsanları” Projemizin amacı sert hava ikliminin ve hava koşullarının insan karakteri ve ruhu hali üzerinde etkisinin olup olmadığını araştırmaktı. İlk önce 17 sorulu anketimizi okulumuzun 85 öğrencisine uyguladık. Daha sonra gerçekten iklimin insan karakteri üzerine ruh hali üzerine etkisinin olduğunu gördük. ‘Sert İklimin İnsanları Mert Olur’ denilmiştir. Yüz yıl önde bizde onun gerçekten doğru olduğunu gördük. Çünkü insanlar bir zaman sonra yaşadığı iklimle mücadele etmeyi öğreniyor ve sert oluyorlar, mücadeleci oluyorlar ama kavgacı olmuyorlar. Aynı zamanda insanların bir şeyleri sevip sevmediğine de iklimin etkisi vardır. Örneğin kış mevsimini sevmeyip yaz mevsimini daha çok seviyorlar. Daha çok o günkü ruhsal durumunu da etkiliyor. Daha çok doğu insanının karamsar ve üzgün olduğunu düşünüyoruz. Ama öyle değil; insanlar bir süre sonra iklimle mücadele etmeyi öğreniyor. Daha sonra öğrendiği için nelerle mücadele etmesi gerektiğini biliyorlar ve mutlu bir ruh halini alıyorlar.”