Kars organik sebze deposu olabilir

Toprak Tahlili Önemli...

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars’ın toprak tahlilleri konusunda çok zayıf olduğunu söyleyerek, toprak tahlilinin çok önemli bir iş olduğunu ve bu toprakta en verimli hangi ürünün nasıl yetiştiği, hangisinin yetişmediği veya toprağın hastalık mı, sağlıklı mı olduğunun belirlendiğini ifade etti.

Bunun ancak ve ancak tahlillerle tespit edilebildiğine işaret eden Vali Kara, “Topluma karşı, okumuş, eğitimli insanların okumamış insanlara borcu vardır. Bu borcu yerine getirmemiz lazım. Borç ve hükümlülük diye terimler vardır. “Bu işe biz hükümlüyüz” diyeceğiz. Dilimiz dönüyorsa dilimizle, elimiz, gücümüz yetiyorsa gücümüzle katkı vereceğiz.” dedi.

Sebzenin hep serada yetişeceğine inanmanın yanlış olduğunu da kaydeden Vali Kara, bunun öyle olmadığını vurgulayarak, “Havalar tam ısınmadan serada 1 ay fideyi yetiştiriyorsun. Ondan sonra Mayıs’ın sonuna doğru açığa alsanız bile bir şey değişmez. Açıkta olsa da daha iyi olur. Sera erken ekilsin denilebilir. Geç de ekilse bir şey olmaz da, erken ekilmesinin sebebi de şudur; sebze pahalıyken erken çıksın diye erken ekiyoruz. Yazın buranın iklimi sebzecilik için bulunmaz bir şeydir. Antalya’da en iyi sebzeler Torosların başında yaylalarda oluyor. Deniz kenarında sebze göremezsiniz. Kışın deniz kenarında seralar vardır. Organik alması açısında Kars aslında bulunmaz bir organik sebze deposu olur.” diye konuştu.   

Damlama suyunun da önemine değinen Vali Kara, “Ben Telaviv’e gittim. Telaviv’de şehrin içindeki refüjler, kaldırımın kenarındaki çimlerin hepsi damlama suyu ile sulanıyor. Çünkü onlarda su yok. Onlar tasarruf etmek zorundalar. Ama İsrail Telaviv’de, öte taraftan Ürdün’e bakıyorsunuz, çöl Telaviv’e bakıyorsunuz yemyeşil. Caddeleri, parkları, bahçeleri yemyeşil. Hepsini de damlama suyu ile yapıyorlar. Çünkü damlama su bizim içinde çok elzemdir. Bizim bölgemizde su yok değil, ama biz sularımızı da diğer doğal kaynaklarımızı da gelecek nesillerimize bırakmak zorundayız. Onun için bu damla sulama Kars’ta da inşallah yaygınlaşır. Toprak da yorulmadığı için peş peşe her sene sebze ekebilirsiniz.” diye konuştu.