Kars kaderine terk edildi

Cumhuriyet Halk Partisi Kars Milletvekili Adayları Naif Alibeyoğlu, Cengiz Daşdemir ve Saffet Özdemir, Arpaçay ve Akyaka İlçeleri ve bağlı köylerde vatandaşları ziyaret ederek Kars ve ülke gündemiyle ilgili açıklamalarda bulundular.

CHP Kars Milletvekili Adayı Naif Alibeyoğlu, Kars’ın son yıllarda kaderine terk edildiğini ve bu terk edilmişliğin artık son bulacağını söyleyerek, “Bizler kendimizi Kars’a adadık” dedi.

Doğanın müjdecisi Hıdrellez günlerinin herkese kutlu olmasını dileyen Alibeyoğlu, “Hıdrellezden bu yana buralar hep bereketli topraklar oldu. Doğunun Çukurova’sı oldu ama, son yıllarda kaderine terk edildi. Yalnız ve bir başına kaldı. Burası Doğunun Çukurova’sı olacaktı ama maalesef bölgenin çocukları temsilci seçemediği için hep kendi kaderiyle yalnız, bir başına ve unutulmuşluğa baş başa kaldı. Kaderiyle baş başa kaldı. Kars’ta her sene hıdrellez günüdür.” dedi.

SELAMSIZ BANDOSUNA DÖNDÜK

2 dönem Belediye Başkanlığı süresince, her yıl 6 Mayıs’ta Aşıklar Bayramı yaptıklarını hatırlatan Alibeyoğlu, “Artık Aşıklar Bayramı bile yapılmıyor. Kültürünü unutan, ihmal eden milletlerin haritasını başkaları belirler. Bizde kültürümüzle yaşıyoruz. Konya’dan Aşıklar Bayramını getirdik. Aşıklar Diyarı Kars’ta Aşıklar Bayramı yaptık. Ama maalesef o da unutuldu. Diğer festivaller de unutuldu. Kars kaderine terk edildi. Biz dedik ki Erzurum gibi olalım. İktidara soyunalım. İktidarın Kars’a getirelim. Nerdeyse 3. milletvekillerini, bütün il genel meclis üyelerini tamamını iktidardan yana seçiyorduk. Ama maalesef hiçbir şey olmadı. Selamsız bandosuna döndük. Bu bölgede her şeyimizi kayıp ettik, Tren bile gitti elimizden.” diye konuştu. 

 OYLARIMIZI ALIP GİDİYORLAR

“Her seçim döneminde olduğu gibi maalesef bizi aldatıyorlar.” diyen Alibeyoğlu, “Oylarımızı alıp gidiyorlar. Kadrimizle baş başa kalıyoruz. Gidiş o gidiş oluyor. Hep acı bir şekilde gördük. Seçtiğimiz milletvekillerine iktidar, muhalefet olsun; gönderdik ve bir daha asla göremedik. Göremeyeceğiz de bunları. Onun için bu oyunlara gelmeyelim. Biz üçümüzde bu toprağın çocuğuyuz. Akyaka’nın, Arpaçay’ın kaderine terk edilmiş bu bölgenin çocuklarıyız. Hep beraber bu kaderi değiştireceğiz. Hep beraber el ele vereceğiz. Artık bu, İzmir marşıyla gelip mehter marşıyla geri gidenlere “dur” diyeceğiz. Onların oyununa gelmeyeceğiz. Kaderimizi hep birlikte belirleyeceğiz.” şeklinde konuştu.   

BU BÖLGE İHMAL EDİLDİ

Alibeyoğlu daha sonra şunları söyledi: “Bugün maalesef 10 yıllar boyunca bir zamanlar Türkiye siyasetine yön veren Latif Aküzüm’leri, Bahri Dağdaş’ları buradan yetiştiren Arpaçay’ın kutsal toprakları, Akyaka’nın, Susuz’un insanları son yıllarda temsil edilemediler. Son yıllarda Sarıkamış ve Kağızman temsilcilerini gönderdiler ve maalesef bu bölgemiz hep ihmal edildi. Yalnız ve kaderiyle baş başa kaldı.

