Bir zamanlar Kars kütüphanesinin müdavimlerindendim.
Dünyanın boş işleriyle uğraşmaktan vakit bulamadığım için uzun süredir kütüphaneye uğrayamamıştım, geçen gün gittim.
Kütüphane müdürü Mehtap Çantay’ı uzun süredir tanırım. Mesleğini severek yapan bir hanımefendidir. Kütüphaneye her gittiğimde onu salonlarda, kitapların arasında, çocukların içinde koştururken görürüm. Bitmez, tükenmez bir enerjiyle çalışır. Nitekim son ziyaretim sırasında da Kars’la ilgili yayınlardan oluşacak bir bölüm açmanın telaşesi içindeydi.
Mehtap hanımın bu gayreti kütüphaneye inanılmaz bir değişim olarak yansımış. O soğuk, karanlık, sessiz bina gitmiş, yerine aydınlık, cıvıl cıvıl ve her köşesi fonksiyona kavuşturulmuş kütüphane gelmiş.
Değişimi kapıdan girer girmez hissediyorsunuz. Okul öncesi bölüm açılmış. Satranç halıları, sek sek halıları, çocuk oyuncakları, logolar, çizgi filmler, okul öncesi kitaplar ve daha birçok şey. Genç anne babalar, dedeler, nineler bilmem bunlardan haberdarlar mı?
Okul öncesinin hemen yanındaki mini konferans salonunun zemini, koltukları, ışıklandırması son derece modern hale getirilmiştir. Salon ses düzeni, projeksiyon makinası ve perde ile donatılmıştır.
Kütüphanenin girişinde engelli bölümü açılmış. Konuşan kitaplar, brill alfabesi ile yazılı kitaplar, engelliler için kitap okuyan makine ve büyüteç mevcut. Ne var ki engelli ailelerin çocuklarını topluma kazandırma konusundaki çekingenlikleri kütüphane engelli bölümüne ilgiyi de olumsuz etkiliyormuş. Mehtap hanım, bütün çabalarına rağmen özellikle görme engelli vatandaşlarımızı kütüphaneye çekme konusunda ailelerin bakış açılarını kıramadıklarından yakınıyor.
Giriş kattaki büyük salon çocuk bölümü olarak ayrılmış. Bu bölümde her yaştan çocuklarımız için çocuk kitapları bulunmakta, internet hizmeti verilmektedir. Hatta kitap okuyan çocuklar play station oynamalarına izin verilerek ödüllendiriliyorlar.
İsteyen herkesin yararlanabileceği serbest slaonlarda ise 08.00-19.00 FREE arasında salonlar açık.
Piyasada çıkan kitaplar dönemler halinde kütüphane raflarında yerini alıyor. Siz isterseniz bunu kütüphaneye giderek bizzat ödünç alıp, okuyup iade edersiniz, isterseniz KOHA (kütüphane otomasyon sisteminde) ödünç isteyebilirsiniz.
Kütüphaneye 263 süreli yayın giriyor. Takip ettiğiniz bir yayın kütüphanede yoksa kütüphane yönetiminden o yayının da alınmasını talep edebiliyorsunuz. Kitap okumaktan arta kalan zamanınızda arkadaşlarınızla satranç ve tavla oynamanız da mümkün.
Araştırma ve kaynak eserler bölümü üst kattadır. Sakin ve huzurlu bir ortamda her türlü kaynağa kolayca ulaşabilirsiniz. İlimizde çıkan bütün gazeteler tarihi sırasına göre ciltlenerek okuyucunun hizmetine sunulmuştur.
Çocukluğumuzda çok sık gittiğimiz, G.A M. P caddesindeki tarihi binanın da Atatürk Çocuk ve gençlik kütüphanesi olarak sil baştan düzenlendiğini de bu vesile ile öğrendim.
Kütüphane Müdürü ve çalışma arkadaşları her şeyi mükemmel derecede hazırlamışlar. Şüphesiz kütüphanenin sermayesi okuyuculardır. Okuyucu ilgi ve iltifat gösterdiği sürece kütüphane hizmetleri anlam kazanacaktır.
Ne güzel söylemiş büyük bilge Yusuf Has Hacib “Bilgi denizin dibinde inciye benzer. Denize dalıp onu çıkarmadıktan sonra ha inci olmuş ha taş ne fark eder.”
Gördüğüm manzaradan ilimiz adına mutlu oldum. Mehtap hanımı ve kütüphane çalışanlarını kutluyorum.