Kars Gıda Kontrol Laboratuarı

BTK paralelinde Kars Gıda Kontrol Laboratuarı’nın mevcut durumu ve geleceği masaya yatırıldı...

Kars Valisi Ahmet Kara, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü seminer salonunda personelinin de katılımıyla “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı paralelinde Kars ve Kars Gıda Kontrol Laboratuarı’nın Mevcut Durumu ve Geleceği”ni masaya yatırdı.

Sunumda; Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü’nün mevcut durumu ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının hayata geçirilmesiyle Kars’ta yoğunlaşacak olan ticaret hacmi içerisindeki gıda, yem ve suyun denetimi kontrolü ve analizi ele alındı.

Yapılan sunumun ardından Vali Ahmet Kara, laboratuarda incelemelerde bulunarak görevlilerden bilgi aldı.

LABORATUAR’A KATKININ 10 MİLYON TL OLMASI BEKLENİYOR

Ülkemizin dış ticaret hacminin yüzde 30’u gıda ve gıda ile ilgili ürünler olmasına rağmen bu oran yüzde 5’e düşse bile ilk yıl Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattından geçmesi beklenen 3 milyon ton yükün içerisinde 150 bin ton gıda, yem ve su olduğu varsayılırsa laboratuara, yani şehrimize katkısı 10 milyon TL olmasının beklendiği vurgulandı. Bu bağlamda; İl Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü olarak giriş ve çıkışlardaki yığılmayı önlemek, halk sağlığını daha etkin korumak için alınması gereken önlemler Vali Kara tarafından da olumlu karşılandı.

 Sunumda; “Laboratuar, olarak Kars dışında Iğdır, Ağrı, Ardahan, Artvin illerinden gönderilen gıda denetim ve özel istek numunelerin analizi yapılmaktadır. İki yıl içerisinde açılacak olan BTK demiryolu hattı bölgenin önemini arttıracağından dolayı bölgesel bir laboratuar olmak için atılım yapılması gerekmekte ve bunun için gerekli olan destekler de Sayın Valimiz tarafından verilmektedir. Kars Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü, 03.06.2011 tarih ve 639 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinden ayrılarak, doğrudan Bakanlık Gıda Kontrol Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır.” denildi.