Kars ili Selim İlçesine Bağlı 8 Köyde 66 bin Dekar Arazi Toplulaştırıldı.
Aydın,’2018 yılı sonuna kadar Kars ili Selim ilçesine bağlı Aşağıkotanlı, Çaybaşı, Oluklu, Tozluca, Bayburt, Akyar, Yukarıkotanlı, Benliahmet köylerinden oluşan 66 000 dekar alanda sürdürülen arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında parselasyon planlamaları tamamlanmıştır. Proje kapsamında toplam 261,7 km tarla içi yol açılmış olup, 2019 yılı sonunda projenin tamamlanması planlanmıştır. 7 köyde tapu kontrolleri, 1 köyde kadastro kontrolleri ise devam etmektedir.
Ardahan İli Göle İlçesine Bağlı 16 Köyde 260 bin Dekar Arazi Toplulaştırıldı.
2018 yılı sonuna kadar Ardahan ili, Göle ilçesi Arapaşen, Çardaklı, Çayırbaşı, Dengeli, Dölekçayır, Eskidemirkapı, Filizli, Gülistan, Hoştülbent, Karlıyazı, Sürügüden, Tahtakıran, Tellioğlu, Yanatlı, Yavuzlar ve Yenidemirkapı köylerinden oluşan 260 000 dekar alanda sürdürülen arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında bu güne kadar 10 köyün kadastro kontrolleri, 5 köyün ise tapu kontrolleri tamamlanmıştır. 2019 yılı sonunda projenin tamamlanması hedeflenmektedir. ’dedi.
Sulama Yatırım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlanacak
Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmekte olduğunu belirten Genel Müdür Aydın, ‘Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranında azalmaktadır. ’dedi.
Arazi Toplulaştırması Modern Sulama Metotlarının Uygulanmasını Kolaylaştırır
Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın,’ Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır. ‘’dedi.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ’Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.