SİZLERİ ONURLA, ŞEREFLE TEMSİL EDECEĞİZ

Nüfusumuz 1 yılda 312 binden 301 bine düştü. Bombalanan şehirlerde bile bu kadar büyük göç yoktur. Kadrine terk edilmiş bu bölgeler. Temsilcisini gönderemedi. Ama ne büyük tesadüftür ki üçümüz de şu anda Cumhuriyet Halk Partisi’nin adaylarıyız. Üçümüzde bu bölgenin çocuğuyuz. Cengiz Daşdemir Ergine li, ben ve Saffet Özdemir Arpaçaylıyız. Bu bölgenin çocuğu olarak biz sizleri onurla, şerefle temsil edeceğiz.  

KARS’IN MAKUS TALİHİNİ HEP BERABER YENELİM

İktidarın dışında birileri hep etnik siteye de katılarak seçilip gittiler. Ama bir daha da yüzlerini göremedik. Şu Arpaçay’ın şu Kars’ın makus talihini hep beraber yenelim. Hayvancılığımız, ticaretimiz, esnafımız bitti. Büyük bir göç vardır. Bu göç artık dursun. İnsanların doğduğu yerde doymasının ve yaşamasının koşullarının yaratalım. Kula kulluk yeter. İnsanca yaşayalım. Hep beraber el ele vereceğiz. Öncelikle Arpaçay’ımızı, Akyaka’mızı, Susuz’umuzu, Kars’ımızı ve bu bölgemizi ihya edeceğiz. Birleşmiş Miller (BM) de Metsamor Nükleer Santralini dile getirdik. Avrupa Birliği’ne (AB) Metsamor Nükleer Santralinin tehlikesini dile getirdik. Bir Belediye başkanı olarak bunu dile getirdik. 12 kişilik bir heyeti Ermenistan’a gönderdik. Oradaki nükleer santralin kapatılması için mücadele ettik. 2016 yılında kapatılacaktır. Hükümetimiz bu bölgeyi zaten gözden çıkartmıştır. Bu nükleer santralini tehlikesini dile getirmiyor. Biz bir belediye başkanı olarak dile getirdik. Ama bizden sonra dile getirilmedi.

BU BÖLGEYE YOL YAPILMADI

Bu bölgeye hiçbir zaman yol yapılmadı. Yollardan, çamurdan geçilmiyor. İnsanlık dışı koşullarda yaşıyoruz. Çoğu köylerimizde su yoktur. Kanalizasyon bize zaten lüks gibi geliyor. Batıda en küçük köye kadar kapının önüne asfalt yapılmıştır. Her köyün kanalizasyonu vardır. Bunları biz kendimize lüks olarak görmeyelim. Ben bu bölgenin kurtuluşunda önemli rolü olan Ali Bey’in torunuyum. Medet Alibeyoğlu’nun oğluyum. Aileme yakışır bir şekilde mücadele edeceğim. Onlara ve sizlere küfür ettirmeyeceğim. Size layık olmaya çalışacağım.

BİZDEN OY ALANLAR MAALESEF BİZLERİ SÖMÜRDÜLER

CHP 2. sıra Adayı Cengiz Daşdemir de, “Bu topraklarda kiminizle pancar attık, kiminizle patos çektik, kiminizle hayvan otlattık, çobanlık yaptık. Biz bu bölgenin her şeyini çok iyi biliyoruz. Çünkü bu bölgede yaşadık. Buraya gelip kaderini birlikte paylaştık. Ne yazık ki bugüne kadar gelip bize öğretenler, bizden oy alanlar maalesef bizleri sömürdüler. Bizler sizlerin çocuklarıyız. Bizlere sahip çıkın. Oraya gittiğimizde yumruğumuzu masaya hızlı vuralım. Güçlü vuralım. Sizlerin seslerini duyuralım.

