Sağlıklı tarımsal üretim nasıl olmalı?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürlüğü, sağlıklı tarımsal üretimin nasıl olması gerektiği konusunda kamuoyunu bilgilendirdi.
Müdürlükten yapılan açıklama şöyle:
“Organik tarım çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda sürdürülebilirlik, izlenebilirlik ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik organik tarım yapan çiftçilerin birim alan üzerinden desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla yapılan tarımsal faaliyettir.
Organik tarım destekleme çalışmalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi, organik tarım faaliyetinde bulunan çiftçilere destekleme ödenmesi ile ödemeye ilişkin usul ve esasları kapsar.
Çiftçilere yapmış oldukları organik tarım faaliyetlerini 28 Ekim 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Organik Tarım Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ hükümleri doğrultusunda 25 TL/da olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının belirlediği iş akış planına göre ödeme yapılır.
Bu çerçevede, İl Müdürlüğümüzce ilimiz genelinde yapılan Organik Tarım Desteklemesi 2012 yılına ait olmak üzere 1.878 çiftçiye, 243.657 da olmak üzere 6.091.427,44 TL destek ödemesi yapılmıştır.”
KARS HAYVANCILIĞINDA SÜT ÜRETİMİNİN ÖNEMİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürlüğü, “Kars hayvancılığında süt üretiminin önemi” konusunda yazılı bir açıklama yaptı.
Müdürlükten yapılan açıklama şöyle:
“Hayvancılık Kars ili ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Yıllık ortalama 470.000 büyükbaş ve 250.000 küçükbaş hayvanı varlığı bulunmaktadır. Son 10 yılda yıllık ortalama olarak 130.000 büyükbaş ve 169.000 küçükbaş hayvan il dışına satışı ve sevki gerçekleştirilmiştir.
Kars ilinde 95 adet süt ve süt ürünleri işleyen tesis bulunmaktadır. Yıllık yaklaşık 170.000 ton süt üretimi gerçekleştirilmektedir. Süt ürünleri üretiminde, yıllık yaklaşık 8.500 ton üretim ile kaşar peyniri ön plana çıkmaktadır.
Hayvansal protein, insan yaşamının olmazsa olmazıdır. Süt, çok önemli bir hayvansal protein kaynağıdır. Bu nedenle süt üretimi önemini asla yitirmeyecek bir besin kaynağıdır.
Ekonomik anlamda ise süt üretimi hayvancılık için lokomotif sektördür. Süt üretimi yapıldığı müddetçe damızlık inek yetiştirilecektir. Damızlık inek yetiştirildiği müddetçe besi materyali buzağı üretimi olacaktır ve dolayısıyla da et üretimi de olacaktır.
Tabii ki gerek insan sağlığı için gerekse sütü işleyecek sanayiciler için temiz-hijyenik süt üretimi çok önemlidir.
Hijyenik süt elde etme ancak, hayvanların sağlıklı bakımı-beslenmesi, meme sağlığı ve sütün uygun sağım metotlarıyla elde edilmesiyle sağlanır. Makineli sağım metodu, elle sağım açısından birçok yönüyle daha avantajlıdır. Bu çerçevede, İlimiz hayvancılığında üretim kalitesinin artırılması ve daha yüksek kazanç sağlama adına çok sayıda proje uygulanmaktadır. 2012 yılında İl Özel İdaresinden sağlanan kaynakla gerçekleştirilen bu projemizle de 108 işletmemize çift sağım başlıklı ve jeneratörlü seyyar süt sağım makinesi sağlanmış olacaktır. Böylece bugüne kadar Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi kaynaklarından yaklaşık 900 işletmeye süt sağım makinesi sağlanmış olacaktır.
KALİTELİ SÜT ÜRETİMİ İÇİN SÜT SIĞIRCILIĞI İLE UĞRAŞAN İŞLETMELERE SEYYAR SÜT SAĞIM MAKİNELERİ VE SEYYAR JENERATÖR DESTEK PROJESİ
PROJENİN ÖZETİ
Tarım ve hayvancılık sektörü insanlık tarihi ile başlamış ve insanların yaşamlarını devam ettirmesinde önemli olmuş ve bu önemini arttırarak günümüze kadar sürdürmüştür. Gelişmiş ülkelerde tarım ve hayvancılık sanayileşmeye paralel olarak büyük işletmeler halinde ve makineleşmeyle yapılmakta ve nüfusun yaklaşık %10-20’si bu sektörde istihdam edilmektedir. İlimizde bu oran %70’ler seviyesindedir.
PROJENİN AMACI
İlimizde süt sığırcılığı temelde küçük aile işletmeciliği halinde ve nispeten eski geleneksel yöntemler kullanılarak yapılmaktadır.
Süt sağımında makine kullanımı süt sığırcılığının önemli parametrelerinden birini oluşturmaktadır. Elle sağım daha fazla işgücü gerektirmekte ve zaman kaybına neden olmaktadır.
Sütün makineyle sağılmasının elle sağıma göre bazı üstünlükleri vardır.
-Sağımın daha kısa sürede tamamlanması,
-İşgücünün büyük oranda azaltılması,
-Belli frekansta ritmik ve düzenli hareket olduğundan meme sağlığının korunması gibi durumlar sıralanabilir.
Ancak bunlara ilaveten en önemli üstünlüğü Bakanlığımızın “Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam” sloganında belirtildiği gibi elde edilen sütün daha temiz ve hijyenik olmasıdır.
PROJEYİ YÜRÜTEN KURULUŞ
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
PROJEYİ DESTEKLEYEN KURULUŞ
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği
PROJENİN YATIRIM TUTARI
108 Adet Çift Sağım Başlıklı, 40 Lt’lik Güğüm ve 2,5 kw’lik Jeneratör
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Desteği; 66.460 TL
Çiftçi Katkısı; 66.460 TL
Toplam Maliyet; 132.920 TL
TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürlüğü, “Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi” konusunda yazılı bir açıklama yaptı.
Müdürlükten yapılan açıklama şöyle:
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı 7. Etap Çağrısı Hakkında Tebliği 4 Eylül 2012 tarihi itibariyle yayımlanmıştır.
Bu kapsamdaki desteklemelerle; doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslarının belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında aşağıda belirtilen yatırımlar hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir;
a) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı,
b) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar,
c) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar,
ç) Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar,
d) Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri,
e) Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri,
Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan proje teklifleri, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren altmış (60) gün içerisinde İl Müdürlüğümüze teslim edilecektir.
Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 150.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 600.000 Türk Lirasını geçemeyecektir. Hibeye esas proje tutarının % 50’sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür.
Bu çerçevede yapılacak yatırım projelerinin tamamlanma tarihi 01.12.2013’tür.”