Namık Kemal Toplum Merkezinde faaliyet gösteren ve aynı yerde gerçekleştirilen genel kurulda, Kars Kent Konseyi Kadın Meclisi başkanlığı için Sengül Semra Uluoğlu, Nilüfer Toraman, Nalan Parıltı, Hatice Özabravcı ve Yeliz Çopur aday oldu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından divan seçimi yapıldı. Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca’nın açılış konuşmasından sonra kadın meclisi başkanı ve ardından da yönetim kurulu üyelerinin seçimi yapıldı. Dilek ve temennilerin de dile getirdiği seçim sonrasında, Kars Kent Konseyi Kadın Meclisi başkanlığına oy birliği ile Yeliz Çopur Seçildi.
12 kadından oluşan yönetim kurulu üyeleri ise; sırasıyla Aygül Üstünyer, Ayşegül Polat, Dilek Odluyurt, Evrim Yılmaz Bayraktar, Nalan Parıltı, Seval Öztürkler, Semra Savaş, Nurhayat Taşçı, Şengül Semra Uluoğlu, Filiz Civan, Hilal Karahancı ve Arzu Toraman’dan oluştu.
ŞEVİN ALACA “BU KENT BİZİM VE KENTİMİZE SAHİP ÇIKALIM”
Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca, yaptığı açılış konuşmasında, Kars’ın kadın kimliği ile örnek bir belediyecilik yaratacağına inandığına dikkat çekerek, göreve geldiklerinin daha 2. ayında kadın çalıştayı için hazırlık toplantısı yaptıklarını ve 4. ayı tamamlanmadan da kadın çalıştayını gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Bu günde Kent Konseyi Kadın Meclisinin başkan ve yönetim kurulu üyelerini seçtiklerini de belirten Alaca, Kadın Meclisini kurduktan sonra kadınların hep birlikte daha güçlü olacağınıza inandığını da belirten Alaca, hiçbir kaygıya mahal vermeden, mahallerden başlayarak çalışma ve Kars’ı hak ettiği şekilde birlikte yönetme çağrısı yaptı.
Konuşmasında ‘Bu kent bizim ve kentimize sahip çıkalım” çağrısında da bulunan Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca: “Kent Konseyleri kent yaşamında kent vizyonunun geliştirilmesi, kentin hak hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, şeffaflık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeyi hedefler.
Kent Konseyi olağan genel kurulunda alınan kararlar ile kabul edilen kent konseyi meclisleri ve çalışma grupları arasında yer alan ve Kars’ta yaşayan sosyal kesimlerden olan kadınlar, gençler, çocuklar, engelliler kent konseyi yönetmeliğinde de önerildiği gibi; kendi sorunlarını gündeme getirmek için ve çözüm aramak amacıyla meclisler kurabilirler. Meclislerin de çalışma gruplarından farklı olan yanı, sosyal bir kesim için olmalarıdır.
Bizim de mahallelerde oluşturacağımız kadın meclislerinin amacı Kars’ta yaşayan kadınların din, dil ırk, kültür, sınıf, eğitim ve düşünce farkı gözetmeksizin temsil etmek ve sesini demokratik yollarla durmaktır. Kadınların yaşamın her alanında karşılaştığı eşitsizlikleri ortadan kaldırmak, kadını hedef alan her türlü şiddetle mücadele etmek, toplumsal farkındalık yaratmak, ekonomik, siyasal ve sosyal yaşamın her alanında söz sahibi olmalarını sağlamak, kent yaşamına katılma ve kente ait olma duygularını geliştirmek, kaliteli ve yaşanılabilir bir kent yönetiminde aktif rol mallarına ön ayak olmak ve çağdaş yaşam da anne ve eş gibi alt kimliklerle değil; kadın üst kimliğinin ön plana çıkartılarak kadınların sosyal kültürel ve bilimsel gelişme içinde özgür düşünen, hak ve özgürlüklere saygılı üretken ve eşit haklara sahip bireyler olması yolunda katkı koymaya ve amaç doğrultusunda eğitim, araştırma ve benzeri etkinliklerde bulunmayı amaçlar.
Sistemin ve sistemi temsilen erkeklerin korunduğu toplumları yönetme işini yürüten ve bu binlerce yıllık iktidar alanını demokratikleşmek ve dönüştürebilmek için kadının siyasal ve sosyal çalışmalara kimliği ve öz iradesi ile katılması şarttır. Kadın meclisleri mahalle örgütlenmeleri ile bunun amaçlarını yaratır. Her alanda ve kurulda eşit temsile dayalı katılımı esas alır. Kadınların her aşamada karar alma süreçlerine eşit aktif ve doğrudan katılımını geçtiğimiz dönemlerde olması gerektiği gibi çalışma yürütmeyen Kent Konseyi pratiğini canlandırmak için hemen sonra çalışmalarımıza başladık. Kadın olarak belediyenin yönetiminde Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin bir bileşeni olarak yer alırken, kadın politikalarını güçlü bir şekilde ortaya koymak ve hayata geçirmek için kadın arkadaşlarımın yardımına ihtiyacımız var.
Türkiye’deki kent konseyi yapılarına baktığımızda kadın yanının çok güçlü olmadığını görmekteyiz. Halbuki dünya pratiğine baktığımızda kadının örgütlülüğü ve yönetimlerde yer alışı gelişmiş gelişmişlik düzeyi ile paralel bir ivme seyretmektedir. Kadınların güçlü olduğu toplumlarda sistem güçlüdür. Fakat erkek egemen zihniyete terk edilmiş toplumlar ise zayıftır. Doğuran ve üreten biziz, dolayısıyla yöneten de biz olmalıyız. ‘Ben’ demiyorum, ‘Biz’ olmalıyız. Sizin görüş ve öneri ve projelerinizin takipçisi olmak istiyoruz. Kars’ın kadın kimliği ile örnek bir belediyecilik yaratacağına inanıyorum.” Dedi.