BİRİLERİ BİZİ KANDIRDI

Kars 12 yıl öncesi iktidar değil de, muhalefete milletvekili göndermekle ünlüydü. O zaman Kars’a neler yapıldı?. Çimento fabrikası yapıldı. Sarıkamış’a Ayakkabı Fabrikası yapıldı. Yem Fabrikası kuruldu. Süt Fabrikası yapıldı. Birileri bizi kandırdı. Dedi ki, “Sizler iktidardan yana olursanız iktidarda daha fazla minnet alırsınız dediler.” Ancak iktidardan yana olduğumuz dönemlerdeyse en büyük değerimiz, süt fabrikası satıldı. Yani Kars’ta bacası tüten bir fabrika kalmadı. AKP hükümeti Yem Fabrikalarına ucuz buğday ve arpa elde etmek için bütün ofisleri kapattırdı. Eğer, iktidara gidersek, iktidarda olursak ki sizlerin sayesinde biz bu dönem iktidar olacağız. O zaman şundan emin olun ki en başta Kars’a Et Balık Kurumu yapılacaktır. Akyaka’nın altyapı sorunu çözülecektir. Yani benim Karahan çayıma artık lağım akıtılmayacaktır. Yani hepimiz suyumuzu rahat içebileceğiz. Kars çayından hepimiz eskisi gibi suyumuzu içebileceğiz.  

KARS UZUN YILLARDAN BERİDİR KAN KAYBEDİYOR

Bu sorunları dile getirmek amacıyla bu yola çıktık. Bu yolda başarılı olmamızın tek şartı sizlerle beraber bu mücadeleyi birlikte yürütmekten geçer. Eğer, sizler bizlere güç verirseniz. Biz buradan güçlü bir şekilde parlamentoya gidersek, sorunlarınızı orada dile getirmek, çözümlerini dile getirmek ve bunları hayata geçirmek daha kolay olur. Kars uzun yıllardan beridir kan kaybediyor. Her geçen nüfusu biraz daha azalıyor. Son yapılan seçimden sonra nüfusumuz 312 binden 301 bine inmiştir. Kars’ta 1950 yılında 12 milletvekili vardı. Şimdi ise üç il 8 milletvekili ile temsil ediliyor. Bu da demektir ki Kars, hemen hemen yüzde 50 kan kaybetmiştir.

TARIM VE HAYVANCILIK BİTMİŞTİR

Hükümetin uyguladığı politikalar sonucunda tarım, hayvancılık bitmiştir. Sanayi bu bölgede yoktur. Devletin, sosyal devlet ilkesi gereği bu bölgeye yapılması gereken yatırımların tamamı bundan önceki hükümetler döneminde yani, Kars’ın iktidara çoğunlukla milletvekili verdiği dönemlerde satılarak bu bölgenin insanları yoksullaştırılmıştır. Eğer bu yoksulluğu kader olarak görmek istemiyorsak bizlere bu zulmü reva olarak gören insanlardan hesap sormamız gerekiyor. Uyguladığı politikalarla tarımı, hayvancılığı yok eden korku imparatorluğu kuran, insanları yeşil karta mahkum eden, insanları 1 kilo makarnaya mahkum eden bu anlayıştan hesap sormamız gerekiyor. Sadakat üzerinden medet umanlar, sizlerin mağduriyetinden medet umanlar şunu bilmeliler ki bu halk sadakaya değil, kendi sosyal haklarına kavuşmak zorundadır. Devletin en büyük görevi de bu halka olması gereken sosyal haklarını vermesidir.

BİZE DESTEK VERİN

Aile sigortası gibi çok önemli bir durum söz konusudur. Sayın Kılıçdaroğlu bunu her yerde ve aşılamaktadır. Bu çok ciddi bir sosyal politikadır. Devletin yapması gereken en büyük görevdir. Bu anayasal bir görevdir. O insanlarımızın fakirliğini yüzüne vurmadan insanca ve onurluca yaşamasının yolunu açmak devletin asli görevlerinden birisidir. Bu ana yasının ona tanımış olduğu bir haktır. Bugün ülkemizde pırlantada ÖTV ve KDV yoktur. Sizlerin kullandığı mazotta ÖTV ve KDV vardır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel politikası, çiftçinin mazotundaki ÖTV ve KDV’yi kesinlikle kaldırmaktır. Bunun için bize destek verin. Neden pırlantada olmayan ÖTV ve KDV mazotta var? Sizlerin üretmemesi için. Sizlerin alın terinizin karşılığını alamamanız içinidir. Bir ülke, düşünün ki bundan daha 10 yıl öncesine kadar dünyanın et ihtiyacını karşılayacak kadar ete ve hayvana sahipti bu kurbanda ise, sizlere, bu ülkenin insanlarını ithal kurbanlık kestirtmek zorunda bıraktılar. Bütün bu politikaları dikkate alarak ben inanıyorum ki Arpaçaylılar bu seçimde AKP’nin bu bölgedeki temsilcilerinden hesap sorup onları sandığa gömeceklerdir.

