Kars Kalesi Etekleri Yanıyor

Kars Kalesi eteklerinde çıkan yangın itfaiyeyi harekete geçirdi...

Tarihi Kars kalesi eteklerinde çocuklar tarafından yakılan ateş sonucu çıkan yangın itfaiye ekiplerini harekete geçirdi. Yangının yanında kentte oluşan toz bulutları da vatandaşlara zor anlar yaşattı.

Tarihi bin yıl öncesine dayanan Kalenin şehre bakan eteklerini saran kuru otlar, mahalle çocukları tarafından yakılınca yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine giden itfaiye ekipleri kısa sürede yangını kontrol altına aldı. Bu arada kaleyi ziyarete gidenler duman nedeniyle zor anlar yaşadılar.

Ayrıca yangının oluştuğu saatte kent merkezini toz bulutları sardı. Yaklaşık 10 dakika süren toz bulutları kenti adeta teslim aldı.

YANGIN ŞÖYLE GELİŞTİ

Kars Kalesinin eteklerinde bulunan kuru otlar, çocuklar tarafından yine ateşe verildi. Bu sırada başlayan şiddetli rüzgar ise yangının hızla yayılmasına neden oldu. Kale eteklerinden bulunan otların kısmen de halen yeşil olması ise yangının daha geniş bir alana yayılmasına engel oldu. Yangının başladığını gören vatandaşlar ise durumu hemen polis ve itfaiye ekiplerine bildirdi. Yangın yerine gelen polis çevrede güvenlik önlemi aldı. Hemen ardından ise itfaiye ekipleri yangın yerine ulaştı. Fakat yangının devam ettiği kale eteklerine itfaiye araçları çıkamadığı gibi hortumları da ulaşamadı. Bunun üzerine itfaiye ekipleri ellerinde ki kürek ve bazı aletlerle yangını söndürdü. Bu sırada kale içerisinde iş yerleri olan turizm işletmesi sahipleri de itfaiye ekiplerine yardımcı oldu. Yangının devam ettiği sırada ise kaleyi ziyarete gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler şaşkınlıklarını gizleyemezken tarihi kalenin sahipsizliğinden de yakındılar.

Kaleye ziyarete gelen bazı vatandaşlar ise yangının her yıl olduğu gibi çevrede evleri bulunan bazı çocuklar tarafından çıkartıldığını iddia ederek, çocukların anne ve babalarını daha duyarlı olmaya davet ettiler.

Bu sırada kaleyi ziyaret eden bazı vatandaşlar ise yangın arka planlı Kars Kalesi hatırası fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmediler.

KARS HALKINI TARİHE ESERLERE SAHİP ÇIKMAYA DAVET ETTİ

Çıkan yangına müdahale eden kale içerisinde turistik işletmesi olan Mahmut Özer ise özellikle Kars Kalesi çevresinde evleri bulunan bazı aileleri ve çocuklarını tarihi dokuya sahip çıkmaya davet etti.  Her yıl özellikle Kars Kalesi çevresi ve Karadağ mezarlığında mahallenin çocukları tarafından sık sık yangınlar çıkartıldığını da kaydeden Mahmut Özer, “Her yıl olduğu bu yılda aynı manzarayla karşılaşmaya başladık. İnsanlarımızın artık bu konuda çocuklarını eğitmeleri gerekiyor. Çünkü kaleye gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler yangından oldukça rahatsız oldular ve çok üzüldüler. Ailelerimiz çocuklarında sahip çıkmalı ve onları eğitmelidirler.”dedi.

KALE ÇEVRESİNDE ALKOL ALMAYIN!

Kaleyi ziyaret eden misafirlerin, kale çevresinde sık sık alkol alan bazı kişiler tarafından da olumsuz şekilde etkilendiklerini de belirten Özer: “Çevredeki vatandaşlarımızda, ziyaretçilerimiz de burada alkol alan bazı kişiler tarafından hoş karşılanmıyor. Polisimiz de bu yönde günlük yaptığı çalışmaların yanı sıra kendilerine giden ihbarları değerlendiriyor. Ama bu konu bir kültür meselesi olduğu için bu sorun sadece polisiye tedbirlerle ortadan kalkmıyor. Bu kişilerin alkol yerli ve yabancı turistleri rahatsız ettikleri sık sık gözleniyor. Bu nedenle bizler turizm işletmecileri olarak halkımızın Kars Kalesine ve tarihi dokuya sahip çıkmasını beklediğimiz gibi Karslıların şehre gelen turistlere de daha saygılı olmalarını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.