Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Iğdır’a geldi. Iğdır valisi Ahmet Turgay Alpman ve Iğdır Milletvekili Nurettin Aras tarafından Tuzluca Digor yol ayrımında karşılanan bakan daha sonra Iğdır valiliğini ziyaret etti. Iğdır valisi Ahmet Turgay Alpman dan ilin sorunları hakkında bilgi veren bakan Aslan, Iğdır önemsediğimiz bir il Doğubayazıt Iğdır Arasını sıcak asfalt yapacağız. Diğer yol çalışmalarımız sürüyor. Batı ile aramızdaki farkı kapatmamız lazım.Bakü Tifilis Kars demiryolu projesi bitince Iğdır Kars Nahcıvan demiryolu yapılabilir. Bu konuda çalışmalarımız vardır. Iğdır Bakü arası uçak seferleri talep olursa Gerçekleşebilir bu konuda fizibilte çalışması yapacağız. Ankara tren garı yap işlet devret model ile yapılıyor. 29 Ekimde cumhurbaşkanımızın katılımı ile açılacaktır. Rize Artvin havalimanı için projede bir sıkıntı vardı hallettik deniz üzerinde güzel bir havalimanı yapılacaktır ”dedi.
Bayramı Kars, Ardahan ve Iğdır’da geçirmekte olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, her üç ilin birlikte kalkınmasını önemsediklerine vurgu yaparak, Kars merkezli bölgemize yılda 40 bin istihdam sağlamayı öngördüklerini söyledi.
Hükümetin geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım’ın ağzından duyurduğu Doğu ve Güneydoğu’da ki 23 ilin kalkınmışlık bakımından cazibe merkezi olmasıyla birlikte, Kars merkezli olmak üzere Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’nın birlikte kalkınmasını, birlikte istihdamının sağlanmasını, göçün engellenmesini, yatırım yapılabilir hale gelmesine dikkat çekti.
Bölge illerinde özellikle bazı alanlarda ihtisaslaşmanın ve buna mukabil de üniversitelerimizde de bazı branşların buna paralel olarak ihtisaslaşmasının çok önemli olduğunu hep söylediklerini de hatırlatan Bakan Arslan: “Bu bölgeler; ihracatın çok düşük olduğu, ülkemizdeki gayri safi milli hasılatı düşünürseniz buna katkının çok düşük olduğu, ortalamanın çok altında olduğu bölgelerdir. 23 ilin dışındaki illerin kişi başı geliri 10 bin doların üzerindedir., istihdamı, kalkınmayı, ticareti geliştirebilecek çok güzel bir paket açıkladık. Bundan Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı da üzerine düşeni alacak.” Dedi.
Kars merkezli bölgemizin de yılda 40 bin istihdam sağlamasını öngörüyoruz. Biz bu bölgede istihdamı sağladığımız da bu yatırımı yapıp yatırımdan elde edilen mamul maddeyi satın almayı garantilediğimizde emin olun bu bölge 10 yıl içerisinde tanınmaz hale gelecektir. Tabi olumlu anlamda tanınmaz hale gelecek.
Özellikle bölgemiz tarım, hayvancılık bölgesi, tarım ve hayvancılıkla ilgili teşviklerin tarımı ve hayvancılığı daha çok yapılabilir halde artırılması, takip edilebilmesi, uygulanması önemli, bu pakette bunu önemsiyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, elbette ki kesimhanesiyle, et entegre tesisleriyle, süt işleme tesisleriyle bütün bu tesisleri yaparak Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’yı kalkındırma ve geçmişteki gibi ülkemizin tarım ve hayvancılık potansiyelinin çok yüksek olduğu bu bölgeden katma değer oluşturmayı hedefliyoruz. Bu anlamda da ihtisaslaşmaya gideceğiz. İnşallah bu konuda biz yeteri kadar mesafe alacağız ve yine eskisi gibi hayvancılık anlamında ülkemizin yüzde 30-40 ihtiyacını karşılayabilir hale geleceğiz bütün bu tesisleri yaparken fabrikayı yapıp işletmeciye kiralama birinci öngörümüz yada fabrikayı yapmak isteyen yatırımcıya direk faizsin kredi vermeyi öngörüyoruz, işletme döneminde yine faizsiz işletme kredisi vermeyi öngörüyoruz, ayrıca ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeyi öngörüyoruz. Ürünleri satın almayı garantilemek istiyoruz. Bu anlamda da herhalde bölgede ciddi bir istihdam oluşacak. Bölge ciddi kalkınma hamlesi yaşamış olacak. Bu hükümetimizin çok önemsediği bir şey.”
BAKÜ TİFLİS KARS, YILSONU BİTİRLECEK
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi bu sene sonu ile bittiğinin de altını çizen Bakan Arslan, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin bitmesi tek başına bir şey ifade etmiyor. Proje ile birlikte bu bölgedeki bütün yolların bölünmüş yol haline getirilmesini önemsiyoruz. Karadeniz’i Akdeniz’e ülkemizin güneyine Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı üzerinden bağlamayı çok önemsiyoruz.” ifadesini kullandı.
Bakan Arslan, “Kars-Digor-Tuzluca yolunun inşaatı çok hızlı devam ediyor. Yine Erzurum üzerinden gelip, Karakurut-Kağızman üzerinden Tuzluca’ya gidecek olan bölünmüş yolunda ihale sürecini başlattık onunda ihalesini yapacağız. Ardahan üzerinden Karadeniz’e gidecek bölünmüş yollarda çalışma yapılanları hızlandırmak, kalan eksikleri de tamamlama adına çalışmalarımız var. bütün bunlarda amaç bölgenin Cazibe Merkezine uygun yatırımları daha rahat alabilmesi, daha rahat yatırım yapılabilmesi hale gelmesi Biz ülkenin her yerinde olduğu gibi Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’nın birlikte bölgesel olarak kalkınacağına inandığımız için her tarafı şantiyeye çevirmiş durumdayız.” diye konuştu.