“SÖZ BÜYÜĞÜN SOFRA KÜÇÜĞÜN”

CHP 3. sıra Milletvekili Adayı Saffet Özdemir ise şunları söyledi: “Bende bu toprağın bir çocuğuyum. Sizlerden biriyim. Geleneğine, göreneğine saygılı bir insanım. Ben, “Söz büyüğün sofra küçüğün” diyenlerdenim. Yalnız Akyaka’nın bende çok önemli bir anısı vardır. Ben aslen diplomatım. Uluslararası ilişkiler alanında tahsil yaptım. Ülkeme hizmet vermeye çalıştım. Sayın Naif Alibeyoğlu ile birlikte bu sınır kentte Akyaka, dünyada hiçbir yerde olmadık şekilde sınır kenti olmasından kaynaklanan avantajları niye kullanamıyor diye bunu merhum Turgut Başkanımıza göstermek için yurt dışına götürdük. Sizin kasanızdan para çıkmadı. Onları da biz karşıladık. Merhum Turgut Başkanımızı, Belediye başkanımızı saygıyla anıyorum.

SİZİN YOLLARINIZI GÖRMEYEN ADAYLAR KÖRDÜR

Ayrıca bir konuya dikkatiniz çekmek isteriz. Burada sizin yollarınızı görmeyen adaylar kördür. Burada siz seçtikten sonra Ankara’ya gidip onu unutanlarda namussuzdurlar. Benim partim iktidara gelsin sevgili Naif abim ve Cengiz abim seçilsin. Ben milletvekili olmasam da önemli değildir. Tam sınırdayız. Bağırsak diğer taraf duyuyor. 14-20 metre ötenizde dünyanın en tehlikeli nükleer santrali vardır. Bu nükleer santral bir deprem fay hattı üzerindedir. Sayın Naif Alibeyoğlu Kars Belediye Başkanıydı ben de yardımcısıydım. Halkımızın Ukrayna’daki Çernobil Nükleer santralinden sonra ve geçtiğimiz günlerde Japonya’da yaşanmış olan nükleer kazayla da iyice pekiştirildiği üzere bu tehlikeyle karşı karşıya olduğumun farkında olarak Amerikalara gittik. Sayın Naif Alibeyoğlu Birleşmiş Milletler (BM) genel kurulunda “Metsamor Nükleer Santrali kapatılmalıdır.” demiştir. Deprem fay hattı üzerinde bulunan o nükleer santralde yaşanabilecek en küçük bir kaza en başta Akyaka’yı ve Kars’ı tehdit edecektir. Biz sadece Kars’ta değil, Türkiye’nin genel problemleriyle uğraşmaya dayız. Avrupa İnsan Haklarına baş vurarak “Bizim haklarımız, insanlarımız burada bir afetle bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Kapatın şu santrali” dedik. Ama biz burada görevli yöneticiler olarak sizin karşı karşıya kaldığınız bu tehlikeyi Avrupa’ya, Amerika’ya taşırken AKP hükümetinden “Gık” çıkmıyor.

BİR DAHA YÜZÜNÜ GÖRMEYECEĞİNİZ MİLLETVEKİLLERİ DEĞİLİZ

Sizler Akyakalılar, bizler Karslılar, hepimiz sizin sorunlarınız sizin talepleriniz uyuyan milletvekilleri tarafından, siz seçip gönderdiğiniz zaman bir daha yüzünü görmeyeceğiniz milletvekilleri değiliz.

