Kars köylüsü kara kara düşünüyor

Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Kars’ta, hayvan alış ve satışlarının yok denecek kadar az olması nedeniyle, yetiştirici ve köylüler kara kara düşünüyor.

Kars Köylüsü, kurban bayramının geride kalmasının ardından durma noktasına gelen hayvan hareketliliğinden kaynaklı olarak, ahırlarının hayvanla dolu olmasına rağmen satamadıklarını için borç yükü altında yaşamaya devam ediyor.

Her yıl bu zamanlarda damızlık dışındaki hayvanlarını satarak geçimlerini sağlayan köylü, hayvanlarını almak için her yıl köylerine gelen tüccar ve cambazların köylerinin yolunu unuttuğunu dile getiriyor.

Kurak geçen yaz aylarında en az yüzde elle oranında ektiklerini biçemeyen üretici köylü, hayvanların da para etmediği gibi satamadıkları için, kış aylarını nasıl geçireceklerini daha şimdiden düşünmeye başladı. Büyük bölümü borç batağı içerisinde olan köylüler, piyasaların açılmasını ve alım satımların bir an önce normale dönmesini bekliyor.

Pazartesi açılışı yapılan Hayvan Pazarında da hayvan satışlarının oldukça düşük olduğunu dile getiren yetiştiriciler, yıl boyunca hayvanlarını bu hale getirmek için zahmetlerinin dışında yem, çoban parası, iğne ilaç parası gibi masraflarını dahi ancak karşıladıklarından yakındılar.

Köylü, geride bıraktığımız kurban bayramında da kurbanlık satışlarından memnun olmazken, son bir yılda hayat pahalılığının iki katına çıkmasına paralel olarak alım gücünün de aynı oranda düşmesinden dert yanmaya devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun bugün açıkladığı verilere göre, Türkiye’de bu yılın Haziran ayında 18 milyon baş olan büyükbaş hayvandan yaklaşık olarak bir milyonu Kars’ta bulunuyor. TUİK’in açıklamasına göre, Ülkenizde büyükbaş hayvan sayısı Haziran ayı sonu itibariyle 18 milyon 251 bin baş, toplam küçükbaş hayvan sayısı ise 49 milyon 816 bin baş oldu. Koyun sayısı 38 milyon 448 bin baş, keçi sayısı 11 milyon 368 bin baş olarak gerçekleşti.

Kars, 2019 yılının Şubat ayı verilerine göre 467 bin büyükbaş ve 481 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülke genelindeki 5. sırasını koruyor. Meraya dayalı olarak yapılan tarım ve hayvancılık potansiyeli, 404 bin 757 hektar çayır ve mera varlığıyla, 375 bin 225 hektar da tarımsal arazi varlığına sahip olan ilimiz genelinde, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 27 bin 979 çiftçi bulunuyor.