BİZLERE GÜVENİN

Sayın Naif Alibeyoğlu ve Cengiz Daşdemir konuşurlarken Şemsettin Özdemir aklıma geldi. Naim Akkaya aklıma geldi. Alaeddin Avcı aklıma geldi. Medet Alibeyoğlu aklıma geldi. Hepsi bu kentin, Arpaçay’ın yetiştirdiği çok önemli önderlerimizdi. Bu insanlar bu kenti hep barış içerisinde tutmak için farklı partilerden olsalar da demokrasi adına mücadele veren bizim büyüklerimizdi. Biz de aynı anlayış içerisinde Cumhuriyetimize karşı, halkımıza karşı, ülkemize karşı gelen ve ülkemizi tehdit eden bütün emperyalist anlayışlara karşı birleşerek Sayın Enver Akkaya’yı 80 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk kez CHP’den iktidara taşıdık. Arpaçay Belediye Başkanı yaptık. Aynı bilinçle ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehlikenin farkında olarak 13 Haziranda CHP’den daha farklı bir durumu düşünmeden halkın iktidarından daha farklı bir durumu düşünmeden sizin de elinizi vicdanınıza koyacağınızdan ve Arpaçay’ın Akyaka’nın bu toprağın çocuklarına yani, bizlere güveneceğinizden eminiz.  

CHP’Yİ KARS’TA VE TÜRKİYE’DE İKTİDARA TAŞIMAK ADINA KARŞINIZDAYIM

Arpaçay’ın Akyaka’nın, Susuz’un, Kağızman’ın, Digor’un, Sarıkamış’ın Kars merkezin, Selim’in sorunlarını görüp benim halkımın yaşadığı bu insanlık dışı durumu görüp de buna kayıtsız kalanlara ben kızıyorum. Sizin yüreğinizi alıp Ankara’ya gidip sizi utandıranlara kızıyorum. Şimdiye kadar Arpaçay’ın meydanlarında CHP’nin ve diğer partilerin 3. sıra adayını gördünüz mü? Cumhuriyetimizin karşı karşıya kalmış olduğu problemin farkında olarak CHP’nin iktidara gelmesinin Türkiye’nin mücbir gerekçesi ve mücbir sebebi mücbir ihtiyacının olduğunun farkında olarak bu memleketin yetiştirmiş olduğu ve sizlere hizmetleriyle her zaman ön plana çıkan Naif Alibeyoğlu’na ve Cengiz Daşdemir arkadaşımıza katkı sunmak ve CHP’yi Kars’ta ve Türkiye’de iktidara taşımak adına karşınızdayım”

ALİBEYOĞLU’NA AŞIKLARDAN METHİYE

Karslı Halk ozanları Hamzagerek Köyü’nde CHP Kars 1. sıra Milletvekili Adayı Naif Alibeyoğlu’na methiye okudular.

Sazlı-sözlü karşılamada köye kurulan çadırda toplanan köylüler, Alibeyoğlu’na başarılar dilediler ve kendisini Milletvekili olarak görmek istediklerini söylediler.

Köylülerle tek tek tokalaşan Alibeyoğlu da Kars’a hizmet aşkı olan biri olarak bu kentin talihsizliklerine talih olmak için var olduğunu ve elinden gelenin fazlasıyla Kars’a hizmet edeceğini söyledi.

Karslılar’ın her şeyin en güzeline layık olduğunu da belirten Alibeyoğlu, “Biz Kars’a can dedik, Kars da bize can dedi. Ben ömrümü bu memlekette hizmete adadım. Ömrümün son anına kadar da bu hizmet aşkıyla çalışacağım. Kars’a ve Karslıya layık olmak benim boyun borcumdur. Hepinize ilginizden dolayı teşekkür ederim.” dedi.

Ardından sazlarına sarılan aşıklar ise başladılar Alibeyoğlu’na methiyeler dizmeye. Alibeyoğlu’nun Kars’a yaptığı hizmetleri değişleriyle dillendiren aşıklar, Alibeyoğlu’nun renkli ve mütevazi kişiliğini de uzun uzun anlattılar.

-KHA-